Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Slaapcentrum

Polysomnografie thuis

Polysomnografie thuis

Slaaponderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij een slaaponderzoek (polysomnografie) vindt er tijdens één nacht een onderzoek plaats naar meerdere lichaamsfuncties gelijktijdig. We kijken naar de samenhang tussen onder andere de hersenactiviteit, de spierspanning en de ademhaling. In deze folder leggen we u uit, wat u ongeveer kunt verwachten en hoe u zich kunt voorbereiden.

Slaaponderzoek
Het onderzoek gebeurt in het algemeen bij patiënten met slaap- of waakstoornissen, zoals: te weinig – of onrustig slapen, teveel slapen, ademstops (apneus) tijdens de slaap. Hierdoor kunt u overdag slaperig zijn en ervoor zorgen dat u overdag niet goed functioneert. Met dit onderzoek kan uw arts bekijken wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden.

Voorbereiding thuis
Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw haar gewassen en droog is. Aan mannen zonder baard vragen wij om zich voor het onderzoek te scheren. Verder vragen wij u geen haarlak, wax, gel, of iets dergelijks in uw haar te gebruiken. Ook vragen we u geen make-up, bodylotion of nagellak te gebruiken. Dit kan de meting beïnvloeden. Heeft u gelnagels dan hoeft u deze gelnagels niet vooraf te verwijderen.

Afspraak
Wilt u zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de Functieafdeling.

Wat neemt u mee
Het slaaponderzoek vindt thuis plaats. Ter voorbereiding op het onderzoek neemt u de volgende zaken mee naar het ziekenhuis:
Het onderzoek
In het slaapcentrum krijgt u uitgebreide informatie en uitleg over het onderzoek van de medewerker die u begeleidt. Voordat het onderzoek begint, trekt u het meegenomen T- shirt aan waarna de medewerker de elektroden en sensoren bevestigt. Het aanbrengen van de sensoren duurt ongeveer 60 minuten. Alle elektroden en sensoren worden aangesloten op een draagbare recorder. Voor een goed contact met de huid wordt een geleidende pasta onder deze elektroden aangebracht. U krijgt een vragenlijst mee, die de volgende dag wordt besproken.

Na het aanbrengen van de apparatuur gaat u naar huis. Tijdens de avond wordt van u verwacht dat u alleen rustige activiteiten onderneemt, zodat de apparatuur goed blijft zitten. Douchen is tijdens het onderzoek niet mogelijk. De sensoren en apparatuur mogen niet nat worden. ’s Nachts kunt u gewoon naar het toilet. Het onderzoek start om 17.00 uur en duurt tot de volgende ochtend.

De medewerker spreekt met u een tijd af wanneer u de volgende ochtend naar het ziekenhuis komt om de apparatuur en de sensoren eraf te halen. Dat is meestal tussen 8.15 en 8.30 uur. Er blijven vaak pastaresten in de haren achter. Deze kunt u thuis gemakkelijk verwijderen door de haren te wassen met voldoende water en shampoo. Wilt u de vragenlijst met uw gegevens weer meenemen naar het ziekenhuis? De medewerker neemt deze met u door na het onderzoek. Als u CPAP-apparatuur gebruikt, verzoeken wij u deze ook tijdens het onderzoek te gebruiken (tenzij anders is afgesproken met de arts).

Polysomnografie beplakking

Zorgvuldig gebruik van apparatuur

Het is belangrijk dat u zorgvuldig omgaat met de apparatuur die het SKB beschikbaar stelt.

Deelname aan het verkeer
Wij raden u zeer sterk aan om u te laten brengen en te halen naar en van het ziekenhuis. De aangekoppelde apparatuur kan het autorijden of andere deelname aan het verkeer beïnvloeden waardoor u mogelijk niet verzekerd bent. Mocht u toch gaan rijden is dit geheel op eigen risico.

De uitslag
De registratie afkomstig uit het onderzoek, worden door de KNO-arts, de neuroloog en de longarts beoordeeld. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw vervolgafspraak.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u terecht bij de afdeling Klinische Neuro Fysiologie, op telefoonnummer:
0543 54 46 70. U kunt ook de slaapapneu-verpleegkundige bellen via telefoonnummer: 0543 54 48 11.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: sla275 versie aug 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |