Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Poliklinische coagulatie

Poliklinische coagulatie

Wegschroeien van oppervlakkige afwijkingen in de blaas

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft (mogelijk) een afwijking in uw blaas. Er wordt daarom een biopt afgenomen of de afwijking wordt verwijderd door middel van coagulatie. Dit gebeurt op de polikliniek Urologie. In deze folder vindt u hierover meer informatie naast de informatie die u van de uroloog krijgt.

Wat is coaguleren
Met coaguleren worden oppervlakkige afwijkingen met stroom weg geschroeid. Dit wordt via de plasbuis gedaan. Oppervlakkige afwijkingen na eerder behandelde blaaskanker zijn geschikt voor deze behandeling.

Melden
Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich op de polikliniek Urologie. U wordt door de verpleegkundige opgehaald voor de voorbereiding.

VoorbereidingVoor de ingreep
De verpleegkundige brengt een eenmalige katheter of een blaaskatheter in. Via deze katheter wordt verdovingsvloeistof (lidocaïne) in uw blaas gebracht. Deze vloeistof verdooft de binnenkant van de blaas. Bij een blaaskatheter wordt er een stopje op de katheter geplaatst. Als de vloeistof ingebracht is met een eenmalige katheter is het belangrijk dat u tijdens het wachten niet gaat plassen. De verdoving werkt dan onvoldoende.
Daarna mag u plaatsnemen in de wachtkamer. De verpleegkundige haalt u na ongeveer 30 minuten op. U wordt begeleid naar de behandelkamer, waar u in de kleedkamer uw onderkleding kunt uittrekken.

Tijdens de ingreep
U neemt plaats op de onderzoekstafel. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug met gespreide benen in beensteunen. De verpleegkundige reinigt de uitgang van de plasbuis met behulp van gaasjes met water.

De uroloog brengt de cystoscoop via de opening van de plasbuis in de blaas. Door een slangetje aan de cystoscoop wordt er steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich en kunt u aandrang tot plassen krijgen. Dit gebeurt pas op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken. De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas. Via de (flexibele) scoop brengt de uroloog een sonde in en hiermee schroeit hij de afwijkende plekje(s) in de blaas weg of neemt hij een biopt van de afwijking. Na het afnemen van een biopt wordt het plekje ook dicht geschroeid (gecoaguleerd) om de bloeding te stoppen.

Als een flexibele scoop gebruikt is, dient u zelf de spoelvloeistof uit te plassen en verlaat u de onderzoekstafel dus met gevulde blaas.

Na de ingreep
Na de ingreep kunt u vrijwel meteen naar huis. Wij raden af om zelf auto te rijden of te fietsen na het onderzoek. Na de ingreep kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen en een versterkte plasdrang. Er kan bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend.

Adviezen voor thuis

Het is belangrijk, dat u na het onderzoek twee extra glazen drinkt, naast de geadviseerde vochtinname van 1.5-2 liter per dag. De blaas en de urinewegen worden dan goed schoongespoeld. We adviseren om de dag van het onderzoek geen zware inspanningen te verrichten totdat de urine helder van kleur is.
Neem contact op met de polikliniek Urologie als:Neem binnen 24 uur na de ingreep contact op met:Neem na 24 uur na de ingreep contact op met:Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00-16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 30.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten informatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: uro464 versie apr 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |