Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek van de hersenen

Onderzoek van de hersenen

DAT-scan

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een DAT-scan is een onderzoek van de hersenen. Een licht radioactieve vloeistof verspreidt zich over de hersenen, hiervan maken wij foto’s. De nucleair geneeskundige bekijkt deze foto’s en beoordeelt of uw neurologische klachten verband hebben met de ziekte van Parkinson of verwante ziektebeelden. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft adviseren wij u gedurende 3 dagen na de injectie de voeding niet te geven vanwege de licht radioactieve vloeistof. Wij adviseren u om de voeding af te kolven en weg te gooien.

Afspraak
De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u. Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30-16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.
Medicijnen
De specialist deelt u mee als u dient te stoppen met bepaalde medicijnen. Als u niks hoort kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen.

Let op

Belangrijk:Duur van het onderzoek
Het toedienen van de injectie duurt ongeveer 5 minuten. Het maken van de foto’s duurt 45 minuten.

Onderzoek
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire geneeskunde meldt u zich door op de bel te drukken. Een medisch nucleair werker neemt u mee naar de injectieruimte. Hier krijgt u een injectie met een licht radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm. Drie uur na de injectie maken wij de foto’s. In de tussentijd hoeft u niet op de afdeling of in het ziekenhuis te blijven. Bij de foto’s ligt u op uw rug op een onderzoektafel met uw hoofd in een speciale hoofdsteun. De hoofdsteun voorkomt dat u uw hoofd beweegt. Tijdens het foto’s maken, draaien er twee camerakoppen vlak langs uw hoofd. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

Nazorg
De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire geneeskunde, de medewerkers geven u graag een toelichting.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag met u op de afdeling.

Vragen
Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30-16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: nuc053 versie dec 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |