Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling

Onderzoek naar de hersenactiviteit

Onderzoek naar de hersenactiviteit

Electro-encefalogram (EEG)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In dit onderzoek wordt de hersenactiviteit gemeten met behulp van electroden. Dit onderzoek vindt plaats op de Functieafdeling van het ziekenhuis.

Voorbereiding

Voordat u naar het onderzoek komt, vragen wij u om de volgende voorbereidingen te treffen:
Het onderzoek
De laborant legt de gang van zaken uit en plaatst daarna een soort cap of muts met vooraf gemonteerde elektroden op uw hoofd. Hij/zij vult deze met gel en krabbelt met een pennetje wat over de hoofdhuid voor een goed contact. Dit kan wat gevoelig zijn. Een enkele keer kan het voorkomen dat de elektroden los, met een soort pasta/klei, worden bevestigd.

Tijdens de meting ligt u op een onderzoeksbank. De ruimte wordt tijdens het onderzoek deels verduisterd. De ogen zijn tijdens het onderzoek meestal gesloten. U mag zo ontspannen mogelijk liggen. De laborant vraagt u enkele keren de ogen te openen en te sluiten. Daarnaast zal de laborant een lamp laten flitsen om de reactie van uw hersenen te testen. U kunt uw ogen gesloten houden tijdens het flitsen, tenzij de laborant anders aangeeft. Het is mogelijk dat u ongeveer drie minuten achter elkaar diep moet zuchten, de laborant zal dit aangeven. U mag tijdens het onderzoek in slaap vallen. Mocht u vragen hebben voor of tijdens het onderzoek, stelt u ze gerust. Over het algemeen wordt het onderzoek als weinig belastend ervaren.

Kinderen

Het onderzoek kan voor sommige (jonge) kinderen beangstigend zijn door de onwennige, half duistere omgeving en de muts met draden aan het hoofd. Wij hebben daar alle begrip voor en proberen kinderen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. De ouders wordt geadviseerd het kind van te voren te vertellen hoe het onderzoek verloopt. Vaak stelt dat het kind al wat gerust. Een knuffel of speen mee brengen helpt vaak ook. De begeleiding van het kind tijdens het onderzoek graag beperken tot één persoon. Mocht u nog vragen hebben, stelt u ze gerust.

Het EEG onderzoek bij kinderen onder de 3 jaar plannen we het liefst ’s middags om 13.00 uur. We proberen dan dat uw kind tijdens het EEG in slaap valt. Het is geen probleem als uw kind niet wil slapen, omdat bijvoorbeeld de omgeving vreemd is. Uw kind mag ook rustig op de onderzoekbank liggen of bij u op schoot zitten. Zoals hierboven beschreven kunt u een knuffel, speen o.i.d. meenemen. Het is erg belangrijk dat uw kind onderweg naar het ziekenhuis niet in slaap valt.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijdert de laborant de muts of de losse elektroden en de gel in het haar zo goed mogelijk. Wij adviseren u om thuis de haren met shampoo te wassen om de laatste resten te verwijderen.

Uitslag
Tijdens de volgende controleafspraak bespreekt uw specialist de uitslag met u.

Verhinderd
Mocht u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, geeft u dit dan tijdig door aan de secretaresse van de Functieafdeling op telefoonnummer: 0543 54 46 70. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. Ook wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft of meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met de functieafdeling op bovenstaand telefoonnummer.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.Foldernummer: fun279 versie juli 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |