Uw arts heeft met u een behandeling met Samarium-EDTMP afgesproken. Samarium-EDTMP is een radioactieve stof die in de botten wordt opgenomen. Botpijn, bijvoorbeeld bij uitzaaiingen van kanker in het bot, kan hierdoor sterk verminderen. Deze pijnvermindering kan een aantal weken tot maanden aanhouden. Deze behandeling is om pijn te bestrijden, het heeft geen genezend effect op uw ziekte. Indien nodig, kan de behandeling met Samarium-EDTMP worden herhaald. Deze folder geeft u informatie over de behandeling met Samarium-EDTMP.
Voorbereiding- Meld het van te voren bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde als het bij u lastig is een bloedvat aan te prikken.
- De laatste 2 weken vóór deze behandeling heeft u geen infuus met bisfosfonaten (APD) gehad. Voor de behandeling mag u gewoon eten en drinken. Probeert u de dag voorafgaand aan de behandeling voldoende water te drinken (1,5 tot 2 liter).
OpnameMeldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u. Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
BehandelingVoordat u de werkzame vloeistof toegediend krijgt, zal de Nucleair geneeskundige de behandeling met u bespreken en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. U krijgt een infuus in uw arm waardoor de vloeistof met de Samarium-EDTMP wordt toegediend. Een deel van de vloeistof wordt niet in de botten opgenomen en plast u uit. Omdat dit radioactieve vloeistof is, moet u zittend (óók de mannen) op het toilet plassen. Meteen daarna moet het toilet twee keer worden doorgespoeld.
BijwerkingenHet is mogelijk dat u de eerste drie dagen na toediening meer pijn heeft. Daarna treedt het effect van de behandeling op. Na de behandeling met Samarium-EDTMP ontstaat regelmatig een verminderde aanmaak van bloedcellen, waardoor de hoeveelheid witte bloedcellen en bloedplaatjes circa 3 tot 5 weken na de behandeling afneemt. U zult hier waarschijnlijk niets van merken. Na 8 weken is dit meestal hersteld. Na de behandeling dient u meerdere keren bloed te laten prikken om de afname van bloedcellen te controleren. Uw behandelend arts maakt voor u de afspraken voor het bloedprikken.
Adviezen voor thuisIn de eerste drie dagen na toediening van Samarium-EDTMP is het mogelijk dat een deel van de radioactieve vloeistof het lichaam nog via de urine verlaat. Daarom is het belangrijk dat u in de eerste drie dagen de volgende adviezen opvolgt:
- Drink 1.5 tot 2 liter per dag (tenzij dit om gezondheidsredenen niet mag).
- Zittend plassen (ook voor heren), tweemaal het toilet doorspoelen en daarna grondig uw handen wassen.
- Als u urine op het toilet morst, maakt u dit met tissues schoon. Gebruik hierbij plastic handschoenen. Vervolgens doet u de handschoenen en tissues in een plastic zak en gooit die met het gewone huisvuil (restafval) weg.
- Maak het toilet minstens eenmaal per dag schoon. Draag hierbij plastic handschoenen en gebruik gewone schoonmaakmiddelen.
- Als er radioactieve urine op kleding of beddengoed terechtkomt, wast u die apart in de wasmachine. Daarna kunt u het weer gewoon gebruiken.
- In geval van incontinentie gebruikt u een week lang incontinentiemateriaal. Gebruik bij wisseling van het materiaal plastic handschoenen. Verzamel het gebruikte materiaal in een plastic zak en gooi deze met het gewone huisvuil weg.
VragenHeeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00-16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.
Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.