Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

PET/CT onderzoek met aanvullende contrast CT

PET/CT onderzoek met aanvullende contrast CT

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw behandelend specialist heeft u doorverwezen voor een PET/CT-scan met een aanvullende contrast CT. In deze folder kunt u lezen wat dit inhoudt en waar u op moet letten.

De PET/CT-scan
Een PET/CT-scan is een nucleair onderzoek waarbij veranderingen in de stofwisseling van cellen in beeld worden gebracht. Dit gebeurt met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof en een speciale camera. Deze stof zendt gedurende korte tijd straling uit. U merkt daar niets van. Een CT-scan maakt met behulp van röntgenstraling, dwarsdoorsneden van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Door een combinatie van de PET-scan en de CT-scan wordt zowel de stofwisseling als de bouw van het lichaamsdeel in beeld gebracht.

De PET/CT-scan met aanvullende contrast CT
Het contrast is bedoeld om met name de bloedvaten precies in beeld te kunnen krijgen.

Afspraak
We bellen u om een afspraak te maken. U krijgt een afspraak voor een bepaalde dag. Vervolgens hoort u minimaal 2 werkdagen voor uw afspraak wat het exacte tijdstip is. Wij bellen u met een anoniem nummer. Heeft u de dag voorafgaand aan het onderzoek nog geen tijdstip van ons gekregen, neem dan zelf contact met ons op. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0543 54 42 72.

Belangrijk voor uw afspraak
U heeft in deze gevallen een verhoogd risico op complicaties. In sommige gevallen kan het onderzoek doorgaan als er vooraf speciale maatregelen zijn genomen. De radioloog/nucleair geneeskundige kan in overleg met uw behandelend arts beoordelen of een ander onderzoek ook voldoende informatie kan geven. Behoort u tot een van deze risicogroepen en heeft uw behandelend arts hierover niet met u gesproken en/of hier niet naar gevraagd? Dan is het belangrijk dat u hierover zelf nog contact opneemt met uw behandelend arts.

Voorbereiding
Om het onderzoek goed te laten verlopen, is het nodig dat u het volgende doet:
Verder vragen we u:
Voorbereiding bij diabetes
Tabletten
U kunt al uw diabetes tabletten gewoon innemen.

Insuline-injecties
Spuit in de 4 uur voor het onderzoek geen insuline en eet niets. Ook mag uw suikergehalte niet boven de 15.9 mmol/l uitkomen. Boven deze waarde is het onderzoek onbetrouwbaar. Overleg met uw diabetes verpleegkundige of arts hoe dit zo goed mogelijk te plannen.

Extra voorbereidingen
In sommige gevallen wordt er afgeweken van de standaard procedure en moet u extra voorbereidingen treffen. Wanneer dit op u van toepassing is wordt u hier telefonisch over geïnformeerd.

Het koolhydraatvrije voorbereidingsdieet
Door tijdelijk geen koolhydraten te eten kan de nucleair geneeskundige in sommige gevallen beter beoordelen wat er met u aan de hand is. Als u hiervoor in aanmerking komt, hoort u dit 2 dagen voor het onderzoek. We vragen u dan vanaf 24 uur voorafgaand het onderzoek geen koolhydraten meer te eten. Daarnaast moet u in die 24 uur minimaal 1 liter water extra drinken. Vanaf 12 uur voorafgaand het onderzoek moet u helemaal nuchter blijven. U mag dan niks eten of drinken. Water is wel toegestaan. Als u dus bijvoorbeeld op dinsdagochtend om 10.00 uur een afspraak heeft, moet u maandagochtend vanaf 10.00 uur beginnen met het koolhydraatvrije dieet. Vanaf 22.00 uur maandagavond blijft u helemaal nuchter en mag u alleen nog water drinken. In bijlage I vindt u een overzicht van producten die wel/niet toegestaan zijn tijdens dit dieet. In bijlage II vindt u een voorbeeld menu.

Waar melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling PET/CT, route 5.3. Er is een speciale ingang voor deze afdeling. U kunt de afdeling niet via de hoofdingang bereiken. De afdeling is uitsluitend via de zijingang te bereiken. Op de borden bij en voor het ziekenhuis staat PET/CT aangegeven. Het is belangrijk dat u deze borden volgt. Voor de PET/CT ingang zijn speciaal gratis gereserveerde parkeerplaatsen. Parkeer dus ook niet op het parkeerterrein voor de hoofdingang.

Verhinderd
Kunt u op een afgesproken tijdstip niet aanwezig zijn, neem dan zo spoedig contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde 0543 54 42 72.

Het onderzoek
Voor het onderzoek
Nadat u zich heeft aangemeld bij de intercom in de wachtkamer, neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar een behandelkamer. Als u een begeleider mee heeft genomen moet hij/zij wachten in de wachtkamer. In uitzonderlijke gevallen mag uw begeleider mee naar de behandelkamer om te helpen bij de voorbereiding. In de behandelkamer kunt u zich, als het nodig is, omkleden. Daar wegen we u (met kleren aan), controleren we uw suikergehalte en krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus wordt de radioactieve vloeistof toegediend. Als de radioactieve vloeistof is toegediend moet deze ongeveer 45 minuten inwerken. Tijdens deze periode is het van belang dat u zo stil mogelijk blijft liggen en niet praat. Dit zorgt ervoor dat de vloeistof naar de juiste plaatsen in uw lichaam gaat. U mag dus ook niet lezen. U mag wel muziek luisteren via oordopjes op uw telefoon. Als u muziek wilt luisteren, neem dan zelf oordopjes mee. Als de 45 minuten voorbij zijn, gaat u plassen. Het is namelijk belangrijk dat uw blaas goed leeg is, voordat de scan gemaakt wordt. Een te volle blaas verstoort een goede beoordeling van de scan.
Tijdens het onderzoek

Na bovenstaande voorbereidingen, begint de scan. De scan duurt ongeveer 30 minuten. U mag uw kleding aanhouden, mits er geen metaal in zit verwerkt. Sieraden, sleutels, bh, bril of gehoorapparaten moet u af/uit doen. U ligt op een bed dat langzaam door de scanner schuift. Het apparaat maakt geen hard geluid. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen.

Het tweede gedeelte is het gedeelte van de aanvullende contrast CT. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. We sluiten het infuusnaaldje in uw arm aan op een contrastpomp. Hierdoor krijgt u tijdens het onderzoek contrastvloeistof toegediend. Met deze vloeistof worden de bloedvaten duidelijker afgebeeld. U kunt van deze vloeistof een warmtesensatie door het hele lichaam krijgen. Tijdens het onderzoek verschuift de onderzoektafel langzaam door de PET/CT scanner. Eerst maakt de laborant een overzichtsopname. Daarna volgen nog één of meerdere sessies met opnames. De laborant zit in een ruimte direct naast de PET/CT-kamer. Hij of zij kan u constant zien en horen via de intercom. Als het onderzoek klaar is, helpt de laborant u van de onderzoektafel en wordt het infuusje uit uw arm gehaald. Uw (eventuele) begeleider mag niet aanwezig zijn bij de scan. Hij of zij moet tijdens het onderzoek plaatsnemen in de wachtkamer.

Na het onderzoek
Na de scan moet u nog enige tijd wachten. Wij controleren dan of de scan technisch goed gelukt is. Soms moeten er nog aanvullende opnamen gemaakt worden. Als de scan goed gelukt is, mag u naar huis. Uw afspraak duurt in totaal ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De laborant kan alleen zien of het onderzoek technisch goed gelukt is. Na maximaal 5 werkdagen is de uitslag bekend bij uw aanvragend arts.

Bijwerkingen

Vragen
Heeft u nog vragen? Stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. U heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten informatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.

BIJLAGE

Bijlage I Koolhydraatvrij dieet: Wat mag ik eten en wat niet?

Hieronder volgt een overzicht van welke producten u mag eten en welke niet:

Wel:
Niet:
Als u twijfelt of een product koolhydraten bevat kunt u dit altijd terugvinden in de ingrediëntentabel op de verpakking. U kunt dit terugvinden onder koolhydraten of suikers.

Bijlage II Koolhydraatvrij dieet: voorbeelddagmenu

Ontbijt
In de loop van de ochtend
Middageten
  • Gekookt ei (of bijvoorbeeld een gebakken ei of roerei (zonder melk) met bacon en kruiden)
  • Een plakje vleeswaren en/of kaas
  • Thee of koffie zonder melk en suiker, water of mineraalwater
In de loop van de middag
Avond eten
In de loop van de avond
Let op: 12 uur voor de PET-scan moet u nuchter blijven!


Foldernummer: nuc793 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |