Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Plaatsen van jodiumbron in de borst

Plaatsen van jodiumbron in de borst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een onderzoek waarbij een jodiumbron in de borst wordt gebracht. Dit wordt gedaan om de exacte positie van de afwijking te bepalen. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van echografie- of röntgenapparatuur.

De radioloog kiest de onderzoeksmethode die het best past bij uw situatie. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek bij beide methodes verloopt en hoe u zich kunt voorbereiden.

De afdeling Radiologie
Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts, die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze onderzoeken en het beoordelen hiervan. De radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook voert deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uit.

De radioactieve jodiumbron
De jodiumbron is een titanium capsule ter grootte van een fijne potloodpunt en bevat een kleine hoeveelheid radioactiviteit. De bron wordt door de radioloog in of nabij de afwijking in de borst gelegd. De chirurg kan tijdens een operatie de jodiumbron met behulp van een meetapparaat opzoeken en nauwkeurig bepalen welk stukje weefsel verwijderd moet worden uit de borst.

Hoe bereidt u zich voor?
Doucht u zich op de ochtend voor het onderzoek en gebruik daarna geen bodylotion, crème, zinkzalf, deodorant of talkpoeder. Wij raden u aan u door een vertrouwd persoon te laten begeleiden. Deze kan tijdens het onderzoek in de wachtkamer plaatsnemen.

Wat voor kleding trekt u aan?
Tijdens het onderzoek moet uw bovenlichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?
Is bij u een afwijkende bloedstolling vastgesteld of gebruikt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden? Dan is het van groot belang dat dit bekend is bij de arts die dit onderzoek/deze behandeling heeft aangevraagd. Deze arts kan samen met de arts die uw stolling controleert, beslissen welke maatregelen nodig zijn voorafgaand aan dit onderzoek/deze behandeling.

Wat neemt u mee?
Waar meldt u zich?
Meldt u zich ruim op tijd aan de balie van de afdeling Radiologie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte, waar u wordt opgehaald door de laborant. Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.

Wat gebeurt er bij het onderzoek?

Met echografie
De radioloog brengt gel aan op uw borst. Met behulp van echografie zoekt de radioloog het gebied op waar de afwijking zich bevindt. De huid wordt gedesinfecteerd en wordt plaatselijk verdoofd. Dit kan een kortdurend branderig gevoel geven. Vervolgens prikt de radioloog met een holle naald in de borst. In deze naald zit de radioactieve jodiumbron. Als de naald goed zit, wordt de jodiumbron los gemaakt uit de naald. De naald wordt verwijderd en de jodiumbron blijft in de borst achter. De laborant plakt de wond af met een pleister. Daarna worden twee opnamen van de borst (mammografie) gemaakt om te controleren of de jodiumbron op de juiste plaats zit. Dit onderzoek duurt ongeveer 25 minuten.

Met röntgenapparatuur
Twee radiodiagnostisch laboranten begeleiden u tijdens het onderzoek. Voor dit onderzoek wordt een biopsietafel gebruikt. Deze tafel heeft een uitsparing voor uw borst en u gaat op uw buik op de tafel liggen. Alle apparatuur bevindt zich onder de tafel en kunt u niet zien. Met behulp van röntgenbeelden wordt de plaats van de afwijking nauwkeurig bepaald. De computer berekent op welke plaats de jodiumbron geplaatst moet worden in de borst.

De huid wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Dit kan een kortdurend branderig gevoel geven. Vervolgens prikt de radioloog met een holle naald in de borst. In deze naald zit de radioactieve jodiumbron. Als de naald goed zit, wordt de jodiumbron los gemaakt uit de naald. De naald wordt verwijderd en de bron blijft in de borst achter. De laborant maakt twee opnamen van de borst (mammografie) om te controleren of de jodiumbron op de juiste plaats zit en plakt de wond af met een pleister. Dit onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Zijn er bijwerkingen of risico’s?
U kunt een bloeduitstorting krijgen door de biopsie. Ook kan het gebied van de biopsie enigszins pijnlijk aanvoelen. U krijgt na de procedure een nazorgformulier mee. Bij pijn kunt u eventueel paracetamol gebruiken, maar geen medicatie die aspirine bevatten.

Als de borst langere tijd pijnlijk of gezwollen is, kunt u contact opnemen met uw behandeld specialist. Binnen kantooruren polikliniek chirurgie 0543 - 54 42 50. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp via 0543 - 54 45 55.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?
Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via het secretariaat van uw behandelend arts. Wellicht kan er direct een nieuwe afspraak gepland worden.

Heeft u nog vragen?
Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer 0543 - 54 46 20, op werkdagen van 08.00 tot 17.00

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: rad585 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |