Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde

Orale Glucose Tolerantie Test

Orale Glucose Tolerantie Test

OGTT

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
De Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) wordt gebruikt in de diagnostiek van zwangerschapsdiabetes (-suikerziekte).

Voorbereiding
Je mag niet meer eten en drinken de avond voorafgaand aan de test vanaf 22.00 uur. Als je normaal gesproken in de ochtend medicijnen gebruikt dan deze pas na de test innemen. Op de ochtend van de test mag je wat water drinken.

Dag van onderzoek
Je meldt je op de afgesproken datum om 08.00 uur bij afdeling 6.1 (Vrouw-kindeenheid). Wil je een geldig legitimatiebewijs meenemen? Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. De verpleegkundige brengt je naar een kamer waar je gedurende de test kunt verblijven. Tijdens de test mag je niet roken of snoepen en moet je zoveel mogelijk blijven zitten. Door het innemen van het drankje kun je wat misselijk worden. Breng eventueel iets te lezen mee.

De OGTT duurt tweeënhalf uur. De verpleegkundige neemt bloed bij je af (nuchter), door middel van een vingerprik. Vervolgens krijg je een oplossing van 75 gram glucose in 150 ml water te drinken, die je binnen 5 minuten moet opdrinken, het liefst in 1 keer. Naspoelen met water mag. Twee uur na inname van de oplossing wordt er weer bloed bij je afgenomen (vingerprik). Na afloop van de test mag je weer normaal eten en drinken. Je krijgt een broodmaaltijd aangeboden op de afdeling.

Waarschuwing
Als je ziek bent of net ziek bent geweest kan de test niet worden afgenomen. Een ziekte kan het resultaat van de test beïnvloeden. Bij twijfel kun je contact opnemen met je gynaecoloog of verloskundige.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijg je direct mee. Indien de uitslag afwijkend is, dan is er sprake van zwangerschapsdiabetes. Je krijgt dan uitleg door de verpleegkundige en dieetvoorschriften. Ook krijg je een vervolgafspraak bij de gynaecoloog mee na 2 à 3 weken. Enkele dagen tevoren moet je een dagcurve laten prikken (je krijgt hiervoor laboratoriumformulieren mee). De verpleegkundige legt je uit wat dit inhoudt.

Vragen
Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie op telefoonnummer: 0543 54 46 50. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heb je als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kun je vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: vlk402 versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |