Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Plaatsbepaling schildwachtklier bij melanoom

Plaatsbepaling schildwachtklier bij melanoom

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een schildwachtklierlocalisatie (plaatsbepaling) bij een melanoom is een onderzoek, waarbij wij een licht radioactieve vloeistof toedienen rondom het litteken/melanoom. De licht radioactieve vloeistof gaat met lymfebanen mee naar de schildwachtklier. Wij maken hier op twee verschillende momenten foto’s van. De schildwachtklier tekenen wij aan bij u op de huid. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt dan samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft adviseren wij u gedurende 24 uur na de injectie de voeding niet te geven vanwege de licht radioactieve vloeistof. Wij adviseren u om de voeding af te kolven en weg te gooien.

Afspraak
Het onderzoek vindt plaats op ……..….......
Om ….. .. uur krijgt u een injectie met een licht radioactieve vloeistof en maken wij foto’s. Dit duurt ongeveer 30 minuten
Om………uur maken wij weer foto’s. Dit duurt ongeveer 10 - 30 minuten, afhankelijk van de aanvraag.

De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Medicijnen
U kunt uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Let op
De radioactieve vloeistof is speciaal voor uw onderzoek gemaakt. De vloeistof is beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek op tijd aanwezig bent.

Voorbereiding
Onderzoek
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire geneeskunde meldt u zich door op de bel te drukken. Een medisch nucleair medewerker neemt u mee naar de onderzoekruimte. U ligt met uw rug op de onderzoektafel. De medisch nucleair werker spuit om uw litteken/ melanoom, net onder de huid, 4 keer een kleine hoeveelheid van een licht radioactieve vloeistof. Meteen hierna start hij met foto’s maken. U ligt hierbij tussen 2 camerakoppen. Het maken van de foto’s duurt ongeveer 30 minuten.

Na 2 uur komt u terug naar de afdeling. U meldt zich en de medisch nucleair werker neemt u weer mee naar de onderzoekruimte. U ligt in dezelfde houding als bij de eerder gemaakte foto’s. Het maken van de foto’s duurt ongeveer 10 minuten. Bij sommige vraagstellingen wil de nucleair geneeskundige een aanvullende SPECT-CT foto van de aangetekende plaats. 2 camerakoppen draaien dan om u heen en maken foto’s. dit duurt ongeveer 15 minuten. Uit die foto’s ontstaat een 3D beeld.
Hierna gaat de medisch nucleair werker met een kleine camera (gammaprobe) naar de schildwachtklier. Hij beweegt het apparaat over uw huid en bij plekken waar de meeste radioactieve vloeistof is maakt het apparaat geluid. Op uw huid zet hij op deze plaats een stip met een viltstift. Tijdens de operatie, die later plaats vindt, is dan zichtbaar waar de schildwachtklier zit.

Nazorg
De markering dient u op uw huid te laten zitten tot aan de Operatieafdeling. De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Informatie hierover is aanwezig op de afdeling Nucleaire geneeskunde, de medewerkers geven u graag een toelichting.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: nuc068 versie dec 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |