Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

PTNS-behandeling

PTNS-behandeling

Voor de overactieve blaas

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In overleg met de uroloog heeft u besloten tot een PTNS-behandeling. PTNS staat voor: stimulatie van de zenuw in uw scheenbeen. (Percutane Tibialis Nerve Stimulation). In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Waarom een PTNS behandeling?
Een PTNS behandeling is geschikt bij de volgende problemen:
Wat is een PTNS behandeling?
Een PTNS behandeling zorgt voor het blokkeren van 'foute' of ongewenste sensaties uit het kleine bekken. Dit gebeurt door een ‘elektrisch signaal’ te geven aan een zenuwtak nabij de enkel. Deze zenuwtak staat in nauw verband met de zenuwen van alle organen in het kleine bekken zoals de blaas, de endeldarm en de sluitspier. Door het stimuleren van de onderbeen zenuw (de nervus Tibialis) wordt het gedrag van de zenuwen die naar de bekkenorganen lopen, positief beïnvloed. Hierdoor zijn minder ‘foute’ of ongewenste sensaties aanwezig.

Tijdens de behandeling wordt een zeer dunne naald geprikt net boven de enkels. Tevens wordt er een plakker op de voet aangebracht. De behandeling is veilig en vrijwel pijnloos. Uit onderzoek is gebleken dat 70 % van de patiënten baat heeft bij de behandeling.

Wanneer is PTNS niet geschikt?


Bijwerkingen

Risico’s en bijwerkingen zijn bij PTNS minimaal. U kunt wel een lichte trilling of wat pijn in uw onderbeen ervaren na de behandeling.

Belangrijk
Voorbereiding thuis
Een speciale voorbereiding voor deze behandeling is niet nodig. Het is wel prettig om gemakkelijke kleding aan te trekken (het is niet handig, als u een panty aan hebt). U mag geen crème op uw benen en voeten gebruiken op de dag van de behandeling, omdat dan de plakker van de elektrode niet goed hecht. Wanneer u elastische (steun) kousen draagt, kunt u deze gewoon dragen voor de behandeling. De PTNS behandeling wordt door een verpleegkundige uitgevoerd, dus zij kan u helpen om deze kousen uit en weer aan te doen.

Behandeling
Voordat u plaatsneemt in de wachtkamer is het zinvol om even te gaan plassen. Een verpleegkundige begeleidt u naar de behandelkamer en vraagt u de sokken en schoenen uit te trekken. U neemt plaats op een stoel, uw benen liggen op een voetenbankje. De dunne naalden worden net boven de enkels ingebracht. De plakkers worden op uw voet aangebracht en alles wordt aangesloten op de stimulator. De juiste frequentie wordt dan bepaald. Het ‘elektrische signaal’ geeft een prikkelend gevoel in uw hielen, voetzolen en/of tenen.

Na 30 minuten is de behandeling klaar en kunt u zich weer aankleden. U kunt direct naar huis, en u mag zelf terugrijden na de behandeling.

Zoals al benoemd, wordt u de eerste keer in een aparte ruimte behandeld. Na deze eerste behandeling, wordt u behandeld in een ruimte (PTNS kamer) waar plaats is voor drie personen. Het kan dus zijn dat u niet alleen bent tijdens de behandeling. Mocht u privé iets willen bespreken met de verpleegkundige, dan is hiervoor, voor of na de behandeling, altijd ruimte. Geeft u dat gerust aan. In de PTNS kamer liggen tijdschriften en is er een mogelijkheid tot het kijken naar de televisie om de tijd snel door te komen.

Vragen

Als u vragen heeft, dan kunt u ons uiteraard bellen. Wij zijn van maandag tot en met donderdag (sporadisch op vrijdag) bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 46 92 of per mail via SVUC@skbwinterswijk.nl. Bij geen gehoor kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 54 46 30.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de volgende websites:

Geheimhouding en recht op privacy

Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl.


Foldernummer: uro580 versie okt 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |