Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Oogfoto’s

Oogfoto’s

FAG

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Fluorescentie AngioGrafie (FAG) is een onderzoeksmethode waarbij foto’s van het netvlies worden gemaakt met behulp van blauw flitslicht en een speciaal fototoestel. Een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne) wordt in een ader in de arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en wordt dus ook naar het oog getransporteerd. De kleurstof verspreidt zich vrij snel na inspuiting door de bloedvaten van het netvlies. Er worden dan meerdere foto’s van het netvlies gemaakt.

Waarom wordt Fluorescentie AngioGrafie verricht?

Als de oogarts bij onderzoek een afwijking in het achterste deel van uw ogen vermoedt, kan een fluorescentie AngioGrafie worden gedaan. Indien de bloedvaten een afwijking vertonen, dan kan de kleurstof door de vaatwand heen lekken of zich ophopen in de afwijkende bloedvaten. De kleurstof maakt de afwijkingen veel beter zichtbaar. Schade aan de onderlaag van het netvlies, het retina pigment epitheel, of de vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten onder het netvlies kunnen op deze manier ook worden opgespoord. Het onderzoek wordt gedaan om het verloop van een ziekte te volgen of om het effect van een behandeling te beoordelen.

Voorbereiding FAG
Duur van het onderzoek bij FAG
U krijgt oogdruppels om de pupil te verwijden. Dit duurt 20 tot 45 minuten.
Wat zijn de risico’s en gevolgen van fluorescentie AngioGrafie?
Resultaat
Tijdens de controle afspraak bespreekt de oogarts de resultaten van het onderzoek. Dit is niet altijd mogelijk op dezelfde dag.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 50.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) (www.oogheelkunde.org)


Foldernummer: oog247 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |