Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Photodynamische therapie

Photodynamische therapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Photodynamische therapie is een behandeling waarbij de kwaadaardige huidcellen, of voorstadia ervan, extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt door het aanbrengen van een crème. Vervolgens worden deze cellen belicht, waardoor ze afsterven. Na enkele weken ontstaan weer nieuwe gezonde huidcellen. Dit bijzonder selectieve effect op alleen de tumorcellen maakt photodynamische therapie tot een hoogwaardige behandeling met een prima cosmetisch resultaat. Bij de volgende vormen van huidkanker of voorstadia wordt deze methode toegepast:
Voorbereiding
Voor deze behandeling is in principe geen voorbereiding nodig. Soms schrijft de dermatoloog een ontschilferende zalf voor, waarmee u 14 dagen vóór deze behandeling start.

De behandeling
U krijgt twee korte behandelingen die een week na elkaar plaatsvinden.
Tijdens de behandeling
Sommige patiënten zullen zich tijdens de belichting een beetje ongemakkelijk voelen. Ook kunt u warmte ervaren op de belichte plaats. Als u tijdens de behandeling pijn ervaart, proberen wij door koeling of onderbreking van de behandeling de pijn te verlichten.

Na de behandeling
Controle afspraak
In overleg met uw behandelend arts wordt er een controle afspraak gemaakt.

Verzorging en advies
Douchen na de behandeling is toegestaan, d.w.z behandelde plaats afspoelen met schoon/lauw kraanwater waarbij geen hoge druk mag worden uitgeoefend op de wond. Gedurende drie weken na de behandeling is zwemmen en saunabezoek niet toegestaan en moet u de zon of hoogtezon vermijden. Soms kan een verzachtende crème verlichting geven. De dermatoloog kan u hierover adviseren.

Zijn er andere behandelingsmogelijkheden?
In de meeste gevallen zal een huidtumor onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie). In sommige gevallen wordt intensieve bevriezing met vloeibare stikstof, radiotherapie (bestraling) of een celdodende crème toegepast. In uw geval is gekozen voor photodynamische therapie. Reden hiervoor is: de localisatie, de effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat. Als u met anderen over photodynamische therapie praat, is het van belang te weten dat deze therapie niet voor elke vorm van huidkanker geschikt is.

Uw huid beschermen
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30- 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl
Foldernummer: der341 versie dec 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |