Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Prednisolon

Prednisolon

Medicijn bij reumatische aandoening

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw reumatoloog heeft u Prednisolon voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Prednisolon behoort tot de corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Om dit medicijn goed te gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. In deze folder kunt u lezen over het medicijn Prednisolon en waar u op moet letten als u het gebruikt. Lees naast deze folder ook altijd de bijsluiter van de apotheek.

Doel van de behandeling
Prednisolon heeft een ontstekingsremmend effect. Hierdoor verminderen reumatische klachten zoals pijn, stijfheid en zwelling van gewrichten. Prednisolon werkt meestal snel, soms al binnen enkele dagen. Het is ook mogelijk dat er enkele weken nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.

Wijze van innemen
Prednisolon is verkrijgbaar in capsules, tabletten, drank en injecties:
Vergeten te nemen
Bent u Prednisolon vergeten in te nemen? Dan is dat geen probleem. Neem de Prednisolon op dat moment in of, als dat niet kan, in ieder geval zo snel mogelijk daarna. De volgende dag kunt u Prednisolon weer op uw vaste moment innemen.

Als u pas de volgende dag merkt dat u bent vergeten Prednisolon in te nemen, dan mag u die dag geen dubbele dosering innemen om de 'schade' in te halen. Die dag neemt u uw gebruikelijke dosering.

Controle
Op het moment dat u begint met het innemen van Prednisolon, is het belangrijk dat u uw bloed regelmatig laat nakijken.
De uitslag hiervan is na enkele dagen bij uw reumatoloog bekend. U hoeft hiervoor niet te bellen of langs te komen. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslagen afwijkend zijn.

Verder is het goed om uw bloeddruk en bloedglucosewaarden te laten controleren. Prednisolon kán er namelijk voor zorgen dat uw bloeddruk of bloedglucosewaarden gaan stijgen. Het controleren kunt u bij uw huisarts laten doen. De huisarts krijgt bericht van uw specialist dat u bent gestart met Prednisolon.

Mogelijke bijwerkingen
Prednisolon kan bijwerkingen geven. In het algemeen neemt de kans op bijwerkingen toe bij hoge doseringen en/of langdurig gebruik.

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:
Belangrijk
Houd rekening met het volgende:
Combinatie met andere medicijnen
U kunt Prednisolon in combinatie met bijna alle medicijnen gebruiken. Er zijn enkele medicijnen die de werking van Prednisolon beïnvloeden. De apotheek attendeert u hierop en adviseert u hierin. Informeer daarnaast uw huisarts, specialist en de trombosedienst altijd over welke medicijnen u gebruikt.

Belangrijk: als u nieuwe medicijnen gebruikt, meld dit dan aan uw reumatoloog.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Een lage dosering Prednisolon heeft, bij zowel mannen als vrouwen, geen invloed op de vruchtbaarheid. Een lage dosering tijdens de zwangerschap wordt als relatief veilig beschouwd.

Prednisolon gaat (in kleine hoeveelheden) over in de borstvoeding. Als u een lage dosering gebruikt, geeft het waarschijnlijk weinig risico voor de baby. Bespreek uw kinderwens of het geven van borstvoeding met uw reumatoloog.

Reizen en vaccinaties (inentingen)

Griepvaccinatie
De griepvaccinatie kunt u veilig via uw huisarts laten toedienen tijdens de behandeling met Prednisolon. Het bevat namelijk geen levend verzwakt vaccin. Het nemen van een griepvaccinatie wordt zelfs aanbevolen.

Reisvaccinaties

Heeft u een reis naar een (tropisch) land in de planning waarvoor reisvaccinaties nodig zijn (denk aan gebieden als Afrika en Zuid-Amerika) of gaat u naar een land zonder goede medische en hygiënische voorzieningen? Stel dan uw reumatoloog of reumaverpleegkundige hiervan tijdig op de hoogte.

Tijdens het gebruik van Prednisolon wordt inenting met ‘levend verzwakte vaccinaties’ afhankelijk van dosering soms afgeraden. Levend verzwakte vaccins zijn vaccins waarin de ziektekiem nog levend maar in sterk verzwakte vorm aanwezig is. Voorbeelden hiervan zijn vaccinaties tegen gele koorts, pokken, poliovirus, BCG (tegen tuberculose) en BMR (tegen bof, mazelen en rode hond).

Medicijnpaspoort
Bij de apotheek kunt u een medicijnpaspoort halen. Als u ziek bent tijdens de vakantie kan de arts in het medicijnpaspoort zien welke medicijnen u gebruikt. Ook is het bij de (luchthaven)controle of douane een verantwoording voor de medicijnen die u bij u heeft.

Vragen
Heeft u vragen, neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu574 versie apr 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |