Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Psoriasis

Psoriasis

Huidaandoening

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Psoriasis is een huidziekte met rode plekken en witte schilfers. U kunt deze plekken op uw hele lichaam krijgen. Vaak komt psoriasis in de familie voor. Psoriasis kan goed behandeld worden.

Hoe krijgt u psoriasis?
Een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Als u zelf psoriasis heeft, dan heeft iemand anders in uw familie vaak ook deze aanleg. Psoriasis kan zomaar op elke leeftijd ontstaan. Soms kan de psoriasis uitgelokt worden door:
Hoe ziet psoriasis eruit?
Welke klachten geeft psoriasis?
Psoriasisplekken kunnen soms jeuken of pijn doen. U kunt ook ontstekingen krijgen in uw gewrichten. Vooral in de gewrichten van uw handen en voeten (artritis psoriatica). Sommige mensen met psoriasis hebben gevoelens van schaamte. Als u hier last van heeft, is het belangrijk dat u hierover met uw arts praat.

Is psoriasis besmettelijk?

Nee, geen enkele vorm van psoriasis is besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u psoriasis heeft?
Uw arts kan aan de plekken op uw huid zien of u psoriasis heeft. Soms wil uw arts zeker weten of er geen sprake is van een andere ziekte van de huid. Dan zal uw arts een klein stukje huid afnemen (biopt). Voor het verwijderen wordt uw huid plaatselijk verdoofd.

Welke behandelingen voor psoriasis zijn er?
Er zijn drie verschillende behandelingen mogelijk:
  1. Crème, zalf of vloeistof
    Uw arts schrijft een crème, zalf of vloeistof voor die u op de psoriasisplekken moet smeren. Meestal doet u dit 1 of 2 x per dag. Voorbeelden zijn vitamine-D crème, corticosteroïden (hormoonzalven - zie de folder “Corticosteroïden voor de huid”), teerzalven en ditranolcrème.
  2. Lichttherapie
    Dit is een behandeling met UV-licht, meestal UVB-licht. Soms krijgt u hierbij ook nog medicijnen die u moet slikken of moet u tevoren in een bepaald soort bad (PUVA behandeling); zie ook betreffende informatiefolder). Lichttherapie is ontstaan uit de ervaring dat veel mensen met psoriasis in de zomer en na een zonnige vakantie minder klachten hebben. Een zonnebank helpt niet.
  3. Tabletten of injecties
    U krijgt dan medicijnen van uw arts, bijvoorbeeld tabletten of capsules, die u moet slikken. U kunt ook medicijnen krijgen die via een injectie in uw huid komen. Voorbeelden zijn methotrexaat, ciclosporine, acitretine, fumaraten en biologics.
Wat kunt u zelf nog doen?
U kunt uw huid soepel houden door een huidverzorgende crème op uw huid te smeren. Daardoor heeft u minder last van de psoriasisplekken.

Is psoriasis te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat psoriasis nooit meer terugkomt. De ene keer kunt u meer last hebben van psoriasis dan de andere keer. Door de behandeling wordt de psoriasis wel een stuk beter. Stopt u met de behandeling, dan komen de plekken op uw huid bijna altijd, na een paar weken tot maanden, weer terug. Maar psoriasis kan soms ook jaren wegblijven.

Meer informatie?

Als u meer over psoriasis wilt weten, dan kunt u op de website van het Huidfonds kijken: www.huidfonds.nl. Op deze site wordt antwoord gegeven op 118 vragen over psoriasis.

Patiëntenvereniging

Er is een patiëntenvereniging voor mensen met psoriasis: Psoriasispatiënten Nederland. Meer informatie over deze vereniging vindt u op www.psoriasispatientennederland.nl.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de polikliniek Dermatologie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0543 54 42 75.

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.

De inhoud van deze folder is ontleend aan de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)


Foldernummer: der546 versie jan 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |