Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Opname op de kinderafdeling

Opname op de kinderafdeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In deze informatiefolder staat beschreven wat een opname voor jou en voor uw kind inhoudt. De folder is verdeeld in twee delen: een deel voor kinderen en een deel voor de ouders.

VOOR KINDEREN

Een boekje over het ziekenhuis
In dit boekje lees je over het ziekenhuis. We vertellen hoe de afdeling eruit ziet, wie er werken, over onderzoeken en wat er gebeurt voor en na een operatie als jij daar voor komt. Voor jouw ouders staan er ook belangrijke dingen in dit boekje. Die gaan over: blijven slapen bij jou, welke informatie jouw ouders aan de dokter geven en hoe het gaat als je naar huis mag. Natuurlijk kunnen we niet alles opschrijven. Als jij nog vragen hebt, stel ze dan gerust aan een verpleegkundige.

1. Naar het ziekenhuis
Binnenkort moet je naar het ziekenhuis. Natuurlijk is dat niet altijd even leuk, maar je mag veel eigen spulletjes meenemen, zodat je je in het ziekenhuis een beetje ‘thuis’ gaat voelen.

Wat stop je in je koffer?
Misschien is er nog iets dat je erg graag bij je hebt. Bijvoorbeeld foto, een troetellap, knuffels of speelgoed waar je aan gehecht bent of je eigen muziek. Dat mag je allemaal meenemen. Nu ben je zover om naar het ziekenhuis te gaan.


2. In het ziekenhuis
Wanneer je het ziekenhuis binnenkomt, ga je naar de kinderafdeling. Hier wacht je even tot een zuster je komt halen. In dit boekje zeggen we vaak zuster, maar we bedoelen dan ook de broeder.
De zuster brengt je naar de onderzoekskamer of naar je kamer. Soms moet je opeens naar het ziekenhuis, omdat je erg ziek bent en de huisarts wil dat de kinderarts jouw onderzoekt. De dokter gaat dan kijken hoe ziek je bent en welke onderzoeken er moeten gebeuren. Daarna brengt de zuster je naar jou kamer, omdat je moet blijven tot je weer iets beter bent en naar huis kunt.Dan wil de zuster nog wat van je weten:
Je krijgt een plastic bandje met je naam erop om je pols, zodat iedereen kan zien hoe je heet, ook als je slaapt. Dan word je nog gewogen, gemeten en getemperatuurd. Als je een operatie krijgt dan gaat de pedagogisch medewerkster of de zuster je wat vertellen over de operatie. Zij heeft een fotoboek en kan je van alles laten zien, zodat je precies weet wat er gaat gebeuren.

Muurschildering pinquin

3. Hoe zien de kamers eruit
Op de kinderafdeling zijn verschillende kamers. Hieronder leggen we uit waar de kamers voor zijn.
3.1 Kamers met meer kinderen
Er zijn kamers waarin meer kinderen opgenomen zijn en waar je van de kamer af mag.

3.2 Box
De box noemen we een kamer waar je alleen ligt. Hier kom je te liggen als je bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte hebt, wanneer je rust nodig hebt, of wanneer de dokter denkt dat je extra snel ziek kunt worden van andere mensen. Een besmettelijke ziekte is een ziekte die anderen via jou kunnen krijgen.

De zusters komen regelmatig bij je kijken. De pedagogisch medewerker komt ook bij je om een spelletje te doen of iets anders wat je leuk vindt. Je broertjes en zusjes mogen natuurlijk ook komen.

Soms moet het bezoek een schort aan doen en elke keer goed de handen wassen voordat ze bij jou naar binnen gaan. Bij het weggaan moeten ze weer heel goed hun handen wassen en de schort uitdoen.

3.2 Speelkamer
Hier doen we hetzelfde als thuis: fruit eten, spelen, knutselen, televisie kijken, computeren, eten en nog veel meer gezellige dingen. Je hoeft je dus niet te vervelen. In de speelkamer is van maandag tot en met vrijdag een pedagogisch medewerker, die je met van alles kan helpen. De speelkamer is er voor de leuke dingen. Onderzoeken of prikjes krijg je hier niet.

Wanneer je op de kamer moet blijven, komt de pedagogisch medewerker naar jou toe. Broertjes en zusjes mogen ook naar de speelkamer komen en mee spelen. Komt er ander bezoek dan ga je even naar je kamer. Als het te druk wordt dan kan de pedagogisch medewerker vragen of je met je broertjes en zusjes naar de kamer kunt gaan. Tijdens het eten vragen we altijd of broertjes en zusjes op je kamer kunnen wachten zodat wij rustig kunnen eten. Op de kamer eten kan ook.


3.3 Ziekenhuisschool

Als je wat langer in het ziekenhuis moet blijven, nemen wij contact op met OZL (onderwijs zieke leerlingen). Deze juf van de “ziekenhuisschool” overlegt met je eigen juf of meester waar jij op school mee bezig bent. Ze probeert dan zoveel mogelijk hetzelfde te doen als op je eigen school. Meestal komt de juf bij je op je kamer of op een ander rustig plekje.

4. Wat gebeurt er allemaal in het ziekenhuis
Hoe ziet een dag in het ziekenhuis eruit? Laten we eens beginnen op de vroege ochtend.

4.1 Wakker worden
Je krijgt een thermometer in je oor om je temperatuur op te nemen. Ook wordt je polsslag geteld.

4.2 Ontbijten
De kinderen die uit bed kunnen, mogen samen in de speelkamer ontbijten of eten op de kamer. De anderen krijgen ontbijt op bed. Sommige kinderen zijn nog te ziek om te eten en willen nog veel slapen. Andere kinderen mogen die dag ’s ochtends nog niet eten: dit noemen we ‘nuchter blijven’. Dit is belangrijk, bijvoorbeeld voor sommige onderzoeken of wanneer je geopereerd wordt. Als je geopereerd wordt, mag je kort van tevoren niet eten, anders kun je erg misselijk worden. Dat willen we voorkomen.

4.3 Wassen en aankleden
Als je uit bed mag, ga je onder de douche. Daarna trek je gewone kleren aan. Moet je in bed blijven, dan wast de zuster of je vader of moeder je op bed en helpt je met schone kleren of een andere pyjama aantrekken. Natuurlijk poets jij je tanden ook.

4.4 Onderzoeken
Nu je in het ziekenhuis bent, worden er allerlei dingen onderzocht. Bijvoorbeeld: je plas, je ontlasting en je bloed. Een aantal dingen kunnen we zo niet zien en daarvoor ga je naar de röntgenafdeling met een zuster, broeder of pedagogisch medewerker. Ook één van je ouders kan met je meegaan.

4.6 Röntgenfoto
Op de röntgenafdeling kunnen ze fotos maken van jouw lichaam van binnen, bijvoorbeeld van je longen of je darmen. Meestal moet je op een soort tafel liggen en soms moet je blijven staan. Een zuster of dokter loopt achter een scherm en het is er een beetje donker. Van het foto's maken voel je niets. Het maakt wel een geluid, een beetje als een stofzuiger.

4.5 Bloed prikken
Soms is het nodig dat je een prikje krijgt. Gelukkig hebben we daar 'toverzalf' voor. Deze zalf doen we er een half uur van tevoren op, zodat je het prikje vrijwel niet voelt! Nou, als dat niet echt toveren is? Als je een vingerprik moet dan helpt het als je hand lekker warm is. Daarom krijg je een warme hotpack die je vast moet houden. Wanneer je het prikje krijgt, doet de zuster die prikt een band om je arm. Die band zit even strak, daardoor komt het bloed gemakkelijker uit je arm in het buisje. Op dat buisje zetten we je naam en dan gaan ze jouw bloed in het laboratorium onderzoeken.

4.7 Operatie
Misschien moet je geopereerd worden. Kort ervoor krijg je dan een operatiejas aan. Dit is een gekleurde jas met drukknopen. Soms krijg je van de zuster iets om vast wat slaperig te worden. Dit kan een tablet zijn, een zetpil of een spuitje in de bips. Dit laatste klinkt wat eng. Het spuitje is van plastic en prikt gelukkig niet. Het voelt net als een zetpil.

Muurschildering giraf

4.8 Slapen tijdens de operatie
De zuster en papa of mama brengen je in je bed naar de operatiekamer. De mensen die daar werken, dragen gekleurde pakken en mutsen. Ze hebben ook een lapje voor de mond. De zuster of pedagogisch medewerker en papa of mama moeten zich ook verkleden. Je wordt hier in een soort slaap gemaakt met een prikje of een kapje. Het kapje krijg je op je neus en mond. Het ruikt naar aardbei of meloen. Hier ga je van slapen. Voor je een prikje krijgt, wordt eerst op de afdeling al toverzalf gesmeerd. Daarna voel je bijna niets van het prikje. Je gaat heel snel slapen. Met een paar tellen slaap je al. Probeer maar eens tot hoever jij nog kunt tellen! Papa of mama blijft bij je tot je slaapt.

4.9 Uitslaapkamer
Na de operatie ga je naar de uitslaapkamer. Papa of mama komt weer bij je. Op de uitslaapkamer liggen kinderen en grote mensen. Als je goed wakker bent, brengt de zuster je weer naar je eigen kamer.

Muurschildering zebra
5. Bezoek

Je ouders mogen net zo lang bij je blijven als ze willen. Broertjes en zusjes mogen overdag met je ouders meekomen. Andere mensen en kinderen kunnen 's morgens, 's middags en 's avonds op bezoek komen. Als je het fijn vindt mag papa of mama blijven slapen. De zuster overlegt dit altijd eerst met je ouders. Je mag de afdeling alleen verlaten als papa of mama meegaat of iemand die op de kinderafdeling werkt. Je moet dan tegen de zuster wel even zeggen waar je naar toe gaat.


6. Naar huis
De dokter komt regelmatig even bij je kijken. Hij vertelt je ook wanneer je naar huis mag. Na een poosje moet je soms bij de dokter terugkomen. Hij wil dan weten hoe het met je gaat.

We hebben al veel verteld. Als je nog iets wilt weten of niet begrijpt, kun je dit altijd vragen! We hopen dat je heel snel weer beter wordt en vlug naar huis mag.

VOOR OUDERS


In deze folder vindt u algemene informatie over het verblijf op de kinderafdeling. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u en uw kind anders kan zijn dan de algemene informatie weergeeft. We beginnen met wat tips om te praten met uw kind over de opname. Daarna krijgt u praktische informatie over het verblijf op de kinderafdeling in ons ziekenhuis.

Voorbereiding bij een geplande opname
Het is goed om met uw kind te praten over het ziek zijn en de opname. Kleuters van drie tot vier jaar zijn soms kort van geheugen en kunnen de neiging hebben om onprettige dingen te verdringen. Is uw kind van deze leeftijd, vertel dan pas kort van tevoren wat er gaat gebeuren. Kinderen vanaf ongeveer zes jaar vinden het meestal prettig om een paar dagen van tevoren te worden ingelicht. Vertel uw kind op een eerlijke manier wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren. Uw kind heeft dan de tijd om het te verwerken of er uitvoeriger over te praten. Begrijpt uw kind het de eerste keer niet helemaal, herhaal het verhaal dan net zo vaak als u denkt dat nodig is.

U kunt uw kind vertellen dat het best verdrietig mag zijn als het in het ziekenhuis ligt, dat het best mag huilen als hij/zij pijn heeft en dat de dokters en de verpleegkundigen dat helemaal niet erg vinden. Het is verstandig om de andere kinderen in uw gezin bij de ziekenhuisopname te betrekken door met hen over de opname te praten.

Geplande opname
Als ouder vraagt u zich af hoelang de opname van uw kind in het ziekenhuis duurt. De arts zal het antwoord hierop niet altijd direct kunnen geven omdat bijvoorbeeld de resultaten van een onderzoek eerst bekend moeten zijn. Wanneer de aard van de ziekte en de behandeling hiervan bekend is, kan de arts u over het algemeen iets beter informeren over de duur van de opname. Het is vaak niet op een dag nauwkeurig aan te geven. U doet er dan ook goed aan om bij uw kind geen verwachtingen te wekken, die naderhand niet waar blijken te zijn.

Op de dag van de opname verwachten wij u en uw kind op de afgesproken tijd op de kinderafdeling. Wilt u een geldig legitimatiebewijs meenemen? Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. De kinderafdeling bevindt zich helemaal achter in de centrale gang. De secretaresse waarschuwt een verpleegkundige, die de opname zal begeleiden.

Acute opname
Uw kind kan door de huisarts of via de Spoedeisende Hulp direct worden opgenomen op de kinderafdeling. We noemen dit een 'acute opname'. Bij een acute opname onderzoekt de behandelend arts uw kind eerst lichamelijk en vraagt u om informatie. Aansluitend beoordeelt de arts wat voor behandeling nodig is en of er meer onderzoeken nodig zijn.

Opnamegesprek
De leeftijd van uw kind en de reden van opname bepalen waar uw kind opgenomen wordt. De kinderafdeling is verdeeld in drie units: de boxen, de zalen en de neonatologie. Tijdens het opnamegesprek geeft een verpleegkundige aan u en uw kind informatie over de afdeling. Het is vaak mogelijk om actief bij de verzorging van uw kind betrokken te blijven. De verpleegkundige vraagt aan u en uw kind informatie die nodig is om uw kind zo goed mogelijk te kunnen opvangen in deze moeilijke periode

Informatie over uw kind
Informatie over uw kind wordt alleen aan de ouders verstrekt. Bij onduidelijkheden graag uitleg vragen aan de verpleegkundige. De behandelend arts maakt iedere dag visite op de afdeling. Indien u een gesprek wenst met de arts, kunt u dit via de verpleegkundige regelen.

Ouders en bezoek
Op onze afdeling geldt een bezoekregeling. Ouders, broertjes en zusjes hebben de gehele dag de gelegenheid om op bezoek te komen. Voor overig bezoek zijn de bezoektijden afhankelijk van op welke kamer uw kind opgenomen is; overleg dit met de verpleegkundige. Het bezoekuur is voor iedereen, dus ook voor vriendjes en vriendinnetjes. Zij mogen alleen onder begeleiding komen en niet meer dan met twee personen tegelijk. U blijft verantwoordelijk voor deze kinderen die met u op bezoek komen, ook als ze op de buitenspeelplaats spelen. Spelen is op eigen risico.

We vinden het prettig als u met een verpleegkundige overlegt als er extra bezoek komt. Alleen ouders mogen met hun kind de afdeling verlaten. Wilt u dit dan eerst met een verpleegkundige overleggen. Komen er onverwachts meer bezoekers tegelijk, overlegt u dan even met een verpleegkundige of dit voor uw kind en medepatiëntjes verantwoord is.

Natuurlijk mogen bezoekers niet verkouden zijn of in contact hebben gehad met iemand die een kinderziekte heeft.

Bij uw kind blijven

U mag als ouders de hele dag bij uw kind blijven en één ouder mag blijven slapen. Aanwezigheid van de ouder is voor een kind uitermate belangrijk. U kent uw kind het beste en weet hoe het kan reageren in verschillende situaties. Het is voor een kind belangrijk en geruststellend dat u er bent. Dit kan voor de ouders een extra belasting zijn, daar zijn wij ons van bewust. Om deze periode vol te houden is het goed om elkaar als ouders af te lossen of soms even een tijdje naar huis te gaan. Overleg met de verpleegkundige hoe u dit het best kunt doen.
U helpt uw kind soms door het af en toe voor een korte periode alleen te laten. Het kan zo wat wennen aan de nieuwe situatie en ervaart dat u steeds terug komt. Dit is erg belangrijk voor het vertrouwen van uw kind. Het is voor ons handig als u afspreekt wanneer u terug bent. U kunt het ook noteren op het planbord. Houdt u zich aan deze tijden om teleurstelling bij uw kind te voorkomen. Voor kinderen in het ziekenhuis duurt wachten erg lang!

Wanneer u aanwezig bent mag u natuurlijk de verzorging van uw kind zoveel mogelijk zelf doen, zoals baden en eten/fles geven. Ook mag u samen met de verpleegkundige uw kind begeleiden bij onderzoeken of naar de operatiekamer en uitslaapkamer.

's Nachts bij uw kind blijven
Zoals u hebt kunnen lezen is het mogelijk om 's nachts bij uw kind te blijven. Wij noemen dat rooming-in. U kunt dit met een verpleegkundige overleggen. Het ziekenhuis biedt u de volgende faciliteiten: stretcher (naast het bed van uw kind), wasgelegenheid (douche), ontbijt. Uw aanwezigheid zal uw kind (meestal) erg goed doen.

Wij maken u er attent op dat de controles van uw kind en van de andere kinderen gewoon doorgaan. Daardoor kunt u in uw slaap worden gestoord. Ouders kunnen elkaar aflossen per nacht.

Als u hebt besloten om bij uw kind in het ziekenhuis te blijven, dan is het goed om uw andere kinderen hierbij te betrekken. Vertel hen dat het broertje of zusje in het ziekenhuis u nu het meest nodig heeft.

Wij vragen u 's morgens zelf uw eigen bed op te maken, in te klappen en uw spullen op te ruimen zodat de zorgassistent haar werkzaamheden kan uitvoeren. Wij begrijpen dat niet iedereen in de gelegenheid is zo vaak bij het kind in het ziekenhuis te zijn als gewenst is. Wij zijn er altijd om u te adviseren of de verzorging en opvang van uw kind tijdelijk over te nemen.

Afscheid nemen als u naar huis gaat

Het afscheid nemen blijft een moeilijk moment voor uw kind. Zeg duidelijk tegen uw kind dat u weggaat. Ga nooit stiekem weg! Uw kind zal u niet meer vertrouwen. Neem afscheid en ga daarna niet meer terug om nogmaals afscheid te nemen. Is uw kind oud genoeg om het te begrijpen, vertel dan ook wanneer u weer terug komt.

U kunt het de pedagogisch medewerkster of de verpleegkundige laten weten wanneer u weggaat. Zij zullen uw kind dan zo goed mogelijk opvangen. De ervaring heeft geleerd dat een kind zich goed laat troosten. Wij begrijpen dat het voor u moeilijk is om een huilend kind achter te laten. Belt u ons daarom gerust op als u thuis komt.

Eten in het ziekenhuis
Van 12.00 uur tot 13.30 uur kunt u in het (personeels)restaurant terecht voor een warme maaltijd of een broodmaaltijd. Ook is het mogelijk om samen met uw kind op de afdeling te eten, (overleg dit met de verpleegkundige of de zorgassistente). Voor de overige maaltijden of tussendoortjes kunt u terecht in het bezoekersrestaurant. De openingstijden van het restaurant en de winkel zijn:
Koffie en thee kunt u op de afdeling in de ouderkamer of de boxengang zelf pakken. Eigen eten van thuis mee laten brengen mag natuurlijk ook, er is een magnetron in de ouderkamer.

Indeling van de kinderafdeling

Het hangt van de leeftijd en gezondheid van uw kind af, in welke kamer uw kind verblijft.

Meerpersoonskamer
Op elke kamer staan drie of twee bedden. Wij proberen zoveel mogelijk de kinderen bij leeftijdgenootjes op de kamer op te nemen. Jongens en meisjes kunnen bij elkaar verblijven.

Box
Een box is een kamer waar kinderen alleen verpleegd worden. Dit kan nodig zijn als het kind rust nodig heeft of in het geval of een vermoeden van een infectie. Ook de leeftijd kan een rol spelen voor het alleen verplegen. De verpleegkundige bespreekt met u of u speciale maatregelen moet nemen bij het binnen gaan en verlaten van de box. Bezoektijden van de boxenunit zijn in overleg met de verpleegkundige, omdat er vaak speciale maatregelen nodig zijn. Voor ouders geldt natuurlijk de regel van 24 uur aanwezig zijn.

Neonatologie
Op de afdeling neonatologie worden baby's verpleegd die te vroeg geboren, te klein zijn, of een moeilijke start hebben gehad.

Veiligheid
Voor de veiligheid van uw kind is het belangrijk, dat u onderstaande richtlijnen in acht neemt.

Bedhek helemaal omhoog (ook niet halfhoog) zodat uw kind niet uit bed kan rollen:
Bedhek omhoogBedhek omlaag

Bedhek omhoogbedhek omlaag


Geen speelgoed in bed waar uw kind op kan klimmen:
Staand in bed
Het armbandje met de naam van uw kind om arm of been, niet aan het bed:
Bandje om pols
Bandje om bed
Maxi-cosi op de grond, niet op de tafel:
Maxi cosi op grondMaxi cosi op tafel
Blijf bij uw kind, laat u niet afleiden:
Kind op commode
Kind op commode zonder ouder

Ondersteuning van andere zorgverleners

Naast verpleegkundigen en artsen kunnen u en uw kind nog meer hulpverleners tegen komen. Hieronder leest u wat zij voor u kunnen betekenen.

Pedagogisch medewerker
Kinderen zijn kwetsbaar. Af en toe hebben zij een steuntje in de rug nodig om met ingewikkelde situaties te kunnen omgaan. Een ziekenhuisopname kan voor een kind een ingewikkelde situatie zijn. De pedagogisch medewerker kan op verschillende manieren dat steuntje in de rug bieden. Bij elk kind ziet het steuntje er weer anders uit. Maar voor alle kinderen is afleiding en spelen een goede remedie om te ontspannen.

Vrijwel alle kinderen, die op een meerpersoonskamer opgenomen zijn, mogen overdag naar de speelkamer. Hier kan het kind spelen, knutselen en televisie kijken. Ook kan er met zijn allen worden gegeten. Als het kind niet naar de speelkamer mag komen, kan de pedagogisch medewerkster bij het kind op de kamer of box komen spelen/ of speelmateriaal aanbieden.

Kinderen krijgen heel wat informatie te verwerken in het ziekenhuis. Pedagogisch medewerkers denken mee over de beste wijze van voorbereiding op een onderzoek, narcose of behandeling. Zij beschikken over op ontwikkelings- en belevingsniveau aangepaste informatie. Dit voorkomt piekeren. Fotoboeken, ziekenhuis spelmateriaal of echte ziekenhuismaterialen maken het kind vertrouwd met omgeving en behandeling.

De pedagogisch medewerkers zijn er ook voor ouders. Door wat kinderen in een ziekenhuis meemaken kan hun gedrag behoorlijk veranderen. Pedagogisch medewerkers kunnen ouders inzicht geven in de reactie van hun kind zodat zij er zo goed mogelijk mee kunnen omgaan. De pedagogisch medewerkster is van maandag tot en met vrijdag en soms in het weekend, aanwezig. Is zij er niet dan wordt u natuurlijk door de verpleegkundige geholpen.

Kinder Zorg, Onze Zorg
Een speciale taak van alle ziekenhuismedewerkers is het observeren en signaleren of de veiligheid en welbevinden van kinderen, die de afdeling spoedeisende hulp of kinderafdeling bezoeken/ opgenomen zijn, gewaarborgd is. Bij het (medisch) onderzoek volgens een wettelijk verplicht stappenplan, tijdens het invullen van het anamneseformulier, of tijdens het verblijf op de afdeling kan soms een vermoeden ontstaan dat er problemen zijn in de gezins- of opvoedingssituatie.

Indien daarbij de veiligheid van het kind mogelijk gevaar loopt zal de behandelende arts (kinderarts of andere specialist) de zorgen daarover op een open en eerlijke manier met u als ouders/ opvoeders bespreken. Voor jongeren van 12 jaar en ouder geldt dat hij/zij bij dit gesprek worden betrokken. Mocht uit dit gesprek blijken dat er inderdaad dusdanige problemen zijn waarbij de veiligheid van het kind/jongere niet altijd gewaarborgd is, dan zoeken we samen met u naar mogelijke oplossingen.

Vervolgens wordt besproken welke hulp hierbij geboden kan worden. Bij twijfel kan het nodig zijn, dat wij de situatie met deskundigen bespreken in een speciaal voor dit onderwerp opgerichte Werkgroep “Kinder Zorg”. Indien de werkgroep het nodig acht, wordt nader contact gezocht met u als ouder(s), en/of andere betrokken professionals zoals bv de huisarts en/of schoolarts. Op deze manier hopen we kinderen/ jongeren en ouders hulp te bieden die past bij de situatie.

Maatschappelijk werk, psycholoog of orthopedagoog
Bij ziek zijn of ziek worden kunnen allerlei factoren een rol spelen. Afhankelijk van de aard en de ernst van de ziekte, kan dit niet alleen invloed hebben op de ontwikkeling van uw kind, het psychisch welbevinden van uw kind en uzelf, maar ook op de gang van zaken bij u thuis. Soms zal de behandelend arts zich dan ook willen laten adviseren door de maatschappelijk werker, de psycholoog of een orthopedagoog. Dit zal met u worden overlegd. Samen met u zal worden besproken welke ondersteuning het meest gewenst is.

Geestelijk verzorging
Soms heeft u als ouders behoefte aan een vertrouwelijk gesprek, al dan niet op christelijke grondslag. Wij kunnen een afspraak regelen bij de geestelijk verzorgers die aan ons ziekenhuis verbonden zijn.

Cliniclowns
Geregeld worden de kinderen verrast door een bezoek van de Cliniclowns. Wij zullen de kinderen hierover van tevoren inlichten, zodat zij zich op dit bezoek kunnen verheugen.

Onderwijs

Voor uw kind kan het een geruststellende gedachte zijn dat het niet achter raakt bij de klasgenootjes. Voelt uw kind zich goed genoeg om te leren, heeft het behoefte aan een 'normaal' dagritme en moet het langere tijd in het ziekenhuis blijven, dan bestaat er de mogelijkheid in het ziekenhuis les te krijgen. Wij nemen dan contact op met de OZL (onderwijs zieke leerlingen). Deze organisatie benadert de leerkracht van uw kind, zodat de lessen overeenkomen met die op school. Soms is een kind na een ziekenhuisopname, voor een langere tijd, niet in staat naar school te gaan. OZL geeft ook een mogelijkheid voor onderwijs aan huis.

Naar huis
Zodra er is besloten dat uw kind naar huis mag, wordt u hierover zo spoedig mogelijk geïnformeerd. Het tijdstip waarop u dit aan uw kind wilt vertellen, kan afhankelijk zijn van de leeftijd.
Is uw kind nog zo jong dat het geen besef heeft van de tijd, dan kunt u dit beter op de dag vóór het ontslag vertellen. De arts en de verpleegkundige zullen u de nodige informatie geven betreffende de voeding, medicijnen, behandeling en adviezen voor thuis. Tevens zal er worden afgesproken wanneer de arts u eventueel op de polikliniek verwacht voor controle. Heeft u zelf nog vragen, aarzelt u dan niet deze te stellen. De arts of de verpleegkundige zullen deze graag beantwoorden. De dag na het ontslag wordt u thuis door een verpleegkundige van de afdeling gebeld om te horen hoe het gaat en of er nog vragen zijn.

Weer thuis
Het is mogelijk dat er tijdens de opname geen problemen waren, maar dat deze zich voordoen nu uw kind weer in de vertrouwde omgeving is. Dit is niet zo vreemd. Het kind gaat nu pas uiten wat het dwars zat, angstig maakte of verdriet deed. Is uw kind te jong om dit onder woorden te brengen, dan zal dit in zijn gedrag tot uiting komen. Het kan bijvoorbeeld stil en teruggetrokken zijn of juist erg druk en agressief. Het is ook mogelijk dat uw kind slecht eet of slaapt, angstdromen heeft of zich aan u vastklampt. Probeert u met veel geduld en begrip te achterhalen wat hem dwars zit, dan zal dit veelal met een paar dagen overgaan. Duurt het naar uw mening te lang voordat uw kind weer in zijn gewone doen is, dan kunt u het beste even contact opnemen met uw huisarts.

Handig om te weten
Hieronder staat algemene informatie, zodat u zich kunt voorbereiden op het verblijf in ons ziekenhuis.
Wat u nog meer mee moet nemen:
Parkeerkaart
Als U meerdere dagen in het ziekenhuis moet zijn, is er een weekkaart te koop. Hierdoor kunt U besparen in de parkeerkosten. Zie ook de folder 'Betaald parkeren'.

Wat u niet mee moet nemen
Wij adviseren u dringend geen waardevolle voorwerpen of geld bij uw kind achter te laten. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld voor beschadigingen of het zoekraken van eigendommen.

Toestemming voor een behandeling door kind en/of ouders
Volgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Om toestemming te kunnen geven moet een kind of jongere en zijn/haar ouders de informatie van de behandelaar krijgen.

Deze bespreekt in begrijpelijke taal:
Kinderen jonger dan twaalf jaar
Meer over toestemming en informeren
Naast rechten, heb je als patiënt ook plichten. Je moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vind je op:
En in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling en bij Patiënteninformatie in de centrale hal.


Klachten

Het kan voorkomen dat u over sommige onderdelen van de behandeling of het verblijf in het ziekenhuis niet zo tevreden bent. Een ziekenhuisorganisatie is ingewikkeld en er kan zich iets voordoen waarover u zich zou willen beklagen. Indien u een klacht of een opmerking heeft, is het natuurlijk het beste dat u die eerst bespreekt met degene tegen wie u de klacht richt. Het is ook mogelijk om bij de klachtenfunctionaris een klacht in te dienen. Meer informatie leest u hierover in de folder: Hebt u een klacht, vertel het ons. Deze is te verkrijgen op de afdeling en bij de Patiëntenservice in de centrale hal.

Vragen
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met afdeling kinderafdeling, telefoon 0543 54 44 95.

Voorleesboeken
Voor geschikte (voor)leesboeken kunt u terecht op onze website: www.skbwinterswijk.nl

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


De illustraties in deze folder zijn gemaakt door Lucretia Kuijpers.



Foldernummer: kin222 versie sept 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |