Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Plaszak na CT-scan met contrastvloeistof

Plaszak na CT-scan met contrastvloeistof

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Schoon (drink)water is heel belangrijk voor uw gezondheid en voor de leefomgeving en natuur. In Nederland gebruiken we het water heel intensief. Daarom willen wij, in samenwerking met Waterschap Rijn en IJssel, de kwaliteit van het (drink)water verbeteren. U kan daar ook een steentje aan bijdragen.

Plassen in een plaszak na een CT-scan
Tijdens een CT-scan krijgt u contrastvloeistof in een bloedvat gespoten. Zo zijn bepaalde delen van het lichaam goed te zien op de scan. Dit is veilig. Deze vloeistof wordt door uw nieren weer uit de bloedbaan gefilterd en gaat uw lichaam ook weer uit na ongeveer vier keer plassen na het onderzoek. We willen voorkomen dat de vloeistof in het rioolwater terecht komt. Want het is moeilijk om de contrastvloeistof weer uit het oppervlaktewater te zuiveren en zo komen er onnodig medicijnresten in ons (drink)water. Daarom vragen we u om de eerste vier keer na de CT-scan te plassen in de plaszak in plaats van in de toiletpot. Zo komt de plas met de contrastvloeistof niet in het rioolwater terecht. Dit is minder belastend voor de natuur. De vier plaszakken krijgt u na het onderzoek van de laborant.

Gebruik plaszak
De eerste vier keer dat u moet plassen na de CT-scan, neemt u de plaszak mee naar het toilet. Daar plast u in de plaszak, in plaats van in de toiletpot. Dat kan natuurlijk even wennen en ongemakkelijk zijn. De plaszak kan zowel zittend als staand worden gebruikt. In de plaszak zit een materiaal dat de urine direct absorbeert en omzet in een gel. Als u geplast heeft in de plaszak, kunt u deze eenvoudig afsluiten met de gripsluiting aan de bovenkant van de zak. Na gebruik gooit u de plaszak bij het restafval in de afvalbak. U gebruikt elke plaszak dus één keer. Let op: gooi de plaszak niet in het toilet!

Samenwerking met Waterschap
In samenwerking met Waterschap Rijn en IJssel zorgt het SKB voor schonere beken en rivieren rond Winterswijk. Veel medicijnresten komen direct in het water terecht. Meestal kan dit uit het water gezuiverd worden, maar contrastvloeistof kan niet via de normale zuiveringstechnieken verwijderd worden. De oplossing is om proberen te voorkomen dat contrastvloeistof in het water terecht komt: met de plaszak.
Het SKB geeft deze plaszakken mee aan patiënten en het Waterschap kijkt welk effect dit heeft op de waterkwaliteit.

Vragenlijst
In samenwerking met Waterschap Rijn en IJssel, heeft het SKB een vragenlijst opgesteld. Deze vragen gaan over het gebruik, het gemak en de informatieverstrekking van de plaszak. Zo kunnen we het uitgeven van de plaszak blijven verbeteren. Het zal ons daarom enorm helpen als u de digitale vragenlijst wilt invullen. De antwoorden zijn volledig anoniem en niet naar u te herleiden.
QR-code vragenlijst

Scan de QR-code of klik hier om de vragenlijst digitaal te openen en in te vullen. Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking!

Vragen en contact
Heeft u vragen over de plaszak? Neem dan contact op met onze afdeling Radiologie of ga voor meer informatie over de plaszak naar de website www.plaszakziekenhuis.nl.

Veelgestelde vragen
  1. Wanneer plas ik in een plaszak?
    Na uw CT-scan in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, plast u de eerste vier keer in een plaszak. Deze plaszak krijgt u na het onderzoek van de laborant.
  2. Mag ik na mijn onderzoek in het ziekenhuis helemaal niet meer in de toiletpot plassen?
    Dit mag wel, maar pas nadat u de eerste vier keer in een plaszak heeft geplast. Liever plast u de eerste vier keer niet in de toiletpot.
  3. Wat doe ik met mijn gebruikte plaszak?
    Als u in de plaszak heeft geplast, sluit u deze eenvoudig af met de gripsluiting aan de bovenkant van de zak. Na gebruik gooit u de plaszak bij het restafval in de afvalbak. Gooi de plaszak niet in het toilet.


Foldernummer: rad783 versie mei 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |