Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Prostaatbiopsie

Prostaatbiopsie

Transrectale biopten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw uroloog is besloten een echo te maken van uw prostaat en tevens stukjes weefsels af te nemen om verder te onderzoeken. Dit laatste wordt een biopsie genoemd. Hoe deze onderzoeken precies verlopen leest u verderop in deze folder.

De prostaat
De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. Bekend is dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar ook komt het voor dat binnen de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan. Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog tot de juiste diagnose komen.

Voorbereiding
Twee uur voorafgaand aan het onderzoek dient u antibiotica in te nemen om een infectie te voorkomen. U heeft hiervoor een recept meegekregen van uw uroloog. Als u bloedverdunnende medicatie gebruikt is het belangrijk om dit aan uw uroloog door te geven. U krijgt dan te horen of u voorafgaand aan het onderzoek hiermee moet stoppen of door kunt gaan.

Het onderzoek
Het onderzoek vindt op de polikliniek urologie plaats en duurt ongeveer 5 tot 15 minuten. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderkleding kunt uittrekken. De bovenkleding mag u aanhouden. Hierna mag u op de onderzoekstafel komen liggen en legt u de benen in de beensteunen. De uroloog doet vervolgens eerst een rectaal toucher. Hierbij voelt de uroloog via de endeldarm (anus) of uw prostaat afwijkingen vertoont.

Echografie van de prostaat
Hiermee kan de prostaat en de omgeving ervan worden afgebeeld. Met behulp van een ruime hoeveelheid glijmiddel wordt een kunststof staafje (echoprobe) ingebracht via de anus in de endeldarm. Dit inbrengen kan wat ongemakkelijk aanvoelen, maar is zelden pijnlijk. Het is belangrijk om de sluitspier goed te ontspannen. Dit zorgt ervoor dat zelfs bij kloofjes of aambeien het onderzoek pijnloos kan verlopen. Via de echo worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een monitor. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar gemaakt worden.

Prostaatbiopsie
Soms is het beeld van de inwendige echografie niet duidelijk genoeg om te zien wat er precies aan de hand is of bestaat er een verdenking op een kwaadaardig gezwel. Het is dan nodig om een biopsie te doen. Bij een biopsie worden er stukjes weefsel weggenomen met een naald. De uroloog brengt deze naald in via de echoprobe, waarmee ook de echo wordt gemaakt. Hoewel de biopsie niet geheel pijnloos is, wordt deze over het algemeen goed verdragen. De binnenkant van uw endeldarm is namelijk vrijwel gevoelloos. Het weefsel wordt daarna opgestuurd voor pathologisch onderzoek.

Nadat de prostaatbiopsie is afgenomen, kan er soms meerdere weken wat bloed in uw urine of ontlasting zitten. Is dit het geval, dan adviseren wij u om extra te drinken. Het kan verder geen kwaad. Tevens kunt u bij de zaadlozing wat bloedbijmenging hebben, dit kan enkele maanden aanhouden en is onschuldig. Dit kan verder geen kwaad.

Wanneer contact opnemen

Neem contact op:
Neem binnen 24 uur na de ingreep contact op met:

Neem na 24 uur na de ingreep contact op met:
Nazorg
Uitslag
De uitslag van de echografie krijgt u meteen te horen. Het duurt echter meerdere dagen voordat het weefselonderzoek bekend is. U krijgt voor deze uitslag een nieuwe afspraak op de polikliniek urologie.

Patiëntveiligheid
Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum.

Ziekte of verhindering
Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.

Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 46 30.

Tot slot
Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot wijzigingen. De uroloog bespreekt dit met u.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro382 versie jan 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |