Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii

Afstaande oren

Afstaande oren

Flaporen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In deze folder leest u informatie over de behandeling van afstaande oren, ook wel flaporen.

Algemeen

Afstaande oren komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren afwijking van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Flaporen kunnen worden gecorrigeerd vanaf de leeftijd van ongeveer 5/6 jaar.

De operatie
Het corrigeren van flaporen gebeurt meestal onder algehele verdoving in dagopname. Dat betekent dat u dezelfde dag naar huis kan. Voor de operatie komt u bij de anesthesioloog voor een gesprek over de algehele anesthesie.

Bij de operatie wordt een snee aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt opnieuw in model gebracht.

Na de operatie
Na de operatie krijgt u een hoofdverband om. Dit moet 5 tot 7 dagen blijven zitten en wordt op de polikliniek verwijderd. Daarna mag het hoofd weer nat worden en kunt u uw haar wassen.

Als het verband verwijderd is, moet u nog 2 weken ‘s nachts een haarband dragen ter bescherming van uw oren. Ook overdag moet u voorzichtig zijn met uw oren. Contactsporten worden de eerste 6 weken afgeraden.

Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen (bijvoorbeeld paracetamol). Bij extreme pijn en nabloeden moet u direct contact opnemen.

Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na 1 tot 2 weken verwijderd.

Risico’s en complicaties
Iedere operatie kent risico's. De wond kan gaan nabloeden, opengaan of er kan een infectie optreden. Kraakbeen heeft soms de neiging om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. We streven altijd naar symmetrie, maar kunnen geen 100% garantie bieden. Heel zelden treedt er opnieuw een afstaand oor op waarvoor een correctie gedaan moet worden.

Kosten

U kunt vrijblijvend een offerte opvragen via 0543 - 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl. De kosten van een oorcorrectie worden door de zorgverzekering soms wel en soms niet vergoed. De plastisch chirurg kan u hierover informeren; ook kunt u informatie opvragen bij uw zorgverzekeraar, nadat u bij de plastisch chirurg bent geweest.

Contact
Als u nog vragen heeft kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.45 uur via
0543 - 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.

Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts en kan op zichzelf nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. U kan aan het bovenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten.


Foldernummer: fra183 versie jul 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |