Een V.N.G. is een registratie van de oogbewegingen in verband met duizeligheidsklachten of evenwichtsstoornissen. Dit onderzoek vindt plaats op de Functieafdeling (route 4.4).
Verhinderd
Bent u verhinderd op het afgesproken tijdstip, geeft u dit dan tijdig door aan de secretaresse van de polikliniek KNO. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 45 00.
Voorbereiding- Indien u CINNARIZINE tabletten gebruikt, wilt u deze dan 24 uur voor het onderzoek niet meer innemen.
- Wilt u GEEN eyeliner/oogschaduw, mascara, make-up of crème op het gezicht gebruiken? Dit verstoort de meting.
- Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.
Het onderzoek
De laborant legt eerst uit hoe het onderzoek zal verlopen en zet bij u een camerabril op. Deze bril heeft een kleine camera's en een gyroscoop die uw oog- en hoofdbewegingen registreren. Aan deze bewegingen is te zien hoe uw evenwichtssysteem functioneert. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek uw ogen goed openhoudt.
Het onderzoek bestaat uit verschillende delen om uw evenwichtsorgaan te testen. Afhankelijk van hoe het onderzoek verloopt en uw klachten, worden bepaalde testen wel of niet uitgevoerd. De meting is pijnloos en gebeurt zittend op een stoel en liggend op een onderzoeksbank. Tijdens het onderzoek wisselen we van positie, afhankelijk van de test die wordt uitgevoerd. Soms wordt de videobril afgedekt met een kapje, waardoor u in het donker zit.
Positietesten
De laborant plaatst u in verschillende posities. Deze posities kunnen mogelijk duizeligheid veroorzaken. De laborant zal u vragen of u duizelig wordt van deze testen. Tijdens deze testen is de videobril verduisterd.
V-HIT (Video-Head Impulse Test)De laborant houdt uw hoofd vast en beweegt het, terwijl u naar een stip op de muur blijft kijken. Uw hoofd wordt meerdere malen bewogen door de laborant.
OogbewegingstestenTijdens dit deel van het onderzoek krijgt u verschillende opdrachten. U moet bijvoorbeeld naar een ledlampje op de muur kijken dat verspringt. U mag het lampje met uw ogen volgen, terwijl u uw hoofd stilhoudt.
Calorisatie:Bij dit deel van het onderzoek spuit de laborant water in uw oor. Tijdens deze testen is de videobril verduisterd. Het water kan koud of warm zijn. Het inspuiten van de oren is niet pijnlijk; als u toch pijn ervaart, geef dit dan aan bij de laborant. Door het inspuiten met water van verschillende temperaturen wordt uw evenwichtsorgaan geprikkeld, wat (enige) duizeligheid kan veroorzaken. De ernst van deze klachten varieert per persoon en is meestal van korte duur. De laborant zal u goed voorbereiden tijdens het onderzoek.
Als u vragen heeft tijdens het onderzoek, aarzel dan niet om ze te stellen.
Duur van het onderzoekHet onderzoek duurt ongeveer 60 tot 75 minuten.
Na het onderzoekNa het onderzoek komt het af en toe voor, dat de duizeligheid door het inspuiten van water in de oren nog enige tijd aanhoudt. Zelfstandig deelnemen aan het verkeer direct aansluitend aan het onderzoek raden we daarom af. Wij adviseren u iemand mee te nemen die u naar huis kan begeleiden.
UitslagTijdens de controleafspraak op de polikliniek bespreekt uw specialist de uitslag met u.
VragenHebt u nog vragen of wilt u meer informatie, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met de polikliniek KNO. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 45 00.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl