Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Reumaremmende medicijnen

Reumaremmende medicijnen

Biologicals

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Veel reumatische aandoeningen zijn tegenwoordig goed te behandelen met medicijnen. De behandeling heeft tot doel de gewrichtsontstekingen tot rust te brengen en de pijn en stijfheid te verminderen. Naast ontstekingsremmende pijnstillers schrijft de reumatoloog vaak in een vroeg stadium al specifieke “reumaremmers” voor. Zo kan schade aan gewrichten worden beperkt en kan het beloop van de ziekte in gunstige zin worden beïnvloed. Er zijn diverse soorten medicijnen:
Medicijnen die het ziekteproces remmen:
In deze brochure krijgt u uitleg over “biologicals”. Ze worden in het laboratorium met speciale biologische technieken gemaakt. Alleen een specialist kan deze geneesmiddelen voorschrijven.

Afweersysteem

Het lichaam heeft een afweersysteem, dat als taak heeft om alles wat niet “eigen” is op te sporen en te bestrijden. Bij mensen met Reumatoïde Artritis (maar ook bij de ziekte van Bechterew of Artritis Psoriatica) is dit systeem ontregeld. De normale afweer richt zich dan tegen het eigen lichaam. Bij dit proces geven afweercellen “boodschapperstoffen”(bijv. TNF-α) af aan ontstekingscellen. Hierdoor ontstaat er een ongewenste reumatische ontstekingsreactie, met als gevolg warme, gezwollen en pijnlijke gewrichten.
Werking biologicals
Biologicals blokkeren deze boodschapperstoffen. Hierdoor wordt de reumatische ontsteking geremd en daarmee ook de gewrichtsschade beperkt.

Soorten biologicals

Biologicals die de “boodschapperstof “ TNF-α remmen zijn:
Andere biologicals zijn:
Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen
U kunt ook de injectieplaats afwisselen en voor en na de injectie koelen. Plaats daarvoor een ijsblokje nooit direct op de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een tissue. Daarnaast kan er soms hoofdpijn optreden. Biologicals zijn nog maar een aantal jaren verkrijgbaar. Effecten en bijwerkingen op lange termijn zijn daarom nog niet bekend.

Combinatie met andere geneesmiddelen
Over het algemeen kunt u Enbrel, Simponi, Humira en Remicade in combinatie met bijna alle geneesmiddelen innemen. Biologicals dienen niet onderling te worden gecombineerd. Biologicals geven veelal een beter resultaat in combinatie met Methotrexaat (MTX).
Vertel uw huisarts, tandarts, specialist en uw apotheek altijd welke geneesmiddelen u gebruikt.

Vaccinaties
Mensen die biologicals gebruiken mogen niet worden gevaccineerd met levende vaccins. Informeer hiernaar, voordat u een reis gaat boeken. Een griepprik is geen enkel probleem, omdat hiervoor geen levend vaccin wordt gebruikt.

Operaties
Als u binnenkort een operatie ondergaat, dient u te overleggen met uw arts. Gemiddeld zal er twee weken voor een operatie gestopt worden met een biological. Twee weken na een operatie mag weer begonnen worden met een biological, mits de wond genezen is en er geen complicaties zijn opgetreden.

Tandheelkundige behandelingen
Als u een tandheelkundige behandeling krijgt, waarbij een onderliggende infectie aan de orde is of waarbij een tand/ kies wordt getrokken, dient u te overleggen met de tandarts en met de reumatoloog. Uw arts kan u adviseren de behandeling met de biological te onderbreken en / of enkele dagen antibiotica te gebruiken rond de ingreep. Het vervangen of plaatsen van vullingen is geen reden om te stoppen.

Zwangerschap
De effecten van biologicals bij zwangere vrouwen zijn onvoldoende bekend, daarom wordt het gebruik ervan bij zwangere vrouwen afgeraden. Bij zwangerschapswens is overleg met de behandelend reumatoloog noodzakelijk. Dit geldt ook voor mannen. Wanneer u biologicals gebruikt zal u worden geadviseerd zwangerschap te voorkomen.

Borstvoeding
Biologicals komen in de moedermelk.
Wanneer u borstvoeding geeft, zult u de borstvoeding moeten staken of de behandeling met de biological moeten stoppen.

Reizen
U kunt een medicijnpaspoort regelen bij de apotheek. Met het medicijnpaspoort kunt u, bij de douane of luchthavencontrole, aantonen welke medicijnen u bij zich heeft en waarom. U doet er goed aan om bij de keuze van de reisbestemming te letten op een eventueel verhoogd risico op infecties in dat land.

Vragenlijst

Neem elke keer onderstaande vragenlijst door, voordat u zich laat of gaat injecteren.

1. Heeft u de afgelopen dagen koorts gehad? Ja / Nee

2. Heeft u de afgelopen dagen keelpijn of oorpijn gehad? Ja / Nee

3. Heeft u de afgelopen dagen diarree gehad? Ja / Nee

4. Heeft u huidinfecties, zoals een steenpuist of een “vies” wondje?
Ja / Nee

5. Heeft u benauwdheidsklachten of moet u vaak hoesten? Ja / Nee

6. Heeft u pijn bij het plassen? Ja / Nee

7. Bent u op dit moment erg verkouden? Ja / Nee

8. Bent u op dit moment grieperig? Ja / Nee

9. Heeft u de afgelopen week antibiotica gebruikt? Ja / Nee

10. Bent u de afgelopen dagen kortademig geweest? Ja / Nee

11. Heeft u last van opgezwollen enkels? Ja / Nee

12. Zijn er eventuele geplande operaties of tandheelkundige ingrepen?
Ja / Nee

13. Bent u in het buitenland geweest of binnenkort van plan daar naar toe te gaan? Ja / Nee

14. Bent u zwanger of heeft u een zwangerschapswens? Ja / Nee

Heeft u op één van bovenstaande vragen ja geantwoord of heeft u twijfels hieromtrent, overleg dan met uw reumatoloog of reumaconsulent of u wel of niet moet injecteren.

Vragen
Indien u nog vragen heeft, kunt u bellen met de secretaresse van de polikliniek Reumatologie. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30- 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 42 38.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: reu300 versie jun 20


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |