Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Pimax

Pimax

Monddrukmeting

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Met behulp van een Pimaxonderzoek wordt de druk van de lucht tijdens een krachtige in- en uitademhaling gemeten. Dit onderzoek geeft een indruk van de kracht van uw ademhalingsspieren. Dit onderzoek wordt gedaan op de Functieafdeling

Voorbereiding
U mag van tevoren gewoon eten en drinken. Komt u wel op tijd, zodat u rustig aan het onderzoek kunt beginnen. U kunt gewoon uw medicijnen innemen, zoals u gewend bent.

Onderzoek
Bij dit onderzoek wordt gemeten wat de maximale druk is die uw middenrifspier kan opbouwen bij het in- en uitademen. De laborant of fysiotherapeut vraagt u meerdere keren krachtig in of uit te ademen tegen een afgesloten klep. De laborant neemt u mee naar de onderzoekskamer. Daar staat allerlei onderzoeksapparatuur opgesteld. U neemt plaats en de laborant geeft u een mondstuk waarin u rustig in en uit mag ademen. Uw ademhaling wordt geregistreerd. Hierna zal de laborant u vragen maximaal uit te ademen om vervolgens maximaal in te ademen tegen een gesloten klep. Deze klep zit even afgesloten zodat de maximale inademingsdruk wordt gemeten. Hierna wordt de oefening omgedraaid (eerst inademen en tegen de klep uitblazen) om de maximale uitademingsdruk te meten. U moet de oefening een aantal keren herhalen. Dit zorgt ervoor dat de gemeten waarden betrouwbaar zijn.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg
Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis gaan. Mogelijk bent u wat vermoeid van de oefening.

Uitslag
De uitslag wordt doorgegeven aan uw behandelend arts of longverpleegkundige. Deze bespreekt de uitslag met u.

Verhinderd/vragen
Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, wilt u dan zo spoedig mogelijk contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde, zodat een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Ook als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u dit telefoonnummer gebruiken. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.30-16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 45 10.

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl



Foldernummer: lon437 versie jul 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |