Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Renografie

Renografie

Onderzoek naar de nierfunctie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een renografie is een onderzoek van de nieren en de afvloed van de nieren naar de blaas. Door middel van een licht radioactieve vloeistof zijn de nieren zichtbaar op de foto’s. De nucleair geneeskundige beoordeelt deze foto’s. Hij let hierbij op de verschillen tussen de rechter- en linkernier wat betreft grootte en functie. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. De arts bespreekt dan samen met u of het onderzoek kan doorgaan. Als u borstvoeding geeft adviseren wij u gedurende 24 uur na de injectie de voeding niet te geven vanwege de licht radioactieve vloeistof. Wij adviseren u om de voeding af te kolven en weg te gooien.

Afspraak
Het onderzoek vindt plaats op ……..….......…………… om …….... uur.
De afdeling Nucleaire Geneeskunde vindt u op route 4.4 aan het einde van de gang van de Functieafdeling/Bloedafname. U loopt de gang in en belt achterin de gang aan bij de toegangsdeur. Een medewerker opent de deur voor u.

Laat een geldig identificatiebewijs zien als u zich bij de afdeling aanmeldt. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meld dit dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 7.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Medicijnen
U kunt uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Let op
De radioactieve vloeistof is speciaal voor uw onderzoek gemaakt. De vloeistof is beperkt houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op de dag van het onderzoek op tijd aanwezig bent.

Voorbereiding
Duur van het onderzoek
De totale duur van het onderzoek is ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Onderzoek
Bij aankomst op de afdeling Nucleaire geneeskunde meldt u zich door op de bel te drukken. Een medisch nucleair werker neemt u mee naar de wachtkamer. Hier krijgt u een halve liter water, die u in 15 minuten probeert op te drinken. Het water stimuleert de urineproductie. Na 15 minuten wordt u gevraagd naar het toilet te gaan om goed uit te plassen.

Hierna beginnen wij met de scan. U ligt op uw rug op een bed boven de camera. U krijgt, als u hier ligt, een infuusnaaldje in een bloedvat in uw arm. Via dit naaldje dient de medisch nucleair medewerker een plasmiddel en een licht radioactieve vloeistof toe en gelijktijdig wordt er gestart met het foto’s maken. Dit duurt 20 minuten.

Gedurende het foto’s maken wordt het infuusnaaldje weer verwijderd. Indien nodig moet er 1 uur nadat de opname is gestart nog 1 foto gemaakt worden van 1 minuut. Dit hoort u direct nadat het onderzoek klaar is.

Nazorg
De soort en de hoeveelheid straling die u bij dit onderzoek krijgt, zijn niet nadelig voor u of de mensen in uw omgeving. De radioactieve vloeistof is snel uit uw lichaam verdwenen en u hoeft thuis geen maatregelen te nemen. De totaal opgelopen hoeveelheid straling is te vergelijken met het maken van één röntgenfoto.

Bijwerkingen
Door toediening van het plasmiddel moet u tot ongeveer één uur na het onderzoek mogelijk wat vaker plassen. Dit is normaal.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek bespreekt de arts met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. Als u in het ziekenhuis ligt, bespreekt de arts de uitslag met u op de afdeling.

Vragen
Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer 0543 - 54 42 72.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:www.skbwinterswijk.nl

Tot slot
Wij zouden het op prijs stellen, als u uw ervaringen wilt delen op de volgende website: www.zorgkaartnederland.nl


Foldernummer: nuc065 versie dec 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |