Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Pijnbestrijding met Samarium-EDTMP

Pijnbestrijding met Samarium-EDTMP

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw arts heeft met u een behandeling met Samarium-EDTMP afgesproken. Samarium-EDTMP is een radioactieve stof die in de botten wordt opgenomen. Botpijn, bijvoorbeeld bij uitzaaiingen van kanker in het bot, kan hierdoor sterk verminderen. Deze pijnvermindering kan een aantal weken tot maanden aanhouden. Deze behandeling is om pijn te bestrijden, het heeft geen genezend effect op uw ziekte. Indien nodig, kan de behandeling met Samarium-EDTMP worden herhaald. Deze folder geeft u informatie over de behandeling met Samarium-EDTMP.

VoorbereidingOpname
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u. Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Behandeling
Voordat u de werkzame vloeistof toegediend krijgt, zal de Nucleair geneeskundige de behandeling met u bespreken en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. U krijgt een infuus in uw arm waardoor de vloeistof met de Samarium-EDTMP wordt toegediend. Een deel van de vloeistof wordt niet in de botten opgenomen en plast u uit. Omdat dit radioactieve vloeistof is, moet u zittend (óók de mannen) op het toilet plassen. Meteen daarna moet het toilet twee keer worden doorgespoeld.

Bijwerkingen
Het is mogelijk dat u de eerste drie dagen na toediening meer pijn heeft. Daarna treedt het effect van de behandeling op. Na de behandeling met Samarium-EDTMP ontstaat regelmatig een verminderde aanmaak van bloedcellen, waardoor de hoeveelheid witte bloedcellen en bloedplaatjes circa 3 tot 5 weken na de behandeling afneemt. U zult hier waarschijnlijk niets van merken. Na 8 weken is dit meestal hersteld. Na de behandeling dient u meerdere keren bloed te laten prikken om de afname van bloedcellen te controleren. Uw behandelend arts maakt voor u de afspraken voor het bloedprikken.

Adviezen voor thuis
In de eerste drie dagen na toediening van Samarium-EDTMP is het mogelijk dat een deel van de radioactieve vloeistof het lichaam nog via de urine verlaat. Daarom is het belangrijk dat u in de eerste drie dagen de volgende adviezen opvolgt:
Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30-16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: nuc308 versie dec 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |