In overleg met uw arts heeft u besloten, dat er een PEG-sonde geplaatst wordt om vloeibare voeding rechtstreeks in de maag te kunnen toedienen. PEG staat voor: Percutane Endoscopische Gastrostomie. Dit betekent dat de sonde via een sneetje in de buik, direct in de maag wordt geplaatst. Het inbrengen vindt plaats op de endoscopieafdeling (route 7.4) van het ziekenhuis.
Voorbereiding- U mag de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer eten of drinken. Als u sondevoeding krijgt, moet dit ook vanaf die tijd gestopt worden. Is uw afspraak ’s middags dan mag u tot 09.30 uur nog een kopje thee met een beschuit. Daarna mag u niets meer eten of drinken.
- In overleg met uw arts wordt besloten of u enkele dagen voor de ingreep moet stoppen met het gebruik van bloedverdunnende- of andere medicijnen.
- Als u vragen heeft over uw medicijngebruik tijdens de voorbereiding van het onderzoek kunt u contact opnemen met uw arts of huisarts.
- Ook als u overgevoelig bent voor antibiotica moet u dit melden aan uw arts.
- Als u in het ziekenhuis komt, meldt u zich bij de dagbehandeling (route 7.5). U wordt ongeveer twee uur voor het onderzoek opgenomen. De verpleegkundige neemt een opnamegesprek met u af en voert een aantal metingen uit, zoals: de polsslag, de bloeddruk en de temperatuur.
- Voor de ingreep wordt op de verpleegafdeling een infuus ingebracht. Hierdoor wordt antibiotica gegeven.
Let op
Bent u woonachtig op een varkens- , vleeskalveren of vleeskuikenhouderij, of bent u beroepsmatig in contact met deze dieren, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan de secretaresse van de polikliniek. Ook willen wij graag weten of u minder dan 2 maanden geleden in een buitenlands ziekenhuis bent behandeld. Dit is vanwege de ziekenhuisbacterie: MRSA.
De ingreepTijdens de ingreep ligt u op uw rug. Voordat de ingreep begint, krijgt u een rustgevend middel toegediend via het infuus. De PEG-sonde wordt aangelegd met behulp van een gastroscoop. Dit is een buigzame slang, die via uw mond wordt ingebracht tot in de maag en twaalfvingerige darm. Tijdens de ingreep wordt er lucht in de maag geblazen, waardoor het maagslijmvlies beter zichtbaar is. Hierdoor kunt u lucht opboeren. De verpleegkundige let goed op u en indien nodig zuigt zij het slijm uit de mond. Met de gastroscoop wordt beoordeeld waar de PEG-sonde ingebracht wordt.
Hierna wordt de huid plaatselijk verdoofd en vindt het inbrengen van de sonde plaats. De PEG-sonde wordt door middel van een plaatje op de buikwand gefixeerd. Door de verdoving voelt u geen pijn, wel merkt u enige druk op uw buik.
Duur van de ingreep
De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.
Nazorg
Als de verdoving uitgewerkt is kan de prikplaats wat gevoelig zijn. In overleg met uw arts kunt u dan een pijnstiller nemen. De pijn is meestal na één of twee dagen over. De voeding kan gestart worden in overleg met uw arts. De verpleegkundige op de afdeling informeert u over het toedienen van sondevoeding en het verzorgen van de PEG-sonde. Zij geeft u hierover informatie mee.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Belt u dan gerust naar de functieafdeling. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.30-16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 70.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl