Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fraaii

Oorcorrectie

Oorcorrectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw oren kunnen erg bepalend zijn voor zowel het voor- als het zijaanzicht van uw gezicht. Als u zich stoort aan uw oren kunnen onze plastisch chirurgen of KNO-artsen dit verhelpen. Een veel voorkomende oorcorrectie is het corrigeren van afstaande oren, ook wel flaporen genoemd. Afstaande oren kunnen worden gecorrigeerd vanaf een leeftijd van ongeveer zes jaar. Daarnaast kunt u uw oorlel laten corrigeren. Een oorlelcorrectie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd na het uitscheuren van de oorlel of het langdurig dragen van zware of grote oorbellen. Een oorcorrectie wordt met een medische term otoplastiek genoemd.

Wat kunt u verwachten?
Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Kraakbeen is een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Wij kunnen u daardoor niet garanderen dat uw oren recht zullen blijven staan. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten, maar geen perfectie. Ten slotte dient u ook rekening te houden met asymmetrie.

Voorbereiding
Wanneer u geneesmiddelen gebruikt moet u dat tijdens uw eerste consult aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine en bloedverdunners mag u voor de operatie niet meer slikken of gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met uw arts. Rookt u? Dan moet u hier vanaf zes weken vóór tot zes weken na de behandeling mee stoppen. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten en veroorzaakt een slechtere doorbloeding. Hierdoor kunnen littekens niet goed genezen.

Behandeling
Het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving. In het eerste geval vindt de ingreep plaats op de polikliniek en kunt u na een paar uur weer naar huis. Als u algehele verdoving krijgt, wordt u voor een dag opgenomen. Een dag voor de operatie komt u bij de anesthesioloog voor een gesprek over de verdoving.

Bij een correctie van afstaande oren wordt een snee aan de achterkant van uw oor gemaakt. Het kraakbeen van uw oor wordt opnieuw in model gebracht en het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft wordt verwijderd. Door de operatie ontstaat er een litteken achter uw oor. Op deze plek is het meestal niet opvallend.

Bij een oorlelcorrectie haalt de plastisch chirurg, afhankelijk van de ingreep, een stukje huid weg. Daarna worden gaatjes, wondjes of uitgescheurde huidflapjes gehecht.

Na een oorcorrectie
Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband (een zogenoemde tulband) om uw hoofd. Meestal moet dit een week blijven zitten. U mag wel douchen, maar met het wassen van uw haar moet u wachten tot het verband eraf mag. Het behandelde gebied moet goed beschermd zijn en mag niet nat worden.

Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na één tot twee weken verwijderd. Als het verband na een week wordt verwijderd, moet u nog ongeveer twee weken ‘s nachts een haarband of een zwachtel dragen ter bescherming van uw oren. Ook overdag moet u voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport. Vaak blijven de oorschelpen nog een aantal weken rood, gezwollen en gevoelig. Dit verdwijnt vanzelf. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen (bijvoorbeeld paracetamol).

Mogelijke risico’s en complicaties
Het laten corrigeren van uw oren heeft dezelfde risico’s als operaties. Hoewel onze plastisch chirurgen steriel werken en veel zorg en aandacht besteden aan het uitvoeren van de behandeling, bestaat er een kans dat er complicaties optreden. U kunt bijvoorbeeld allergisch reageren op de verdovingsvloeistoffen of desinfecteermiddelen en er bestaat een kleine kans op een nabloeding of infectie. Mogelijke complicaties die op kunnen treden tijdens of na een oorcorrectie zijn: zwelling, bloeduitstortingen en roodheid. Daarnaast kan het voorkomen dat uw oren lange tijd gevoelig zullen zijn bij koud weer of er kan een verdikking van de littekens ontstaan.

Wanneer zich problemen voordoen of als er complicaties optreden, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Fraaii van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0543 544 545. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via 0900 500 9000. Uw huisarts of dienstdoende bepaalt of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Als er sprake is van een acute of levensbedreigende situatie, belt u direct 112. U wordt dan door een ambulance opgehaald en naar de Spoedeisende Hulp gebracht.

Contact
Indien u nog vragen hebt kunt u deze stellen aan de behandelaar of telefonisch via de secretaresse van Fraaii van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl.

Kosten
Indien gewenst kunt u een vrijblijvende offerte opvragen via 0543 54 45 45 of info@fraaiicosmetiek.nl. De kosten van een oorcorrectie worden door de zorgverzekering soms wel en soms niet vergoed. De plastisch chirurg kan u hierover informeren; ook kunt u informatie opvragen bij uw zorgverzekeraar, nadat u bij de plastisch chirurg bent geweest.

Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden en informatie over geheimhouding, privacy, rechten en plichten kunt u lezen op onze website.

Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts en kan op zichzelf nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. U kan aan het bovenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten.


Foldernummer: fra183 versie aug 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |