Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Algemeen

Op bezoek bij een patiënt in isolatie

Op bezoek bij een patiënt in isolatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Iemand uit uw naaste omgeving is (mogelijk) besmet met een micro-organisme die moeilijk te behandelen is. Om verspreiding van het micro-organisme naar andere patiënten in ons ziekenhuis te voorkomen, wordt de patiënt op een isolatiekamer verpleegd. Deze folder geeft algemene informatie over het bezoeken van een patiënt in een isolatiekamer.

Waarom ligt de patiënt die u bezoekt in isolatie?
De patiënt die u bezoekt, heeft (mogelijk) een micro-organisme bij zich die moeilijk te behandelen is, zoals de MRSA-bacterie. Een micro-organisme is een andere naam voor een bacterie waarvan wij veel soorten met ons meedragen. Bij een verminderde weerstand kunnen bacteriën infecties veroorzaken, zoals ontstoken wondjes. Dit soort infecties genezen in de regel vanzelf, soms is het nodig ze te behandelen met antibiotica. Antibiotica zijn medicijnen die gebruikt worden om bacteriën te doden of hun groei te remmen, zodat de infectie genezen kan.

Patiënten die in isolatie verpleegd worden, hebben geen ‘gewone’ bacterie. Zij dragen een bacterie bij zich die ongevoelig (resistent) is voor de meest gebruikte antibiotica. Er zijn daarom nog maar enkele middelen die wél werkzaam zijn en waar zuinig mee om moet worden gegaan, omdat de bacterie anders ook ongevoelig kan worden voor deze middelen. Met name voor patiënten met een verminderde weerstand kan de bacterie risicovol zijn en daarom wordt er alles aan gedaan om verspreiding van deze bacteriën binnen ons ziekenhuis te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen?
Resistente micro-organismen geven meestal geen ziekteverschijnselen bij gezonde mensen die deze bacterie bij zich dragen. Echter, bij mensen met een sterk verminderde weerstand of met een urinekatheter (slangetje in de blaas) of wonden, kan een infectie ontstaan.Een infectie met een resistent micro-organisme is moeilijk te behandelen. In ons ziekenhuis worden maatregelen genomen om verdere verspreiding van resistente bacteriën naar andere patiënten te voorkomen.

Hoe verspreidt de resistente bacterie zich?
De resistente bacterie kan bijvoorbeeld via de handen of via materialen overgebracht worden van patiënt naar patiënt. Komt een patiënt met deze bacterie in aanraking, dan betekent dit niet dat de patiënt hierdoor een infectie krijgt. In het ziekenhuis liggen echter patiënten die een verminderde weerstand hebben door hun ziekte of door antibioticagebruik en voor wie een besmetting risicovol zou kunnen zijn.

Zwanger, kan ik een patiënt in isolatie bezoeken?
U en uw kind lopen geen risico op het krijgen van het micro-organisme wanneer u de instructie van de verpleging en/of instructiekaart (op de deur) volgt.

Kunnen kinderen de patiënt in isolatie bezoeken?
Kinderen mogen, onder begeleiding komen, als ze zich aan de regels voor bezoekers houden.

Welke maatregelen moet u treffen voor een bezoek aan een patiënt in isolatie?
Bezoek dient zich op de afdeling eerst te melden bij de verpleging. De verpleging informeert u dan over de voorzorgsmaatregelen die specifiek voor uw situatie gelden. Op de deur van de patiënt hangt een kaart met instructies (voorzorgsmaatregelen). De instructies worden met duidelijke pictogrammen weergegeven.

Verder gelden er voor bezoek de volgende algemene voorschriften namelijk:
Vragen
Indien u vragen hebt, kunt u deze aan de afdelingsverpleegkundige stellen.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: alg103 versie jan 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |