Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

PSMA PET/CT onderzoek

PSMA PET/CT onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw behandelend specialist heeft u doorverwezen voor een PSMA PET/CT-scan. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt en waar u op moet letten.

De PET/CT-scan
Een PET/CT-scan is een nucleair onderzoek waarbij veranderingen in de stofwisseling van cellen in beeld worden gebracht. Dit gebeurt met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof en een speciale camera. Deze stof zendt gedurende korte tijd straling uit. U merkt daar niets van. Een CT-scan maakt met behulp van röntgenstraling dwarsdoorsneden van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Door een combinatie van de PET-scan en de CT-scan wordt zowel de stofwisseling als de bouw van het lichaamsdeel in beeld gebracht.

PSMA PET/CT-scan
Een PSMA PET/CT-scan zetten we in bij patiënten die een verhoogde PSA-waarde hebben na een eerdere behandeling voor prostaatkanker (operatie of bestraling). De verhoogde PSA kan duiden op terugkeer van de kanker. We gebruiken deze scan ook vaak bij patiënten met prostaatkanker die nog niet geopereerd of bestraald zijn, om vooraf te bepalen of er uitzaaiingen zijn.

De PSMA PET/CT-scan is een relatief nieuwe techniek waarmee uitzaaiingen of terugkeer van de prostaattumor al vroeg zichtbaar zijn, zelfs als de PSA-waarde in het bloed nog laag is. Hierdoor kunnen we nog beter bepalen welke behandeling het best past bij uw situatie. Tijdens de scan krijgt u een kleine hoeveelheid radioactief PSMA toegediend. Deze stof hecht zich aan de prostaatkankercellen waardoor deze zichtbaar worden op beeld.

Afspraak
We bellen u ongeveer 3 dagen nadat uw behandeld arts de aanvraag voor het onderzoek heeft ingediend. We bellen u dan om een afspraak te maken. Heeft u na 3 werkdagen nog niets gehoord, neem dan zelf contact met ons op. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0543 54 42 72.

Belangrijk voor uw afspraak
Voorbereiding
Om het onderzoek goed te laten verlopen, is het nodig dat u het volgende doet:
Verder vragen we u:
Waar melden
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling PET/CT, route 5.3. Er is een speciale ingang voor deze afdeling. U kunt de afdeling niet via de hoofdingang bereiken. De afdeling is uitsluitend via de zijingang te bereiken. Op de borden bij en voor het ziekenhuis staat PET/CT aangegeven. Het is belangrijk dat u deze borden volgt. Voor de PET/CT ingang zijn speciaal gratis gereserveerde parkeerplaatsen. Parkeer dus ook niet op het parkeerterrein voor de hoofdingang.

Verhinderd
Kunt u op een afgesproken tijdstip niet aanwezig zijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde 0543 54 42 72, optie 2.

Het onderzoek
Voor het onderzoek
Nadat u zich heeft aangemeld bij de intercom in de wachtkamer, neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar een behandelkamer. Als u een begeleider mee heeft genomen moet hij/zij wachten in de wachtkamer. In uitzonderlijke gevallen mag uw begeleider mee naar de behandelkamer om te helpen bij de voorbereiding. In de behandelkamer kunt u zich, als het nodig is, omkleden. Daar wegen we u mogelijk (met kleren aan), en krijgt u een infuus in uw arm.
Via dit infuus wordt de radioactieve vloeistof toegediend. Als de radioactieve vloeistof is toegediend moet deze ongeveer 90 minuten inwerken. U mag dan gerust wat lezen. U mag ook muziek luisteren via oordopjes op uw telefoon. Als u muziek wilt luisteren, neem dan zelf oordopjes mee. U mag ten alle tijden naar het toilet. Het is belangrijk dat uw blaas goed leeg is, voordat de scan gemaakt wordt. Een te volle blaas verstoort een goede beoordeling van de scan.

Tijdens het onderzoek
Na bovenstaande voorbereidingen, begint de scan. De scan duurt ongeveer 15 minuten. U mag uw kleding aanhouden, mits er geen metaal in zit verwerkt. Sieraden, sleutels, bril of gehoorapparaten moet u af/uit doen. U ligt op een bed dat langzaam door de scanner schuift. Het apparaat maakt geen hard geluid. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen. De laborant zit in een ruimte direct naast de PET/CT-kamer. Hij of zij kan u constant zien en horen via de intercom. Als het onderzoek klaar is, helpt de laborant u van de onderzoektafel en wordt het infuusje uit uw arm gehaald. Uw (eventuele) begeleider mag niet aanwezig zijn bij de scan. Hij of zij moet tijdens het onderzoek plaatsnemen in de wachtkamer.

Na het onderzoek
Na de scan moet u nog enige tijd wachten. Wij controleren dan of de scan technisch goed gelukt is. Soms moeten er nog aanvullende opnamen gemaakt worden. Als de scan goed gelukt is, mag u naar huis. Uw afspraak duurt in totaal ongeveer 2,5 uur.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De laborant kan alleen zien of het onderzoek technisch goed gelukt is. Na maximaal 5 werkdagen is de uitslag bekend bij uw behandelend arts.

Bijwerkingen
De radioactieve vloeistof die u krijgt toegediend levert geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam. Er zijn geen bijwerkingen.

Vragen
Heeft u nog vragen? Stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 42 72, optie 2.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. U heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten informatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: nuc044 versie aug 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |