Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Functieafdeling
Longgeneeskunde

Pleurapunctie

Pleurapunctie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een pleurapunctie wordt vocht dat zich tussen de pleurabladen (long- en borstvlies) bevindt weggehaald. Dit kan voor onderzoek gebeuren en/of om eventuele klachten van kortademigheid te verminderen. Vocht in de pleuraholte (holte tussen de longvliezen) kan de long in verdrukking brengen en daardoor benauwdheid veroorzaken. Bij een pleurapunctie wordt vocht verwijderd uit de pleuraholte, waardoor de klachten van de vochtophoping kunnen verminderen. Tevens kan het verkregen vocht nader onderzocht worden.

Voorbereiding
Bij gebruik van bloedverdunnende middelen is het belangrijk met de arts te overleggen of u hiermee tijdelijk moet stoppen. Verder is geen voorbereiding nodig.

Onderzoek
De verpleegkundige vraagt u zich van boven uit te kleden of helpt u hierbij. U zit op een kruk en buigt voorover en leunt op de rugleuning van een stoel voorzien van een kussen, zodat de rug goed bol wordt. De longarts bepaalt de plaats van het prikken achter op uw rug en deze plaats wordt verdoofd. Hierbij voelt u een klein prikje. Tijdens dit deel van het onderzoek is het de bedoeling dat u zo stil mogelijk blijft zitten en niet gaat hoesten. Het vocht wordt via een slangetje afgezogen en in een pot opgevangen.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek kan 15 tot 30 minuten duren.

Nazorg
Wanneer veel vocht is weggehaald, kan er een kriebelhoest ontstaan. Soms is de ademhaling pijnlijk. De longarts kan een controlefoto van de longen laten maken. U krijgt een afspraak mee voor een controlebezoek op de polikliniek Longziekten.

Resultaat
Wanneer er vocht wordt opgestuurd voor onderzoek duurt het ruim 1 week voordat de uitslag er is. De longarts bespreekt met u de uitslag van de eventuele controlefoto en de uitslag van het eventueel onderzochte vocht.

Aanwezig

Mocht u eventueel niet op de afgesproken tijd aanwezig kunnen zijn, wilt u dan zo spoedig mogelijk contact opnemen met de receptie van de Functieafdeling in Winterswijk zodat een nieuwe afspraak gemaakt kan worden. Ook voor vragen na het lezen van deze informatie, kunt u dit telefoonnummer gebruiken. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.30-12.15 en van 13.15-16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 70.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl



Foldernummer: fun127 versie jan 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |