Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Plaquenil bij huidaandoeningen

Plaquenil bij huidaandoeningen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel Plaquenil (hydroxychloro­quine) te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmid­del. Heeft u na het lezen nog vragen, dan kunt u daarmee altijd bij uw behandelend arts of de dermatologie verpleegkundige terecht.

Hydroxychloroquine

Hydroxychloroquine is oorspronkelijk een anti-malaria middel, maar heeft ook een goede werking tegen verschillende huidaandoeningen en een anti-reumatische werking. Het verbetert de huid bij onder andere Lupus Erythematodes (LE), Lichen Planus, de ziekte van Sjögren, dermatomyositis en huidziekten veroorzaakt door licht. Hydroxychloroquine werkt langzaam. Het kan tot twaalf weken duren voordat het effect merkbaar wordt op de huid.

Gebruik hydroxychloroquine
Hydroxychloroquine is verkrijgbaar in tabletten van 200 mg. en wordt meestal in één of twee doseringen per dag ingenomen. U neemt de tabletten na de maaltijd of voor de nacht in met water, en slikt ze in hun geheel door. U mag er dus niet op kau­wen of ze fijn maken.

Bijwerkingen

Soms voorkomend (minder dan 1%):

Zelden voorkomend (minder dan 0,1%):
Wat u verder nog moet weten
Hydroxychloroquine mag niet gebruikt worden door mensen die lijden aan myasthenia gravis (een bepaalde vorm van spierzwakte), retinitis pigmentosa of maculadegeneratie (bepaalde oogafwijkingen).

Andere geneesmiddelen
Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van hydroxychloroquine en/of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden. Meld daarom altijd bij uw huisarts of specialist dat u met hydroxychloroquine be­handeld wordt.

Zwangerschap en borstvoeding

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


De inhoud van deze folder is ontleend aan de website van UMC St Radboud


Foldernummer: der598 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |