Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Prurigo nodularis

Prurigo nodularis

Huidaandoening

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Prurigo nodularis is een huidaandoening met hevig jeukende bulten meestal op de armen en benen. Deze aandoening komt vooral voor bij volwassenen. Van Prurigo nodularis kunt u lang last blijven houden.

Hoe krijgt u Prurigo nodularis?
Mensen met een droge huid en/of eczeem krijgen vaker Prurigo nodularis dan mensen die dit niet hebben. Psychische problemen, zoals stress, kunnen leiden tot Prurigo nodularis. Maar de huidaandoening kan ook juist stress veroorzaken. Soms kan Prurigo nodularis beginnen nadat de huid is opengekrabd of na een insectenbeet. Veel mensen krabben aan plekjes op hun huid. Soms merken ze niet eens dat ze dit doen.

Hoe ziet Prurigo nodularis eruit?
Bij Prurigo nodularis heeft u sterk jeukende bulten. Deze bulten zijn eerst rood, later worden ze huidkleurig of grijsbruin. Het oppervlak is ruw. De bulten zitten meestal op de armen of benen. Door de jeuk worden de bulten vaak opengekrabd. De jeuk is soms zo erg dat u er niet door kunt slapen.

Van Prurigo nodularis kunt u vele jaren last hebben. Door de jeuk gaat u krabben. Door het krabben ontstaan steeds nieuwe bulten. Maar bulten die al langer bestaan kunnen soms ook vanzelf verdwijnen.

Is Prurigo nodularis besmettelijk?
Prurigo nodularis is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u Prurigo nodularis heeft?
Uw arts kan aan de huiduitslag zien dat u Prurigo nodularis heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal de arts een klein stukje huid afnemen. Voor het verwijderen wordt u plaatselijk verdoofd. Het stukje huid wordt daarna opgestuurd voor onderzoek.

Soms wil uw arts bloed laten prikken, om te bekijken of er misschien een andere oorzaak voor de jeuk is.

Welke behandelingen van Prurigo nodularis zijn er?
U moet in ieder geval proberen zo min mogelijk te krabben. Het is heel moeilijk om niet te krabben als uw huid jeukt, maar door krabben wordt de huidaandoening erger. Als de opengekrabde wondjes genezen, dan gaat de huid ook vaak jeuken. De arts zal u een behandeling voorschrijven om de jeuk zoveel mogelijk te verminderen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:
Is Prurigo nodularis te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Prurigo nodularis is te genezen, maar dan moet u proberen niet meer te krabben, hoe moeilijk dit ook is. Als iemand jeuk heeft gaat hij automatisch krabben, dat is normaal. Maar blijft u krabben, dan blijft u soms jarenlang last houden van Prurigo nodularis. Door de behandeling met de crème of zalf vermindert de jeuk en als u niet krabt verdwijnen de bulten. De klachten duren gelukkig niet uw leven lang. Er komt een moment dat de klachten verdwijnen.

Wat kunt u zelf nog doen?
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: der545 versie jan 24


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |