Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Pleurodese

Pleurodese

Het longvlies 'plakken'

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
U bent opgenomen in het ziekenhuis voor een klaplong of vocht achter de longen. De arts heeft besloten om uw longvlies te “plakken”, dat heet pleurodese.

Wat is pleurodese?
Voor de behandeling van uw klachten heeft u een thoraxdrain gekregen (zie folder thoraxdrainage). Uw arts heeft aan de hand van röntgenfoto’s bepaald dat uw long geplakt kan worden. Dit houdt in dat uw beide longvliezen aan elkaar geplakt worden. Het plakken gebeurt via de drain waarmee een vloeistof tussen uw longvliezen wordt gespoten. Door deze vloeistof zal er een kunstmatige ontstekingsreactie ontstaan, waardoor uw longvliezen aan elkaar plakken en de opening in uw long sluit. Uw long kan dan ontplooid blijven.

De behandeling
De behandeling wordt verricht door uw behandelend arts. Meestal vindt de behandeling plaats op een operatiekamer van het ziekenhuis. Vanwege de verdoving (anesthesie) die u krijgt, mag u vanaf middernacht voor de ingreep niet meer eten of drinken.

Na het inspuiten van de vloeistof tussen uw longvliezen zal de drain enige tijd worden afgeklemd, zodat de vloeistof zich goed over uw long kan verdelen. Soms spreekt de arts af dat u wisselende houdingen aan moet nemen in bed. Dit helpt voor een goede verdeling van de vloeistof over uw long. Vervolgens wordt de vloeistof die er nog zit afgezogen.

Na de pleurodese adviseren wij u het volgende:
U kunt koorts krijgen. Dit is een normale reactie van het lichaam op de vreemde stof die is ingespoten. Uw drain zal in principe na 24 uur worden verwijderd door uw behandelend arts. U mag daarna 24 uur niet douchen. Het wondje kan zich dan herstellen.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: lon085 versie apr 18


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |