Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Biopt, punctie of drainage onder echogeleiding

Biopt, punctie of drainage onder echogeleiding

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een punctie of biopt. Er is bij u een afwijking gezien, maar het is nog niet duidelijk wat het is en uit welke cellen de afwijking bestaat. Daarom nemen we een stukje weefsel, een paar cellen van de afwijking of (lichaams)vocht af voor verder onderzoek. Het weghalen van een stukje weefsel noemen we een biopt. Het wegzuigen van cellen noemen we een punctie. Het opzuigen van (lichaams)vocht noemen we een drainage. Welke methode we gebruiken, hangt af van hoe de afwijking eruit ziet en waar het zit.

In deze folder kunt u lezen hoe een punctie, biopt of drainage meestal verloopt. De arts kan soms voor een andere onderzoeksmethode kiezen, die beter past bij uw situatie. U moet zich thuis op het onderzoek voorbereiden.

De afdeling Radiologie
Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. Een radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het beoordelen van medische beelden en het uitvoeren van o.a. onderzoeken met echografie. De radiodiagnostisch laborant assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook voert deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uit.

Verhinderd
Bent u verhinderd op de afgesproken datum? Meld dit dan minimaal 24 uur voor aanvang van het onderzoek bij de afdeling Radiologie. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats worden geholpen.

Medicijnen
Het is mogelijk dat u voorafgaand aan het onderzoek met sommige medicijnen tijdelijk moet stoppen. Uw behandelend arts bespreekt dit met u en informeert de radioloog over uw medicatie.

Let op bij bloedverdunners:
Als u bloedverdunners gebruikt, vertelt uw behandelend arts of u deze bloedverdunners moet blijven innemen en wat de dosering is. Soms moet u voorafgaand aan het onderzoek bloed laten prikken om de stollingswaarde te bepalen. Uw behandelend arts maakt voor u een afspraak.

Voorbereiding

Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u:
Opname
Als er een biopt, punctie of drainage wordt afgenomen in de buik, is er vaak een opname nodig op de afdeling Dagbehandeling. Bij een biopt van de buik is er namelijk kans op een nabloeding. In het ziekenhuis kunnen wij dat goed controleren.

Regel van tevoren vervoer naar huis
Meestal mag u vier of vijf uur na afloop van het onderzoek weer naar huis. Regelt u van tevoren vervoer naar huis, want u mag na het onderzoek beslist niet zelf rijden.

Geen opname
Als er een biopt of punctie wordt afgenomen uit een oppervlakkig gebied, zoals net onder de huid of in een been of arm, dan is er vaak geen opname nodig. Als dit toch nodig is dan krijgt u daar van tevoren meer informatie over.

Wassen
Neem op de ochtend van de procedure thuis nog een douche of bad. Gebruik daarna geen zinkzalf, talkpoeder en/of bodymilk.

Medicijnen innemen
Medicijnen die u ‘s ochtends moet innemen mag u normaal innemen.

Plassen
Ga kort voor het onderzoek nog plassen. Het is verstandig voor het onderzoek goed uit te plassen, omdat u na het onderzoek een paar uur bedrust heeft.

Kleding

Het onderzoek vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Laat kostbaarheden en sieraden thuis.

Meenemen
Patiëntveiligheid
Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.

Het onderzoek
Als u opgenomen wordt op de afdeling Dagbehandeling wordt u voorbereid op het onderzoek. U krijgt een operatiehemd aan. Soms wordt er bloed geprikt om de stolling van het bloed te bepalen. U wordt door een medewerker van de verpleegafdeling naar de afdeling Radiologie gebracht. Als u aan de beurt bent, haalt een laborant u op en wordt u de onderzoekskamer binnengereden.

Als u niet opgenomen hoeft te worden, meldt u zich bij het secretariaat Radiologie. U neemt plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer. Hier kunt u zich uitkleden. De laborant vertelt u welke kleren u uit moet trekken.

Met behulp van een echografie-apparaat zoekt de radioloog het gebied op waar het biopt of de punctie gedaan wordt. De huid word gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. De verdovingsprik kan een branderig gevoel geven.
Hierna prikt de radioloog met een speciale holle naald in het orgaan en haalt hiermee één of meerdere stukjes weefsel uit het orgaan. Het wondje wordt verbonden met een pleister. Bij een drainage wordt geprobeerd om (lichaams)vocht af te laten lopen. Soms is het nodig om een slangetje (ook wel drain genoemd) achter te laten in de buik om het vocht af te laten lopen.

De radioloog kan ook besluiten om u geen verdoving te geven. Soms is de prik van de verdoving namelijk net zo gevoelig als de punctie om de cellen weg te nemen.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 tot 45 minuten.

Na het onderzoek
U wordt na het onderzoek teruggebracht naar de afdeling Dagbehandeling. Hier controleren de verpleegkundigen de eerste twee uren regelmatig uw bloeddruk, hartslag en temperatuur. Soms zijn deze controles wat langer nodig. Ook controleert de verpleegkundige regelmatig de insteekplaats van de naald op nabloedingen. De eerste twee tot drie uur na het onderzoek moet u plat op bed blijven liggen. Soms krijgt u een zandzakje op de insteekplaats. Dat is om het wondje dicht te drukken. Hierna mag u weer rechtop zitten en uit bed komen. Krijgt u in de eerste uren na het onderzoek klachten, waarschuw dan de verpleegkundige. Bent u voor een dagopname naar het ziekenhuis gekomen, dan mag u vier à vijf uur na het onderzoek weer naar huis. U mag deze dag verder geen zware arbeid verrichten of sporten.

Bent u niet opgenomen in het ziekenhuis, dan kunt u zich na afloop van het onderzoek weer aankleden en de afdeling Radiologie verlaten.

De radioloog stuurt het weefsel, de cellen of de vloeistof voor onderzoek naar het Streeklaboratorium in Hengelo.

De uitslag
De patholoog onderzoekt het afgenomen weefsel in het laboratorium. Hij geeft de uitslag door aan uw behandelend arts of specialist. Uw specialist bespreekt deze uitslag met u.

Bijwerkingen en risico’s
Er kan een bloeduitstorting ontstaan op de plaats waar de huid is aangeprikt. Dit uit zich in een blauwe plek. Ook kan er een nabloeding of een infectie van de punctieplaats ontstaan.

Direct contact opnemen
Krijgt u thuis last van pijn, zwelling, benauwdheid of krijgt u koorts? Neem dan direct contact op met de polikliniek van uw behandelend arts. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: 0543 - 54 45 55.

Vragen
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie of met de polikliniek van uw behandelend arts. De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan uiteraard ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer: 0543 - 54 46 20, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad398 versie aug 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |