Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Ooglidontsteking

Ooglidontsteking

Blepharitis

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Blepharitis is een ontsteking van de kliertjes van Meibom die zich in de ooglidrand bevinden. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog.

Meestal is er sprake van meer schilfers in de ochtend en ook dan een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en wordt dan ook wel Meibomklierdysfunctie genoemd. Blepharitis kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Oorzaak
Overmatige geproduceerd vet van de talgklieren [klieren van Meibom] in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd. In vele gevallen gaat dit ziektebeeld gepaard met eczema seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor. Wanneer bacteriën, die normaal gesproken geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen kunnen zij een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen
De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden.

Ook kunnen jeuk en tranende ogen optreden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweervorming komt soms voor.

Behandeling
Het is noodzakelijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattenstaafjes. Aanbevolen wordt dit twee maal daags te doen.
Om de klachten van tranende/ jeukende/ prikkende ogen te verminderen kan de arts u kunsttranen voorschrijven, vaak in het begin zes tot acht keer per dag te druppelen en in het chronische stadium minder vaak per dag.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Oogheelkunde in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 -16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 45 50.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: oog302 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |