Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
K.N.F.

Onderzoek naar de zenuwgeleiding en de spierfunctie (EMG)

Onderzoek naar de zenuwgeleiding en de spierfunctie (EMG)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een EMG is een onderzoek naar de werking van spieren en/of de zenuwen met behulp van electroden. Dit onderzoek vindt plaats op de Functieafdeling van het ziekenhuis.

Voorbereiding
Het onderzoek
De laborant legt de gang van zaken uit en begint daarna met de metingen. Er worden oppervlakte elektroden (plakkers) op de huid geplaatst in het gebied waar wordt gemeten. Daarna krijgt u stroomschokjes te voelen. Door de stroomschokjes kan uw hand/arm of voet/been wat gaan bewegen. Soms is de neuroloog, die het onderzoek heeft aangevraagd, ook aanwezig bij het onderzoek. De neuroloog kan na afloop van de metingen extra metingen verrichten doormiddel van dunne naaldelektroden (prikjes in de spier) om de spieractiviteit te bekijken en hoorbaar te maken.

We kunnen ons voorstellen, dat u tegen het onderzoek opziet, maar de naaldprikjes en de stroomschokjes zijn in het algemeen goed te verdragen. Belt u ons gerust als u vragen heeft of meer uitleg wilt. Bij een onderzoek naar het carpaal tunnel syndroom (CTS) worden geen naaldelektroden gebruikt.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt, inclusief opwarmen van armen en/of benen, ongeveer 30 – 45 minuten.

Na het onderzoek
Het onderzoek is in het algemeen goed te verdragen en u kunt erna gewoon de dingen doen die u gewend bent. Soms is er nog sprake van een wat zeurend of tintelend gevoel op de plaats waar geprikt is, of waar de stroomschokjes zijn gegeven. Dit verdwijnt echter in de regel na korte tijd. Zelden is er sprake van een blauwe plek.

Uitslag
Na afloop van het onderzoek of tijdens de controleafspraak op de polikliniek bespreekt uw specialist de uitslag met u.

Verhinderd / vragen
Bent u verhinderd op het afgesproken tijdstip, geeft u dit dan tijdig door aan de secretaresse van de Functieafdeling. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.15-16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 70. Ook wanneer u na het lezen van deze folder nog vragen heeft of meer u informatie wilt, kunt u de Functieafdeling op dit telefoonnummer bereiken.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: fun270 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |