Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Prostaatbiopsie – Transperineale biopten

Prostaatbiopsie – Transperineale biopten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met uw uroloog is besloten om biopten af te nemen van uw prostaat. Dit onderzoek heet een transperineale biopsie. Hierbij halen we kleine stukjes (weefsel) van uw prostaat weg om te onderzoeken. In deze folder vertellen we u meer over het onderzoek.

De prostaat
De prostaat is een klier die normaal gesproken ongeveer zo groot is als een kastanje. Deze klier zorgt voor de productie van zaadvloeistof en zit vlak onder uw blaas en rondom het begin van uw plasbuis.

Doel van het onderzoek
Er worden stukjes weefsel van de prostaat bij u afgenomen om vast te stellen of er sprake is van een kwaadaardige aandoening van de prostaat (prostaatkanker).

Voorbereiding
Als u bloedverdunnende medicatie gebruikt is het belangrijk om dit aan uw uroloog door te geven. U krijgt dan te horen of u voorafgaand aan het onderzoek hiermee moet stoppen of ermee door kunt gaan. Daarnaast is het van belang dat u voorafgaand uw medische afspraak vervoer naar huis regelt.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie en duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Verhinderd
Als u door ziekte of een andere reden uw afspraak niet kunt nakomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.

Het onderzoek
De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderkleding kunt uittrekken. Uw bovenkleding mag u aanhouden. Hierna mag u op de onderzoekstafel gaan liggen en legt u uw benen in de beensteunen. De balzak wordt omhoog geplakt om de huid tussen de balzak en de anus (het perineum) vrij te leggen. Vervolgens wordt het perineum gedesinfecteerd.

Het onderzoek begint met het inbrengen van een dunne buis via de anus. Daarmee wordt de echo gemaakt. Het inbrengen kan wat ongemakkelijk aanvoelen, maar is meestal niet pijnlijk. Het is belangrijk om uw sluitspier goed te ontspannen. Dit zorgt ervoor dat, zelfs bij kloofjes of aambeien, het onderzoek pijnloos verloopt. Via de echo wordt de prostaat in beeld gebracht.

Daarna worden het perineum en de prostaat verdoofd. Als de verdoving is ingewerkt worden er biopten afgenomen. Met een holle naald worden meerdere stukjes weefsel van de prostaat verwijderd. Het weefsel wordt opgestuurd naar het laboratorium voor pathologisch onderzoek.

Na het nemen van de biopten kan er soms gedurende meerdere weken wat bloed in uw urine zitten.In dat geval adviseren wij u om extra te drinken. Het kan verder geen kwaad. Ook kan u wat bloed bij een zaadlozing hebben. Dit kan enkele maanden aanhouden en is onschuldig.

Contact opnemen

Neem contact op:Neem binnen 24 uur na de ingreep contact op met: Neem na 24 uur na de ingreep contact op met:Nazorg
Uitslag
Het duurt meerdere dagen voordat de uitslag van het weefselonderzoek bekend is. U krijgt voor deze uitslag een afspraak bij de uroloog op de polikliniek Urologie.

Vragen
Bij vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 46 30.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: uro820 versie sep 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |