Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Operatie aan de lendewervelkolom, HNP of kanaalstenose - Voor patiënten van het MST

Operatie aan de lendewervelkolom, HNP of kanaalstenose - Voor patiënten van het MST

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent doorverwezen naar de neurochirurg in verband met uw (rug)klachten. Samen met de neurochirurg heeft u besloten om een operatie aan uw rug te ondergaan. U wordt door de afdeling Opname ingepland en opgeroepen.

Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de opname, de operatie en de periode daarna, ontvangt u deze informatiefolder. Op deze wijze willen wij u optimaal voorzien van informatie.

Lees de informatie op de volgende pagina’s vóór opname door. Het is goed u te realiseren dat de omstandigheden voor iedereen anders kunnen zijn. Het kan dus zijn dat er afgeweken wordt van wat u leest. Uw arts bespreekt uw persoonlijke situatie met u en eventueel met uw naasten. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stel deze dan aan de verpleegkundig specialist of uw behandelend arts. Gedurende uw behandeling krijgt u veel informatie. Achterin deze map is ruimte voor het maken van aantekeningen en het noteren van vragen.

Deze map is uw persoonlijk eigendom. Het is belangrijk dat u deze informatiemap gedurende alle bezoeken aan ons ziekenhuis meebrengt.

Is iets niet duidelijk, twijfelt u ergens over of heeft u vragen, dan kunt u bij de verpleegkundige specialist Neurologie terecht. Wanneer er zaken gebeuren die niet voldoen aan uw verwachtingen en die naar uw idee anders of beter kunnen, meld dit dan aan ons. Uw suggesties en opmerkingen bieden ons de mogelijkheid om de zorg beter af te stemmen op de wensen en behoeften van onze patiënten.

Bezoektijden
Voor bezoektijden in het SKB verwijzen we u naar de website van het SKB. Op de verpleegafdeling kan het voorkomen dat de verpleegkundige of een andere zorgverlener het bezoek vraagt om (tijdelijk) de kamer te verlaten voor het verrichten van een behandeling. Wilt u (als patiënt) de afdeling verlaten, overleg dan met de verpleegkundige.

Wat is een hernia
De wervelkolom bestaat uit 24 wervels, te weten:
Daaronder bevinden zich het heiligbeen en het staartbeen. Tussen de wervels liggen de tussenwervelschijven. Deze zijn onder andere van belang voor het bewegen van de wervelkolom. Ze bestaan uit een weke kern (nucleus pulposus) en een stevige omhulling. Wanneer in de omhulling een zwakke plek ontstaat, kan de weke kern uitpuilen. We spreken dan van een hernia. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel: Hernia Nucleus Pulposi genoemd, oftewel HNP.

De uitpuilende weke kern bij de lendenwervels geeft druk op een zenuw die naar de bil en het been loopt. Bij de druk op de zenuw kunnen de volgende verschijnselen ontstaan: Wat is een wervelkanaalstenose
Een wervelkanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal, meestal ter hoogte van de nek of de lendenwervels. Slijtage of degeneratie van de wervelkolom is een normaal proces dat bij iedereen in meerdere of mindere mate plaatsvindt. Sommige mensen hebben van nature een nauwer wervelkanaal dan anderen. Als reactie op de slijtage wordt het wervelbot dikker, vooral bij de gewrichten, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt. Bovendien blijft er binnen het vernauwde wervelkanaal minder ruimte over voor de zenuwwortels. Daardoor kunnen er klachten ontstaan die lijken op een hernia. Echter bij een stenose is er meestal sprake van pijn in beide benen, vaak optredend of verergerend bij lopen en lang staan. Er kan ook een doof gevoel en/of krachtsvermindering ontstaan. Tijdens het lopen en staan heeft men over het algemeen een holle rug met als gevolg dat het wervelkanaal nauwer wordt. Als men voorover buigt of gaat zitten, wordt de lendenwervelkolom weer rechts of zelfs bol. Dan is er weer ruimte voor de zenuwwortel en neemt de pijn af.

Behandeling van een hernia of stenose
De klachten zijn na de operatie niet altijd meteen verdwenen. Het kan voorkomen dat u nog dezelfde pijn voelt, net als voor de operatie. Deze pijn neemt geleidelijk af. U wordt in uw rug geopereerd en daarom is de rug meestal ook pijnlijk, vooral bij lang in dezelfde houding zitten of staan, of bij het bewegen van de rug. Ook dit zal geleidelijk minder worden. Zoals bij elke operatie zijn ook aan deze operatie risico’s verbonden en complicaties mogelijk. De specialist bespreekt deze met u.

Mogelijke complicaties en risico’s

Bij een hernia operatie:
Kans op een infectie, infecties van de tussenwervelschijf en wervels, infecties van de zenuwen en het hersenvlies, abcesvorming in het wervelkanaal, zenuwvliesbeschadiging met eventueel lekkage van zenuwvocht, nabloeding, zenuwbeschadiging met verlammingsverschijnselen, gevoelsstoornissen, zenuwpijn, blaas- of darmstoornissen, seksuele functiestoornissen, instabiliteit van de wervelkolom met eventueel nadien een stabilisatieoperatie, beschadiging van organen en vaten naast/voor de wervelkolom (zoals buikslagader, ureter/harnleider, darm), opnieuw een hernia op dezelfde plek, toename rugpijn (failed back surgery syndroom), algemene risico’s zoals allergische reacties, drukbeschadiging van de huid en/of zenuwen, drukbeschadiging van de ogen door liggen op tafel, trombose, luchtweginfecties, urineweginfecties.

Bij een stenose operatie:

Kans op een infectie, infecties van de tussenwervelschijf en wervels, infecties van de zenuwen en het hersenvlies, abcesvorming in het wervelkanaal, zenuwvliesbeschadiging met eventueel lekkage van zenuwvocht, nabloeding, zenuwbeschadiging met verlammingsverschijnselen, gevoelsstoornissen, zenuwpijn, blaas- of darmstoornissen, seksuele functiestoornissen, instabiliteit van de wervelkolom met eventueel nadien een stabilisatieoperatie, toename rugpijn (failed back surgery syndroom), algemene risico’s zoals allergische reacties, drukbeschadiging van de huid en/of zenuwen, drukbeschadiging van de ogen door liggen op tafel, trombose, luchtweginfecties, urineweginfecties.

De periode voor opname
Preoperatieve screening
Voorafgaand aan de operatie vindt de preoperatieve screening plaats. Mochten uw pijnklachten spontaan verbeteren of is er sprake van een verandering in uw klachten patroon, wilt u dit dan tijdig melden bij het secretariaat. Er zal gekeken worden of de geplande operatie door kan gaan. Dit wordt altijd overlegd met de neurochirurg.

De anesthesist bespreekt met u de verdovingsprocedure/ narcose tijdens de operatie en kijkt naar uw algehele gezondheidstoestand. Meer informatie kunt u lezen in de folder: ‘Uw operatie en anesthesie’.

De apothekersassistente neemt uw eventuele medicatiegebruik met u door, zodat deze tijdens de opname door de verpleegkundigen verstrekt kunnen worden. Dit zal zij doen aan de hand van een actueel medicatie overzicht, dat zij van uw apotheek heeft ontvangen. De verpleegkundige houdt een opnamegesprek met u en geeft uitleg over de opname op de verpleegafdeling.

Het gesprek met de anesthesist, de apothekersassistente en de verpleegkundige vindt telefonisch plaats. Hiervoor krijgt u een afspraak.

Oproep voor de operatie
Krijgt u in de periode tussen het schriftelijke of telefonisch bericht en de opnamedatum gezondheidsproblemen, zoals een verkoudheid, griep of koortslip, neem dan contact op met de polikliniek Neurologie van het MST via telefoonnummer (053) 487 28 50.

De opnameperiode
De opname
Aangezien u een actief revalidatieprogramma gaat volgen, adviseren wij u comfortabele kleding te dragen. Ook is het van belang dat u stevige schoenen meeneemt. Tevens vragen wij u deze informatiefolder mee te nemen. Daarnaast neemt u de spullen mee die u nodig hebt voor de dagelijkse verzorging.

Nuchter beleid
De anesthesist bespreekt met u vanaf welke tijd u nuchter moet blijven. Zie ook de folder: ‘Uw operatie en anesthesie’. De anesthesist heeft afspraken gemaakt over het innemen van uw eigen medicatie. Deze mag u met water innemen.

Op de afdeling wordt u ontvangen door de verpleegkundige. Zij zal u begeleiden naar uw kamer. U krijgt van de verpleegkundige operatiekleding. Alle sieraden moeten af en u mag geen nagellak op hebben. Ook moet u uw eventuele gebitsprothese uit doen, tenzij de anesthesist anders met u heeft afgesproken. Daarna krijgt u alvast pijnstillers zodat deze in kunnen werken en krijgt u eventueel een tablet waar u slaperig van wordt.

De eerste dagen na de operatie zult u minder mobiel zijn dan u gewend bent. Daarom krijgt u dagelijks tot aan ontslag een injectie ter voorkoming van trombose.

De operatie
De verpleegkundige brengt u op uw bed naar de voorbereidingskamer in het operatiecomplex. Nadat u een infuus hebt gekregen dient de anesthesist de narcose toe en wordt u op de operatietafel geplaatst. De operatie duurt ongeveer een half uur. Tijdens de operatie ligt u in knie-ellebooghouding op een speciale operatietafel. Aan deze houding tijdens de operatie kunt u tijdelijke spierpijnklachten overhouden.

De uitslaapkamer
U wordt wakker op de uitslaapkamer. U kunt dan een slangetje in uw neus hebben, waardoor extra zuurstof wordt toegediend. Ook kunt u een wonddrain hebben om overtollig bloed en vocht af te voeren.
Wanneer uw pijn acceptabel is en alle controles, zoals uw bloeddruk, pols, temperatuur en bewustzijn goed zijn, haalt de verpleegkundige u op.

Op de verpleegafdeling
Zodra u op de afdeling bent, belt u zelf of de verpleegkundige uw contactpersoon. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk, pols, temperatuur, urineproductie, gevoel en kracht in beide benen, controle van de wond en de drain die eventueel is ingebracht. Het is belangrijk dat u bij uw verpleegkundige aangeeft wanneer u pijn hebt, misselijk bent en/of andere klachten opmerkt waarover u onzeker bent. Voelt u zich goed en bent u niet misselijk, dan krijgt u een broodmaaltijd.

De neurochirurg komt na het operatieprogramma bij u langs om te vertellen hoe de operatie bij u is verlopen. In het weekend wordt de nazorg door de dienstdoende neuroloog gewaarborgd.

Pijn
Vooral in de eerste week na de operatie kunt u pijn ervaren: wondpijn, rugpijn en soms een krampende pijn en tintelingen in uw benen. Het is belangrijk dat u hiervoor de voorgeschreven pijnmedicatie inneemt. Tevens is dit wenselijk voor uw wondgenezing en om infecties te voorkomen. De verpleegkundige vraagt u een aantal keren per dag naar een ‘pijnscore’. U kunt aangeven op een schaal van 0 tot 10 hoe hevig de pijn is. Als uitgangspunt geldt hierbij: Score 0 = geen pijn en score 10 = ondraaglijke pijn

Tussen de 0 en de 3 gaan we er vanuit dat uw pijn acceptabel is. Geeft u een cijfer van 4 of hoger, dan is uw pijn niet acceptabel en zal de verpleging u extra pijnmedicatie toedienen. Het effect van de pijnstilling is op deze manier goed vast te stellen. U kunt deze methode als hulpmiddel gebruiken om aan te geven of de pijn minder, erger of gelijk gebleven is.


0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Geen pijn >> matige pijn >> ondraaglijke pijn

Lighouding in bed
De fysiotherapeut zal u pre of postoperatief uitleg geven over de houding in bed:

Uit bed gaan
Bij het uit bed gaan draait u eerst op uw zij. Vervolgens verplaatst u uw benen uit bed, waarna u zich met uw handen / armen van de matras opduwt tot zit. U mag op de operatiedag alleen uit bed voor de toiletgang vier uur na de operatie; de verpleegkundige zal u hiermee helpen.

Fysiotherapie
Van de fysiotherapeut krijgt u informatie over het bewegen en een goede houding. Verder krijgt u adviezen over de activiteiten in het dagelijks leven.

De fysiotherapeut besteedt onder meer aandacht aan: Voor verdere informatie met betrekking tot de adviezen na een HNP- of kanaalstenose operatie verwijzen we u naar de bijlagen.

Oefeningen

In de periode na de operatie kunt u onderstaande oefeningen thuis blijven uitvoeren. Herhaal elke oefening 10 keer. Oefen liever meerdere keren korte tijd, dan eenmaal langdurig. Er mag geen pijn of uitstraling in het been ontstaan.
Oefen rustig, let goed op uw ademhaling (adem rustig door).
Informatie oefeningen:
1. Ga liggen op uw rug met gestrekte benen. Beweeg afwisselend uw voeten op (optrekken) en neer (wegduwen).
2. Liggend op uw rug buigt u uw knie waarbij uw voet over het matras heen schuift
3. Liggend op uw rug met de benen gebogen en de voeten op de matras: Beweeg beide knieën van links naar rechts, waarbij uw schouders en voeten op het matras blijven
4. Liggend op uw rug met de benen gebogen, de voeten op het matras en de armen langs het lichaam. Til vervolgens uw bekken omhoog, zodat een ‘bruggetje’ ontstaat.

Verschil stenose en HNP zie instructiefilm:
5. Staand achter uw bed: beweeg uw been zijwaarts; wissel links en rechts af.
6. Staand achter uw bed, maak een lichte kniebuiging
7. Staand achter uw bed, op de tenen staan.

Ontslag uit het ziekenhuis
Als alles naar wens verloopt, kunt u de dag na een hernia-operatie in de loop van de middag met ontslag. Herstel thuis
In dit hoofdstuk vindt u informatie die van belang is voor de eerste periode thuis. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het verdere herstelproces en de revalidatie thuis door. Van tevoren is moeilijk te zeggen hoe dit proces verloopt. Dit verschilt van persoon tot persoon. Met anderen praten over de operatie kan prettig zijn. Bedenk daarbij wel dat het herstel bij iedereen weer anders verloopt. Mocht u naar aanleiding van dit hoofdstuk nog vragen hebben, kunt u die voor uw ontslag uit het ziekenhuis bespreken met de neurochirurg, de verpleegkundige of de fysiotherapeut. Vragen die u thuis heeft, kunt u bespreken met uw huisarts, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut of met de neurochirurg op de polikliniek.

Normale verschijnselen na de operatie
De eerste tijd na de operatie kan uw rug en het gebied rondom de operatiewond dik, warm en soms pijnlijk aanvoelen. Dit kan veroorzaakt worden door de onderhuidse hechtingen, wondvocht of een bloeduitstorting ter plaatse van het operatiegebied. Ook is het mogelijk dat de beenpijn niet meteen na de operatie is verdwenen. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door irritatie van de zenuw.

In 80-90% van de gevallen verdwijnen na de operatie de klachten van pijn in het been. Veelal gebeurt dit spoedig. Het is echter niet verontrustend als deze klachten langer blijven bestaan. Het herstel van het krachtsverlies en / of de gevoelsstoornissen duurt vaak langer, soms een aantal weken tot maanden. Deze klachten kunnen ook van blijvende aard zijn.

In de herstelperiode is het belangrijk om (pijn)signalen van uw lichaam serieus te nemen, wanneer u teveel doet, krijgt u klachten! Indien u na een activiteit een felle, scherpe, uitstralende pijn vanuit uw rug naar uw been voelt, betekent dit dat u te veel heeft gedaan en dat u uw activiteit moet aanpassen of stoppen. Wanneer u een stapje terug doet, verdwijnt de pijn in principe weer. Uw lichamelijke conditie, leeftijd en eerdere operaties aan uw wervelkolom zijn uiteraard van invloed op uw herstel.

Wanneer belt u de arts?
In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Neurologie van het MST, tel. (053) 487 28 50. Dit kan op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Daarbuiten belt u met de Huisartsenpost, tel. (088) 555 11 88.

Neem contact op als:
Adviezen voor thuis
Hieronder volgen adviezen die belangrijk voor u zijn tijdens de herstelperiode.

Algemeen
Uw rug kan in de eerste weken na de operatie nog pijnlijk zijn. Met name bij lang in één houding zitten, bij lang staan of bij bewegen van de rug. Ook is het normaal dat na lang liggen in dezelfde houding, uw rug stijf aanvoelt. Na enkele weken tot maanden zijn deze klachten verdwenen, vroegere rugklachten hoeven echter niet volledig te verdwijnen. Het totale herstel duurt ongeveer drie maanden. In de eerste zes weken vindt het grootste herstel plaats, dit is dan ook de meest kwetsbare periode voor uw rug. In de herstelperiode is het belangrijk om signalen van uw lichaam serieus te nemen. Pijn in uw rug is een goede graadmeter om te voelen wat u wel kunt en wanneer u te veel vraagt van uw lichaam.

Zorg voor een goed evenwicht tussen wat u van uw lichaam vraagt (belasting) en wat uw lichaam aan kan (belastbaarheid). Is de belasting te hoog, dan kan dit klachten tot gevolg hebben. Wanneer u de belasting geleidelijk opbouwt, neemt ook uw belastbaarheid geleidelijk toe. Als u een keer teveel doet, kunt u klachten krijgen. Pas dan uw belasting aan en probeer het over een paar dagen nog een keer. Door op deze manier uw activiteiten op te bouwen, went u uw lichaam weer geleidelijk aan uw normale dagelijkse activiteiten. Wissel activiteiten, zoals lopen, liggen en zitten regelmatig af. Voer uw algemene conditie geleidelijk op door regelmatig te wandelen, draag hierbij goede stevige schoenen. Wanneer u oefeningen doet, let dan goed op uw ademhaling, adem rustig door. Wordt een oefening pijnlijk, stop dan met deze oefening.

Liggen
Af en toe rusten (liggen) werkt ontspannend voor uw rug. Wissel rust en activiteit regelmatig af, bouw het rusten op geleide van uw klachten af. Zorg voor een goed matras, die uw lichaam over de hele lengte steun geeft. Gebruik een kussen dat niet te dik is, alleen hoofd en nek moeten worden gesteund door het kussen. Als u op uw rug ligt, kunt u uw knieën eventueel ondersteunen met een dik kussen. Ga in en uit bed op de manier die u in het ziekenhuis geleerd is.

Zitten
Zitten is belastend voor uw rug. Een goede zithouding is belangrijk, houd daarom uw rug iets hol en gebruik eventueel een klein kussentje in het holle deel van uw onderrug. Een goede stoel heeft een hoge rugleuning, die licht achterover helt. De zithoogte moet zodanig zijn, dat uw voeten plat op de grond staan. Een tuinstoel met een verstelbare rugleuning voldoet meestal goed. In het begin is het beter meerdere keren korte tijd te zitten, in plaats van in één keer bijvoorbeeld een uur. Bouw de tijd die u zit geleidelijk op en volg daarbij de richtlijnen, die u in de bijlage kunt vinden, sta wel regelmatig op om te bewegen/lopen.

Douchen/baden
Douchen mag op de maandag na de operatie. De wond mag hierbij nat worden. Baden mag na twee weken (maximaal 30 minuten) en een saunabezoek mag na vier weken.

Wondzorg

Indien u hechtpleisters op de wond heeft gaan deze over het algemeen loszitten tijdens het douchen. Indien deze pleisters na een week nog op uw rug zitten, dan mag u ze voorzichtig verwijderen. Als de wond droog is, hoeft u er geen pleister meer op te plakken. Indien u de hechtingen moet laten verwijderen wordt dit bij ontslag naar huis gemeld. Zo niet, dan zijn ze oplosbaar.

Autorijden en fietsen
U kunt de eerste weken als passagier mee in de auto, maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Ga op de volgende manier in de auto zitten: steun zoveel mogelijk op uw armen en ga recht naar achteren zitten. U zit dan zijwaarts op de autostoel, met uw benen buitenboord. Draai daarna uw romp en benen naar binnen. Leg vooraf eventueel een plastic zak op de zitting om het draaien gemakkelijker te maken, haal deze weg tijdens het rijden. Wanneer u zelfstandig weer mag autorijden en fietsen verwijzen we u naar de richtlijnen in de bijlage.

Tillen
Beperk in de eerste zes weken tillen, zowel wat betreft gewicht als het aantal keren. Daarna kunt u het gewicht geleidelijk verhogen en wat vaker tillen. Pak in het begin alleen iets op met steun van bijvoorbeeld een tafel of stevige stoel. Doe dit vanuit de benen: zak door de knieën met een gestrekte rug, ook bij lichte voorwerpen van 1 tot 2 kilo. Let op dat u daarbij niet naar voren, zijwaarts of naar achteren reikt.
Houd het voorwerp op buikhoogte en zo dicht mogelijk tegen u aan. Een voorwerp ver van uw lichaam oppakken, is belastend voor uw rug.
Algemene adviezen bij tillen en bukken:

Huishoudelijke activiteiten

U mag de eerste vier tot zes weken geen belastende huishoudelijke activiteiten uitvoeren, zoals stofzuigen, bedden opmaken, dweilen en ramen lappen. Lichte huishoudelijke activiteiten, zoals stoffen en afwassen, kunnen geleidelijk worden hervat. Let op uw houding en de reactie van uw rug, sta niet te lang in dezelfde houding. Bij werkzaamheden die u zittend verricht, is het verstandig om na 20 tot 30 minuten even rond te lopen.

Zwemmen
Bent u gewend om te gaan zwemmen, dan vindt u in de bijlage meer informatie over wanneer u daar weer mee kunt starten. Hoe dan ook moet eerst de wond dicht zijn. Bouw het geleidelijk op, let op de reactie van uw rug en pas de inspanning hierop aan. Rugzwemmen is over het algemeen minder belastend dan schoolslag. Borstcrawl, vlinderslag en duiken worden gedurende de eerste zes weken afgeraden.

Werkhervatting
Wanneer u weer aan het werk kunt, hangt sterk af van het soort werk dat u doet. Tot de eerste controleafspraak op de polikliniek, meestal zes tot acht weken na ontslag, mag u in ieder geval nog niet werken. De arts en eventueel de bedrijfsarts, overlegt met u wanneer en op welke manier u weer kunt beginnen.

Sporten
Voordat u weer gaat sporten is het belangrijk dat uw basisconditie voldoende op peil is en u uw dagelijkse activiteiten weer zonder problemen kunt uitvoeren. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de soort sport die u beoefent. Ook hier geldt, dat u het sporten geleidelijk aan moet opbouwen en dat u steeds goed op de reactie van uw rug moet letten. Wees voorzichtig met contactsporten zoals voetbal en judo.

Seksualiteit
Seks hoeft niet vermeden te worden. Vermijd houdingen die niet prettig aanvoelen.

Fysiotherapie
Na ontslag mag u gaan starten met de oefeningen in de aangegeven week zoals vermeld staat in bijlage. Na 5 tot 7 weken (afhankelijk van de operatie) begint u met fysiotherapie. Onze voorkeur gaat uit naar een fysiotherapeut die aangesloten is bij het Rugnetwerk Twente/Achterhoek. Een lijst met deelnemende praktijken kunt u vinden op: www.rugnetwerktwente.nl.

Bekijk de website van het MST voor de leefregels. Scan de QR-code hieronder of ga naar: https://www.mst.nl/p/documenten/leefregels-na-een-lumbale-hernia-stenose-operatie/
QR-code MST

Tenslotte
Neem de tijd voor uw herstel en probeer zo bewust mogelijk om te gaan met uw houding en beweging. Uw lichaam en rug zijn immers belangrijk.

Toestemming
U hebt recht op juiste en volledige informatie. Pas als u voldoende inzicht heeft, kunt u weloverwogen toestemming geven voor een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek. Als u iets niet helemaal duidelijk is, vraagt u de verpleegkundig specialist dan om nadere uitleg.

Patiëntenverenigingen
Er bestaat een patiëntenvereniging die voor u van belang kan zijn: de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (N.V.V.R) ‘De Wervelkolom’. Zo kunt u bijvoorbeeld behoefte hebben aan een gesprek met een lotgenoot over uw beleving en ervaringen. Dit kan een steun zijn bij de verwerking van deze ingrijpende gebeurtenis.
Daarnaast heeft u wellicht het advies gekregen om meer te gaan bewegen of sporten. De patiëntenverenigingen richten hun activiteiten speciaal op deze vormen van nazorg. Natuurlijk is ook uw partner bij al deze activiteiten van harte welkom. Ook biedt de N.V.V.R. u de gelegenheid om de inloopspreekuren te bezoeken waar u kunt praten met ervaringsdeskundigen van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten "de Wervelkolom". Meer informatie vindt u op de website: www.nvvr.nl.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.

Ruimte voor eigen aantekeningen
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Foldernummer: neu081a versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |