Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Diëtetiek


Richtlijn divertikelziekte

Richtlijn divertikelziekte

Diverticulosis/diverticulitis


Inleiding
Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Op zwakke plekken drukt de darm naar buiten, vergelijkbaar met een binnenband van een fiets die door de buitenband naar buiten drukt.

Divertikels kunnen zowel in de slokdarm, de dunne darm als in de dikke darm voorkomen. Verreweg de meeste divertikels ontstaan in de dikke darm. De meeste divertikels ontstaan in het laatste, s-vormige deel van de dikke darm vlak voor de endeldarm. Bij sommige mensen ontstaan er echter ook divertikels in het begin en middengedeelte van de dikke darm.

Vaak weten mensen niet dat ze divertikels hebben omdat ze lang niet altijd klachten geven. Divertikels kunnen gaan ontsteken wanneer er ontlasting achterblijft in de uitstulping. Bacteriën kunnen zich dan snel vermenigvuldigen, waardoor de kans op een ontsteking groter wordt. Dit wordt diverticulitis genoemd.

Ondersteunend beeld bij deze folder.
Bron afbeelding: Maag Lever Darm Stichting

De klachten bij een ontsteking (diverticulitis):
Een onderdeel van de behandeling bij divertikelziekte is het blijvend aanpassen van de leefstijl en de voeding ter verlichting van de symptomen en ter voorkoming van complicaties.

Behandeling
Divertikels kunnen niet meer verdwijnen, tenzij een deel van de darm operatief verwijderd wordt. Bij divertikels is het belangrijk om te zorgen dat de ontlasting soepel blijft. Als de ontlasting soepel is, is de kans kleiner dat deze achterblijft in de uitstulpingen. Dit is een risicofactor voor het ontstaan van ontstekingen. Bij hele lichte ontstekingen is vaak geen behandeling nodig. Meestal wordt het advies gegeven om het even rustig aan te doen en licht verteerbaar (of soms zelfs enige tijd vloeibaar) te eten, zodat de ontstekingen kunnen genezen. Onder 'algemene adviezen’ staan de leefregels en voedingsadviezen, die hierbij gebruikt worden. Op die manier kan het ontstaan van nieuwe divertikels en ontstekingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Uiteindelijk is het streven dat er een volwaardige voeding wordt gebruikt die de volgende hoeveelheden bevat:


19-50 jaar50-70 jaar70+-ers
Brood 6-7 sneetjes 5-6 sneetjes 4-5 sneetjes
Aardappelen 4-5 stuks 3-4 stuks 2-4 stuks
Groente 4 groentelepels 4 groentelepels 3 groentelepels
Vlees, vis, kip 100 gram 100 gram 100 gram
Fruit 2 vruchten 2 vruchten 2 vruchten
Melk en melkproducten 3 bekers
(450 ml)
3 bekers
(500- 550 ml)
4 bekers
(650 ml)
Kaas 1-2 plakjes 1-2 plakjes 1-2 plakjes
Vleeswaren 1-2 plakjes 1-2 plakjes 1-2 plakjes
Halvarine/
margarine
30-35 gram 25-30 gram 20-25 gram
Bak- en braadproducten 1 eetlepel 1 eetlepel 1 eetlepel
Drinken (vocht) 1½ -2 liter 1½ -2 liter 1½ -2 liter

Algemene adviezen

Onderstaande adviezen zijn verschillend voor niet-ontstoken divertikels (diverticulosis) en voor divertikels die wel ontstoken zijn (diverticulitis). Dit zijn algemene adviezen. Wees voorzichtig met het weglaten van voedingsmiddelen, omdat er dan op den duur een tekort kan ontstaan.

Diverticulitis (wel ontstekingen)
Bij diverticulitis is rust van de darm erg belangrijk. Om de darm rust te geven wordt (tijdelijk) een vezelarme, licht verteerbare voeding aangeraden. Soms wordt in eerste instantie een geheel vloeibare voeding geadviseerd. Dit is afhankelijk van de ernst van de ontstekingen. Meestal kan na enkele dagen overgestapt worden op licht verteerbare voeding. Onderstaande adviezen zijn algemene adviezen. Een licht verteerbare, vezelarme voeding houdt kortweg in:

Zodra de ontstekingen genezen zijn, kunt u weer (geleidelijk) vezelrijke voeding gebruiken. Dit is in veel gevallen nadat u op controle bent geweest bij de arts en/of de eventuele antibiotica is gestopt.

Diverticulosis (geen ontstekingen)
Om ontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om te zorgen dat uw ontlasting soepel blijft. Soepele, zachte ontlasting zal namelijk minder snel in de divertikels blijven hangen.

Uw ontlasting kunt u soepel houden door het volgende te doen:
Vezelrijke voeding
Vezels zijn plantendeeltjes, die niet verteerd worden in de dunne darm. De plantendeeltjes komen daardoor onveranderd in de dikke darm terecht. Een vezelrijke voeding is dus voeding die rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen.

Er zijn verschillende soorten vezels. Grofweg worden ze ingedeeld in twee groepen: oplosbare en onoplosbare vezels:
Producten die rijk zijn aan voedingsvezels
VoedingsmiddelEenheidVoedingsvezels (gram)
Wit brood
1 snee
1
Bruin brood
1 snee
2
Volkoren brood
1 snee
3
Roggebrood (donker)
1 snee
4
Ontbijtkoek1 plak
1
Volkoren biscuit
1 stuks
1
Aardappelen (150 gram)
3 opscheplepels
2
Witte macaroni
3 opscheplepels
1
Volkoren macaroni
3 opscheplepels
5
Witte rijst (150 gram)
3 opscheplepels
0
Zilvervliesrijst (150 gram)
3 opscheplepels
3
Peulvruchten (gaar, 150 gram)
3 opscheplepels
10
Groenten (gemiddeld)
3 opscheplepels
3
Pizza1 stuks
3
Appel met schil
1 stuks
2
Banaan1 stuks
1
Gedroogde, gekweekte pruimen
3 stuks
4

Meer informatie Voor aanvullende informatie kunt u terecht op de volgende websites:
Vragen
Bij vragen/problemen met betrekking tot de voeding kunt u gedurende de opname in het ziekenhuis terecht bij de diëtisten verbonden aan het ziekenhuis. Na opname in het ziekenhuis kunt u een afspraak maken bij een diëtist van een thuiszorgorganisatie of een zelfstandig gevestigde diëtist.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: die679 versie mrt 18

PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®