Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Nucleaire Geneeskunde


PET-scan

PET-scan

Onderzoek naar de stofwisseling in het lichaam


Inleiding
Binnenkort zult u een PET-CT (Positron Emissie Tomografie – Computer Tomografie) onderzoek ondergaan op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Deze afdeling bevindt zich op routenummer 02, Wagnerlaan 55.
Een PET-CT onderzoek is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van twee technieken, PET geeft informatie over de (suiker)stofwisseling en CT geeft informatie over de structuur en ligging van weefsels in het lichaam.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt dan samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft, dient u 24 uur na de injectie de voeding niet te geven. U kunt deze afkolven en weggooien.

Afspraak

Wij maken telefonisch een afspraak met u; deze wordt schriftelijk bevestigd.

Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde van het ziekenhuis Rijnstate. Zij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 - tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 005 60 67.

Let op

Voorbereiding
De volgende punten zijn belangrijk om het onderzoek goed te laten verlopen:
Melden
Voorafgaand aan het onderzoek dient u een ‘Rijnstate-kaartje’ te laten maken bij de inschrijfbalie van het ziekenhuis Rijnstate. Hiervoor heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig; de extra tijd die u hiervoor nodig hebt is ongeveer 15 minuten. U kunt zich melden op het afgesproken tijdstip op routenummer 02 (in de kelder) U kunt daar aanbellen, dan wordt de deur voor u geopend. Soms kan dit even duren, omdat de medewerkers met een andere patiënt bezig zijn. U kunt daarna plaats nemen in de wachtkamer.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt 1,5 tot 2 uur. Het is voor de voorbereiding belangrijk dat u een half uur kunt stilliggen. Daarom is het verstandig dat u kort voor de start van het onderzoek nog even naar het toilet gaat. Vervolgens wordt er een infuus geprikt en wordt uw bloedsuikergehalte bepaald. Via het infuus wordt de radioactieve stof toegediend. Het is belangrijk dat u vanaf dat moment een half uur goed stil blijft liggen en niet meer praat. Hierdoor kan de radioactieve stof goed in het lichaam worden opgenomen.
U ligt tijdens deze periode op een comfortabel bed alleen in de voorbereidingsruimte. Zo nodig kunt u via een oproepsysteem contact opnemen met de laborant. Daarnaast observeren wij u met behulp van een videocamera. Na een half uur komt de laborant bij u terug, u mag dan weer bewegen en kunt eventueel ook weer naar het toilet. Het infuus wordt door de laborant verwijderd. De radioactieve vloeistof moet nu nog minimaal een half uur inwerken voordat de PET-CT- scan kan worden gestart. Vlak voor de PET-CT- scan vragen wij u naar het toilet te gaan, omdat een volle blaas stoort bij het beoordelen van de scan. De PET-CT- scan duurt 20 à 30 minuten. Tijdens het maken van de scan is het mogelijk om te luisteren naar de radio of naar een CD die u zelf hebt meegenomen.

Uitslag

De nucleair geneeskundige en/of de radioloog beoordeelt de gemaakte foto’s en verzendt de uitslag hiervan naar uw behandelend specialist. Uw specialist bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, bespreekt de arts de uitslag op de afdeling.

Nazorg
De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire geneeskunde; de medewerkers geven u graag een toelichting.

Vragen
Hebt u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde van ziekenhuis Rijnstate. U kunt ook telefonisch contact met hen opnemen. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 088 005 60 67.

Adresgegevens ziekenhuis Rijnstate
Wagnerlaan 55
6815 AD Arnhem

Postadres
Postbus 9555
6800 TA Arnhem

T 088 005 88 88
F 088 005 78 78
E-mail info@rijnstate.nl
Website www.rijnstate.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: nuc097 versie sept 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®