In deze folder vindt u algemene informatie over de zorg rondom het verwijderen van huidafwijkingen. Heeft u na het lezen nog vragen, stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of verpleegkundige.
Voorbereiding- Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, dit graag melden aan uw behandelend dermatoloog. Veelal is dit tijdens uw bezoek al aan de orde gekomen. Indien u acenocoumarol of Marcoumar/fenprocoumon gebruikt zal in overleg met de trombosedienst de medicatie goed worden afgestemd op uw situatie. Gebruikt u een andere soort bloedverdunner mag u deze in de meeste andere gevallen blijven gebruiken rondom de ingreep. Uw dermatoloog zal dit met u bespreken.
- Heeft u een hartklepgebrek, meld dit dan tijdig. Het is mogelijk dat u uit voorzorg antibiotica moet gebruiken.
- Bent u allergisch voor lokale verdoving, antibiotica, pleisters of andere middelen? Laat dit vooraf aan ons weten.
- Wij raden u aan om vervoer te regelen, zodat u niet zelf hoeft te rijden na de ingreep.
- U hoeft niet nuchter te zijn, u mag dus eten en drinken wat u gewend bent.
De ingreep
De dermatoloog zal u uitleg geven over hoe de ingreep wordt uitgevoerd. Meestal betreft het een excisie (uitsnijding). De arts verdooft het betreffende gebied plaatselijk door middel van een of meer injecties. Het betreffende gebied wordt vervolgens schoongemaakt met een desinfecterend middel en afgedekt met een steriele doek.
Voordat de arts met het uitsnijden begint, controleert zij/hij of het huidgebied volledig is verdoofd. Zo nodig kan extra plaatselijke verdoving worden bij gespoten. Nadat de afwijking is verwijderd, wordt de huid in de meeste gevallen gesloten. Meestal wordt de huid in lagen gehecht. In dat geval gebruikt de arts voor de onderhuidse laag een oplosbaar draadje dat gewoon kan blijven zitten en voor de huid zelf een ragfijn nylondraadje. Afhankelijk van de plaats van de ingreep worden deze hechtingen na vijf tot veertien dagen verwijderd.
Na de ingreep- De verdoving werkt nog twee tot drie uur na de ingreep. Door het samentrekken van de bloedvaatjes kan het betreffende huidgebied bleekwit aanzien.
- Meestal geldt: Houd de wond 48 uur droog. Daarna mag u douchen.
- Indien u hechtstrips over de wond hebt gekregen adviseren wij u deze te laten zitten. Mochten in uw geval andere adviezen gelden, dan zal uw dermatoloog dit met u bespreken.
- Wij adviseren u tot tenminste twee weken na de ingreep lichamelijke activiteiten te beperken, niet te zwemmen, geen bad te nemen en niet naar de sauna te gaan. Indien deze adviezen voor u voor een langere periode gelden zal uw dermatoloog dit met u bespreken.
- De hechtingen worden op afspraak op de polikliniek Dermatologie of bij de huisarts verwijderd. Als er weefselonderzoek is verricht zal de dermatoloog de uitslag met u bespreken.
Mogelijke complicaties- Enkele uren na de ingreep kan de wondpijn zodanig zijn dat een pijnstiller nodig is. Gebruik dan drie tot vier keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg. met een maximum van acht tabletten per dag. Voor -onder andere- kinderen geldt een lagere dosering. Doorgaans neemt de pijn snel af.
- Gebruik geen aspirine in verband met het bloedverdunnende effect hiervan.
- Enkele druppels bloedverlies is heel normaal. Is dat bloedverlies meer, laat het pleistermateriaal dan zitten en druk continu met een gaasje of schone doek de wond gedurende 20 minuten dicht. Stopt de bloeding, dan is er niets aan de hand. Blijft het bloeden, neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75. Buiten deze uren kunt u bellen met de afdeling Spoedeisende hulp (T 0543 54 45 55).
- Bij ingrepen in het gezicht kunnen zich soms onderhuidse bloedingen voordoen. Deze bloedingen worden pas na enige dagen zichtbaar. Ze zakken meestal over de wang en hals naar beneden. Deze vlekken zijn aanvankelijk blauw, later roestbruin tot geel van kleur. Uiteindelijk verdwijnen ze volledig, ze zijn onschuldig.
- Wordt de wond na verloop van enkele dagen rood, verdikt en pijnlijk, dan kan er sprake zijn van een wondinfectie. Neem in dat geval contact op met de polikliniek Dermatologie.
- Een prikkend, stekend, of strak gevoel en jeuk zijn normale verschijnselen bij wondgenezing.
- Wanneer een kleine huidzenuw is doorgesneden, kan zich in dat gebied gedurende langere tijd een doof gevoel voordoen. Dit herstelt op den duur meestal spontaan.
- Littekenvorming doet zich bij elke patiënt voor, bij de een wat meer dan bij de ander. Het litteken is eerst rood en duidelijk zichtbaar. Pas na twaalf maanden is het litteken gevormd en kan het uiteindelijke cosmetische resultaat worden beoordeeld. Goede bescherming middels zonnebrandcreme met spf50 is in deze periode extra belangrijk. Wij adviseren u deze zonnebrandcreme elke twee uur opnieuw aan te brengen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl