Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Interne geneeskunde

Ph-meting en impedantie

Ph-meting en impedantie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een PH-meting (zuurgraadmeting) is vast te stellen hoeveel zure maaginhoud vanuit de maag naar de slokdarm terugstroomt (reflux). Impedantie is de drukmeting in de slokdarm. Dit wordt gedurende 24 uur gedaan. Dit onderzoek vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4) van het ziekenhuis. U kunt zich melden bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5).

Voorbereiding

Als u zuurremmende of andere medicijnen gebruikt, kunt u die gewoon innemen, tenzij uw arts dit anders aangeeft. De ochtend van het onderzoek mag u een licht ontbijt nuttigen. Een licht ontbijt bestaat uit bijvoorbeeld twee beschuiten en een kopje thee. Als het onderzoek ’s middags na 12.00 uur plaatsvindt, mag u naast het lichte ontbijt tot 10.00 uur wat drinken.

Het onderzoek
Bij een zuurgraadmeting of drukmeting wordt gedurende 24 uur een dun slangetje via de neus tot in de slokdarm gebracht. Het slangetje komt vijf centimeter boven de maagingang te liggen. Tijdens het inbrengen mag u slokjes water drinken zodat het slangetje gemakkelijk naar binnen glijdt. Nadat het slangetje voor de zuurgraadmeting is ingebracht, wordt dit vastgeplakt op uw neus, wang en hals. Het slangetje is gekoppeld aan een draagbaar registratiekastje. U draagt dit kastje in een tasje om uw hals of schouder. U kunt hier gewoon mee naar huis. Tijdens de 24-uurs meting mag en kunt u gewoon eten en drinken. U hoeft geen speciaal dieet te volgen, tenzij u dat om andere redenen al doet. Probeer tijdens de meting zoveel mogelijk uw normale dagindeling aan te houden. Van belang is tijdens de meting een dagboek bij te houden. U krijgt van de scopie verpleegkundige, die het onderzoek verricht, instructies mee. Het registratiekastje is niet waterdicht, dus u mag gedurende het onderzoek niet douchen.

De volgende dag (na 24 uur registratie) hebt u in het ziekenhuis weer een afspraak om het slangetje uit de slokdarm verwijderen en zal de endoscopie verpleegkundige het dagboekje met u doornemen.

Uitslag
De specialist bespreekt de uitslag met u tijdens de volgende controleafspraak.

Verhinderd en vragen
Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de receptie van de poli Interne Geneeskunde, telefoonnummer: 0543 54 43 00 of MDL, telefoonnummer: 0543 54 42 26, zodat een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Ook bij vragen na het lezen van deze informatie, kunt u gebruik maken van dit telefoonnummer. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.30-12.15 en van 13.15-16.30 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun133 versie jan 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |