Bij een slaaponderzoek (polysomnografie) vindt er tijdens één nacht een onderzoek plaats naar meerdere lichaamsfuncties gelijktijdig. We kijken naar de samenhang tussen onder andere de hersenactiviteit, de spierspanning en de ademhaling. In deze folder leggen we u uit, wat u ongeveer kunt verwachten en hoe u zich kunt voorbereiden.
SlaaponderzoekHet onderzoek gebeurt in het algemeen bij patiënten met slaap- of waakstoornissen, zoals: te weinig – of onrustig slapen, teveel slapen, ademstops (apneus) tijdens de slaap. Hierdoor kunt u overdag slaperig zijn en ervoor zorgen dat u overdag niet goed functioneert. Met dit onderzoek kan uw arts bekijken wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.
Voorbereiding thuisVoordat u naar het onderzoek komt, vragen wij u om de volgende voorbereidingen te treffen:
- Was uw haar en zorg ervoor dat het droog is.
- Voor mannen zonder baard, scheer u alstublieft.
- Gebruik geen haarproducten, denk aan wax, gel, haarlak etcetera.
- Draag geen make-up of bodylotion.
- Verwijder nagellak als u deze draagt. Gelnagels hoeven niet verwijderd te worden.
- Plan geen activiteiten zoals verjaardagen of boodschappen op de avond van het onderzoek.
- Als u de volgende ochtend moet werken, houd er dan rekening mee dat u in het ziekenhuis wordt verwacht om de elektroden te laten verwijderen. Zorg dat u later kan beginnen als u vroeg op uw werk wordt verwacht.
AfspraakWilt u zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de Functieafdeling.
Wat neemt u mee
Het slaaponderzoek vindt thuis plaats. Ter voorbereiding op het onderzoek neemt u de volgende zaken mee naar het ziekenhuis:
- uw afsprakenkaart en een geldig identificatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument;
- een lijstje met medicijnen, die u gebruikt;
- een (slaap) T-shirt met korte mouwen, geen glad synthetisch materiaal. (Let op: de sensoren worden op het T-shirt bevestigd en niet op de blote huid);
- gemakkelijk zittende broek.
- voor dames: een gemakkelijk zittende bh, die ’s nachts aan kan blijven of geen bh.
Het onderzoek
In het slaapcentrum krijgt u uitgebreide informatie en uitleg over het onderzoek van de laborant die u begeleidt. Voordat het onderzoek begint, trekt u het meegenomen T- shirt aan waarna de laborant de elektroden en sensoren bevestigt. Het aanbrengen van de sensoren duurt ongeveer
60 minuten. Alle elektroden en sensoren worden aangesloten op een draagbare recorder. Voor een goed contact met de huid wordt een geleidende pasta onder deze elektroden aangebracht. U krijgt een vragenlijst mee, die de volgende dag wordt besproken.
Na het aanbrengen van de apparatuur gaat u naar huis. Tijdens de avond wordt van u verwacht dat u alleen rustige activiteiten onderneemt, zodat de apparatuur goed blijft zitten. U kunt gewoon eten en drinken. Douchen is tijdens het onderzoek niet mogelijk. De sensoren en apparatuur mogen niet nat worden. ’s Nachts kunt u gewoon naar het toilet gaan. Het onderzoek start om 17.00 uur en duurt tot de volgende ochtend.
U krijgt een vragenlijst mee die u de volgende ochtend kunt invullen. Deze vragen gaan over hoe uw nacht tijdens de registratie is verlopen.
De dag na uw onderzoek
De medewerker spreekt met u een tijd af wanneer u de volgende ochtend naar het ziekenhuis komt om de apparatuur en de sensoren eraf te halen. Dat is meestal tussen 8.15 en 8.30 uur. Het verwijderen van de sensoren duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Er blijven vaak resten van pasta in de haren achter. Deze kunt u thuis gemakkelijk verwijderen door de haren te wassen met voldoende water en shampoo. Wilt u de vragenlijst met uw gegevens weer meenemen naar het ziekenhuis? De medewerker neemt deze met u door na het onderzoek. Als u CPAP-apparatuur, een MRA of een positietraining gebruikt, verzoeken wij u deze ook tijdens het onderzoek te gebruiken (tenzij anders is afgesproken met de arts).

Zorgvuldig gebruik van apparatuurHet is belangrijk dat u zorgvuldig omgaat met de apparatuur die het SKB beschikbaar stelt.
Deelname aan het verkeerWij raden u zeer sterk aan om u te laten brengen en te halen naar en van het ziekenhuis. De aangekoppelde apparatuur kan het autorijden of andere deelname aan het verkeer beïnvloeden waardoor u mogelijk niet verzekerd bent. Mocht u toch gaan rijden is dit geheel op eigen risico.
De uitslag
De registratie afkomstig uit het onderzoek, worden door de KNO-arts, de neuroloog en de longarts beoordeeld. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw vervolgafspraak.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u terecht bij de afdeling Klinische Neuro Fysiologie, op telefoonnummer:
0543 54 46 70. U kunt ook de slaapapneu-verpleegkundige bellen via telefoonnummer: 0543 54 48 11.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl