Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Slaapcentrum

Polysomnografie met opname in het SKB

Polysomnografie met opname in het SKB

Slaaponderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een slaaponderzoek (polysomnografie) vindt er tijdens één nacht een onderzoek plaats naar meerdere lichaamsfuncties gelijktijdig. We kijken naar de samenhang tussen onder andere de hersenactiviteit, de spierspanning en de ademhaling. In deze folder leggen we u uit, wat u ongeveer kunt verwachten en hoe u zich kunt voorbereiden.

Slaaponderzoek
Het onderzoek gebeurt in het algemeen bij patiënten met slaap- of waakstoornissen, zoals: te weinig – of onrustig slapen, teveel slapen, ademstops (apneus) tijdens de slaap. Hierdoor kunt u overdag slaperig zijn en ervoor zorgen dat u overdag niet goed functioneert. Met dit onderzoek kan uw arts bekijken wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.

Voorbereiding thuis
Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw haar gewassen en droog is. Aan mannen zonder baard vragen wij om zich voor het onderzoek te scheren. Verder vragen wij u geen haarlak, wax, gel, of iets dergelijks in uw haar te gebruiken. Ook vragen we u geen make-up, bodylotion of nagellak te gebruiken. Dit kan de meting beïnvloeden. Heeft u gelnagels dan hoeft u deze gelnagels niet vooraf te verwijderen.

Afspraak
U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de Functieafdeling.

Meenemen
Het slaaponderzoek vindt in het SKB plaats. U heeft voor het onderzoek de onderstaande zaken nodig:Het onderzoek
In het slaapcentrum krijgt u uitgebreide informatie en uitleg over het onderzoek van de medewerker die u begeleidt. Voordat de voorbereiding voor het onderzoek begint, trekt u het meegenomen T- shirt aan waarna de medewerker de elektroden en sensoren bevestigt. Het aanbrengen van de sensoren duurt ongeveer 60 minuten. Alle elektroden en sensoren worden aangesloten op een draagbare recorder. U krijgt een vragenlijst mee, die u de volgende morgen kan invullen.

Na het aanbrengen van de apparatuur brengt de medewerker u naar de afdeling waar u de nacht gaat slapen. De opname is meestal op afdeling D1 van het ziekenhuis. U slaapt op een éénpersoonskamer. Tijdens de avond wordt van u verwacht dat u alleen rustige activiteiten onderneemt. U mag van de afdeling af, maar u wordt geacht niet het ziekenhuisterrein te verlaten. Douchen is tijdens het onderzoek niet mogelijk. De sensoren en apparatuur mogen niet nat worden. ’s Nachts kunt u gewoon naar het toilet. Het onderzoek start om 17.00 uur en duurt tot de volgende ochtend. Tijdens de opname krijgt u eten en drinken aangeboden.

Een medewerker komt de volgende ochtend op een afgesproken tijdstip bij u op de kamer om de apparatuur en de sensoren te verwijderen. Dat is meestal rond 8.15 uur. Er blijven vaak pastaresten in de haren achter. Deze kunt u gemakkelijk verwijderen door de haren te wassen met voldoende water en shampoo. U kunt douchen op de afdeling. De vragenlijst met uw gegevens over de nacht worden besproken. Als u CPAP-apparatuur gebruikt, verzoeken wij u deze ook tijdens het onderzoek te gebruiken (tenzij anders is afgesproken met de arts).

Beplakking polysomnografie

Zorgvuldig gebruik van apparatuur

Het is belangrijk dat u zorgvuldig omgaat met de apparatuur die het SKB beschikbaar stelt.

Videoregistratie

In sommige gevallen wordt er tijdens het PSG-onderzoek in het SKB door de specialist een video-opname aangevraagd. De video opname wordt gemaakt om slaapproblemen beter in kaart te brengen. U weet namelijk niet wat u doet in uw slaap, bijvoorbeeld bij slaapwandelen of bij veel bewegingsonrust tijdens de slaap. De medewerker zal voor start van het onderzoek uitleggen hoe de videoregistratie in zijn werk gaat.

De uitslag
De registratie wordt beoordeeld de aanvragend specialist geeft u de uitslag van het onderzoek tijdens de vervolgafspraak.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u terecht bij de afdeling Klinische Neuro Fysiologie, op telefoonnummer:
0543 54 46 70. U kunt ook de slaapapneu-verpleegkundige bellen via telefoonnummer: 0543 54 48 11.


Foldernummer: sla275a versie aug 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |