Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Ontstekingsremmende pijnstillers

Ontstekingsremmende pijnstillers

Gebruik van NSAID’s

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw reumatoloog heeft u een NSAID (Niet Steroïde Anti Inflammatoire Drug) voorgeschreven. NSAID’s zijn ontstekingsremmende pijnstillers. In deze folder kunt u lezen waar u op moet letten als u deze ontstekingsremmende pijnstillers gebruikt. Lees naast deze folder ook altijd de bijsluiter van de apotheek.

Er zijn verschillende soorten NSAID’s zoals naproxen, diclofenac en ibuprofen. Vooraf is niet te zeggen op welk NSAID u goed zult reageren en of u er bijwerkingen van krijgt. Daarom kunnen verschillende NSAID’s voorgeschreven worden.

Doel van de behandeling
NSAID’s werken voornamelijk tegen pijn, stijfheid en beperkt tegen de zwelling van de gewrichten. De medicijnen nemen de oorzaak van de pijn/ontsteking niet weg, maar geven alleen verlichting van de klachten. Afhankelijk van de reden, gebruikt u de medicijnen kort, langdurig of alleen zo nodig.

Wijze van innemen
De dosering van een NSAID is afhankelijk van welke soort u gebruikt en het advies van uw reumatoloog. Neem de tabletten (of capsules) met een glas water in, tijdens of na de maaltijd.

Controle
Het hangt van u en uw situatie af of er controles nodig zijn als u een NSAID gebruikt. Dit bespreekt de reumatoloog met u.

Mogelijke bijwerkingen
Meestal treden er geen bijwerkingen op.
Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:
In de bijsluiter kunt u zien dat er verschillende bijwerkingen op kunnen treden. Zetpillen kunnen dezelfde bijwerkingen als tabletten geven. Bijwerkingen zijn nooit helemaal te voorkomen. De reumatoloog probeert het risico op bijwerkingen zo klein mogelijk te houden door de juiste soort en dosering voor te schrijven en eventueel de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Als het risico op bijwerkingen te groot is, zal de reumatoloog u geen NSAID (meer) voorschrijven.

Belangrijk
Soms schrijft de reumatoloog een maagbeschermer voor om ernstige bijwerkingen van het maag-darmkanaal te voorkomen. In Nederland is er een richtlijn die aangeeft wanneer een maagbeschermer noodzakelijk is of wanneer dit moet worden overwogen. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld uw leeftijd, medicijngebruik, medische voorgeschiedenis en bijkomende ziekten. De reumatoloog kijkt naar uw persoonlijke situatie om te beoordelen of een maagbeschermer noodzakelijk is.

Wees voorzichtig
Bij onder andere hoge bloeddruk, verminderde nierfunctie, hart- en vaatziekten en in een aantal andere situaties, is het gebruik van NSAID's af te raden. Zorg daarom dat u uw reumatoloog op de hoogte stelt van nieuwe of veranderende problemen met uw gezondheid.

Combinatie met andere medicijnen
U kunt NSAID’s over het algemeen combineren met andere (anti-reumatische) medicijnen, zoals bijvoorbeeld methotrexaat. Er zijn enkele medicijnen waarvan de werking door NSAID’s wordt beïnvloed zoals verschillende bloedverdunners. De apotheek attendeert u hierop en adviseert u hierin. Informeer daarnaast uw huisarts, specialist en de trombosedienst altijd over welke medicijnen u gebruikt.

Belangrijk: als u nieuwe medicijnen gebruikt, meld dit dan aan uw reumatoloog.





Combinatie met alcohol

Het gebruik van alcohol in combinatie met NSAID's vergroot de kans op maag- en darmklachten. Beperk alcoholgebruik daarom zoveel mogelijk. Af en toe een glas alcohol kan geen kwaad, maar laat alcohol staan als u maag- en darmklachten krijgt.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Het is beter om tijdens een zwangerschap geen medicijnen te gebruiken, maar dat is niet altijd haalbaar. Enkele NSAID’s lijken in een bepaalde dosering, in een bepaald deel van de zwangerschap en/of bij borstvoeding te kunnen worden gebruikt.

Overleg bij zwangerschapswens/zwangerschap en borstvoeding daarom altijd met uw reumatoloog. De reumatoloog bekijkt dan of u kunt stoppen met de medicatie of dat de medicatie aangepast kan worden. Voor zover bekend is er bij mannen die NSAID’s gebruiken geen verhoogde kans op verminderde vruchtbaarheid of aangeboren afwijkingen bij het kind.

Vragen
Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu298 versie mrt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |