Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Ontsteking van het binnenoor

Ontsteking van het binnenoor

Neuritis vestibularis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Neuritis vestibularis kenmerkt zich door acuut optredende heftige draaiduizeligheid die langzaam in de loop van dagen tot weken weer afneemt. U voelt zich ernstig ziek. Net zoals bij griep ligt u het liefst op bed met de ogen gesloten. De draaiduizeligheid gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken. Na de heftige duizeligheid volgt een periode van onstandvastigheid, geleidelijk overgaand in een enigszins onzeker gevoel bij snelle hoofdbewegingen. Vaak hebben patiënten in de weken of maanden hieraan voorafgaand een infectie aan de bovenste luchtwegen doorgemaakt. De verschijnselen zijn voor de patiënt zo heftig dat hij doorverwezen wordt naar het ziekenhuis.

Diagnose
De neuroloog stelt de diagnose vaak naar aanleiding van onderstaande klachten. Soms laat de neuroloog bloedonderzoek uitvoeren om de diagnose te stellen.

Eventueel kan er gedurende de opname nog vervolgonderzoek gedaan worden door middel van een gehoortest of audiogram. Ook kan het nodig zijn beeldvormend onderzoek (CT of MRI-scan) te doen van slakkenhuis en gehoorzenuw

De specifieke klachten zijn:
Oorzaak
Draaiduizeligheid heeft te maken met uw evenwichtsorgaan. Er zit een evenwichtsorgaan in elk oor, te weten in het middenoor. Daarin zitten drie buisjes met vloeistof. Wanneer u uw hoofd beweegt, beweegt ook de vloeistof in de buisjes. Uw hersenen registreren dit en sturen seintjes naar uw spieren, waardoor u in evenwicht blijft. Wanneer een evenwichtsorgaan niet goed werkt, krijgen uw hersenen verkeerde informatie. Daardoor ziet u alles draaien of krijgt u het gevoel dat u zelf beweegt, valt of draait.
Draaiduizeligheid kan optreden als een evenwichtsorgaan ontstoken is, als de buisjes verstopt raken of wanneer er teveel vloeistof in de buisjes zit. Ook als de bloedtoevoer naar het evenwichtsorgaan verstoord is, kan draaiduizeligheid ontstaan.

Behandeling
Er zijn geen medicijnen die de oorzaak van de klachten weg kunnen nemen. Net als bij griep zult u de eerste dagen veel op bed liggen en veelal slapen. Als u moet braken of te misselijk bent om te drinken krijgt u via een infuus vocht en via zetpillen medicijnen toegediend om de misselijkheid tegen te gaan. Wanneer het na enkele dagen weer beter gaat, worden de medicijnen langzaam afgebouwd en komt u zo snel mogelijk weer uit bed. Hierdoor krijgt het lichaam training om de uitval te compenseren waardoor de klachten sneller verdwijnen. Indien de klachten blijven aanhouden, kan fysiotherapie verbetering brengen.

Verloop
De prognose is over het algemeen goed. De klachten verdwijnen geleidelijk hoewel een onzeker gevoel of duizeligheid bij snelle hoofdbewegingen soms wat langer kan blijven bestaan.Het belangrijkste is dat u luistert naar uw lichaam en tijdig gaat rusten als u meer klachten krijgt. Na ontslag uit het ziekenhuis krijgt u nog een controle-afspraak bij de neuroloog zodat u het beloop thuis kunt bespreken.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de Polikliniek Neurologie. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 45 20.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: neu083 versie apr 17


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |