Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Endoscopie afdeling

Richtlijnen verzorging PEG-sonde

Richtlijnen verzorging PEG-sonde

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een goede verzorging van de PEG-sonde en de huid rond de insteekplaats kan veel problemen voorkomen. In deze folder hebben we de belangrijkste richtlijnen voor de verzorging op een rij gezet.

Verzorging gedurende de eerste week na plaatsing PEG-sonde
Als de PEG-sonde nog maar net is aangelegd, kan het gebied rond de insteekplaats gevoelig zijn. Het buitenste schijfje staat strak tegen de buikhuid aan. Dit moet de eerste weken zo blijven. De dag van of na de plaatsing controleert de verpleegkundige bovenstaande punten tijdens de eerst controle.

Voor de verzorging in de eerste week zijn de volgende punten van belang:
Verzorging vanaf een week na plaatsing PEG-sonde
Mondverzorging
Wanneer u sondevoeding gebruikt mag (of kunt) u meestal niet eten en of drinken. Een goede gebitsreiniging is belangrijk (2x per dag poetsen) om tandplak te voorkomen. Een droge mond kan -mits toegestaan- worden voorkomen door te drinken/spoelen.

Gegevens over uw PEG-sonde
De verpleegkundige vult hier de gegevens in.







Veel gestelde vragen:
Wat moet ik doen bij de volgende complicaties?
De insteekopening is rood en pijnlijk
Wanneer de huid rond de insteekopening rood en pijnlijk is, is er sprake van een (beginnende) ontsteking. Zorg ervoor dat de huid schoon en droog blijft, als de klachten niet na enkel dagen verdwijnen, neem dan contact op met de specialist.

De PEG-sonde lekt
Lekkage kan ontstaan door een defect in de PEG-sonde zelf, deze zal dan gewisseld moeten worden. Ook kan er vocht uit de maag langs de insteekplaats lekken, de insteekopening is dan te ruim. Dan zou wisseling van de sonde noodzakelijk kunnen zijn.

De PEG-sonde kan niet gedraaid en gedompeld worden
Wanneer de PEG-sonde niet meer gedraaid en gedompeld kan worden betekent dit dat de sonde gaat vastzitten in het fistelkanaal. Dan is het noodzakelijk om de PEG-sonde te wisselen. Neem zo snel mogelijk contact op met de specialist.

Ik heb last van buikpijn, braken, zuurbranden of diarree
De oorzaak kan zijn dat het maagslijmvlies ontstoken is. De specialist of verpleegkundige kan beoordelen wat er aan de hand is.
Neem contact met hen op.

De sondevoeding loopt te snel
Indien de sondevoeding te snel loopt neem dan contact op met uw diëtiste.

Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de endoscopieverpleegkundige. De verpleegkundige is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 11.30 – 12.15 uur, op telefoonnummer: 0543 54 48 04. Ook kunt u bellen naar de polikliniek van uw specialist.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: fun342 versie jan 21


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |