Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Cardiologie

Onderzoek van het hart via de slokdarm

Onderzoek van het hart via de slokdarm

TEE / Slokdarm echocardiografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een TEE is een onderzoek waarbij het hart vanuit de slokdarm in beeld wordt gebracht en geeft aanvullende informatie op de reguliere (gewone) hartechografie.

Voorbereiding thuis
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u vanaf 24 uur ’s nachts niet meer mag eten en drinken. U mag wel uw mond spoelen en/of uw medicijnen met een slokje water innemen. Indien het onderzoek ’s middags plaats vindt, geeft de secretaresse u de tijd door vanaf wanneer u nuchter moet blijven.

Dagopname
Wij verwachten u op de afdeling Dagbehandeling. Een verpleegkundige ontvangt u en informeert u over het onderzoek. Daarna begeleidt hij/zij u naar de Functieafdeling, waar het onderzoek plaatsvindt.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt verricht met een echoscoop. Dit is een slang die aan het uiteinde geluidsgolven verzendt en weer opvangt. Om het doorslikken van de slang te vergemakkelijken, wordt de keel met een spray verdoofd. De met een speciale verdovende gel ingesmeerde slang wordt door de cardioloog via uw mond in de slokdarm gebracht. De cardioloog zal u vragen te slikken. Om te voorkomen dat u op de slang bijt, krijgt u een bijtring in uw mond. Het onderzoek doet geen pijn. Het is prettig als u zich zoveel mogelijk ontspant.

De beelden van het onderzoek worden digitaal opgeslagen, de cardioloog kan deze na het onderzoek beoordelen. Soms is het nodig om tijdens het onderzoek contrastvloeistof toe te dienen. U krijgt dan vooraf een infuusnaald ingebracht.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Na het onderzoek
Omdat de keel is verdoofd mag u tot 1 à 1,5 uur na het moment van verdoven nog niet eten of drinken. Dit is nodig omdat u zich nog kunt verslikken. Op afdeling E1 krijgt u eerst een sliktest met water. Daarna wordt u iets te drinken en een broodmaaltijd aangeboden. Als dit goed verloopt, mag u naar huis. U mag in principe zelf aan het verkeer deelnemen.

Uitslag
De uitslag hoort u direct na het onderzoek of tijdens de controle-afspraak op de polikliniek.

Verhinderd / vragen
Mocht u op de afgesproken tijd niet aanwezig kunnen zijn, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de secretaresse van de polikliniek Cardiologie op telefoonnummer: 0543 54 42 25. Er kan dan een nieuwe afspraak gemaakt worden. Ook als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u gebruik maken van dit nummer.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun318 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |