Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde

Orale Glucose Tolerantie Test

Orale Glucose Tolerantie Test

OGTT

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
De Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) wordt gebruikt in de diagnostiek van zwangerschapsdiabetes (-suikerziekte).

Voorbereiding
U mag niet meer eten en drinken de avond voorafgaand aan de test vanaf 22.00 uur. Indien u normaal gesproken in de ochtend medicijnen gebruikt dan deze pas na de test innemen. Op de ochtend van de test mag u wat water drinken.

Dag van onderzoek
U meldt zich op de afgesproken datum om 08.00 uur bij afdeling 6.1 (Vrouw-kindeenheid). Wilt u een geldig legitimatiebewijs meenemen? Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. De verpleegkundige brengt u naar een kamer waar u gedurende de test kunt verblijven. Tijdens de test mag u niet roken of snoepen en moet u zoveel mogelijk blijven zitten. Door het innemen van het drankje kunt u wat misselijk worden. Breng eventueel iets te lezen mee.

De OGTT duurt tweeënhalf uur. De verpleegkundige neemt bloed bij u af (nuchter), door middel van een vingerprik. Vervolgens krijgt u een oplossing van 75 gram glucose in 150 ml water te drinken, die u binnen 5 minuten moet opdrinken, het liefst in 1 keer. Naspoelen met water mag. Twee uur na inname van de oplossing wordt er weer bloed bij u afgenomen (vingerprik). Na afloop van de test mag u weer normaal eten en drinken. U krijgt een broodmaaltijd aangeboden op de afdeling.

Waarschuwing
Als u ziek bent of net ziek bent geweest kan de test niet worden afgenomen. Een ziekte kan het resultaat van de test beïnvloeden. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw gynaecoloog of verloskundige.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u direct mee. Indien de uitslag afwijkend is, dan is er sprake van zwangerschapsdiabetes. U krijgt dan uitleg door de verpleegkundige en dieetvoorschriften. Tevens krijgt u een vervolgafspraak bij de gynaecoloog mee na 2 à 3 weken. Enkele dagen tevoren moet u een dagcurve laten prikken (u krijgt hiervoor laboratoriumformulieren mee). De verpleegkundige legt u uit wat dit inhoudt.

Vragen
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie op telefoonnummer: 0543 54 46 50. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: vlk402 versie sep 19


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |