Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Interne geneeskunde

Plaatsen PEG-sonde

Plaatsen PEG-sonde

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw arts heeft u besloten, dat er een PEG-sonde geplaatst wordt om vloeibare voeding rechtstreeks in de maag te kunnen toedienen. PEG staat voor: Percutane Endoscopische Gastrostomie. Dit betekent dat de sonde via een sneetje in de buik, direct in de maag wordt geplaatst. Het inbrengen vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4) van het ziekenhuis. U kunt zich melden bij de balie van de dagbehandeling (route 7.5).

Voorbereiding

Let op
Bent u woonachtig op een varkens- , vleeskalveren of vleeskuikenboerderij, of bent u beroepsmatig in contact met deze dieren, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de secretaresse van de polikliniek. Ook willen wij graag weten of u minder dan 2 maanden geleden in een buitenlands ziekenhuis bent behandeld. Dit is vanwege de ziekenhuisbacterie: MRSA.

De ingreep

Tijdens de ingreep ligt u op uw rug of linkerzij. Voordat de ingreep begint, krijgt u een rustgevend middel toegediend via het infuus. De PEG-sonde wordt aangelegd met behulp van een gastroscoop. Dit is een buigzame slang, die via uw mond wordt ingebracht tot in de maag en twaalfvingerige darm. Tijdens de ingreep wordt er lucht in de maag geblazen, waardoor het maagslijmvlies beter zichtbaar is. Hierdoor kunt u lucht opboeren. Met de gastroscoop wordt beoordeeld waar de PEG-sonde ingebracht wordt.

Hierna wordt de huid plaatselijk verdoofd en vindt het inbrengen van de sonde plaats. De PEG-sonde wordt door middel van een plaatje op de buikwand gefixeerd. Door de verdoving voelt u geen pijn, wel merkt u enige druk op uw buik.

Duur van de ingreep
De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Nazorg
Als de verdoving uitgewerkt is kan de prikplaats wat gevoelig zijn. In overleg met uw arts kunt u dan een pijnstiller nemen. De pijn is meestal na één of twee dagen over. De voeding kan gestart worden in overleg met uw arts. De verpleegkundige op de afdeling informeert u over het toedienen van sondevoeding en het verzorgen van de PEG-sonde. Zij geeft u hierover informatie mee.

Verhinderd en vragen
Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de receptie van de poli Interne Geneeskunde, telefoonnummer: 0543 54 43 00 of MDL, telefoonnummer: 0543 54 42 26, zodat een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Belt u dan gerust naar de functieafdeling. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.30-16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 70.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun134 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |