Een goede verzorging van de PEG-sonde en de huid rond de insteekplaats kan veel problemen voorkomen. In deze folder hebben we de belangrijkste richtlijnen voor de verzorging op een rij gezet.
Verzorging gedurende de eerste week na plaatsing PEG-sonde Als de PEG-sonde nog maar net is aangelegd, kan het gebied rond de insteekplaats gevoelig zijn. Het buitenste schijfje staat strak tegen de buikhuid aan. Dit moet de eerste weken zo blijven. De dag van of na de plaatsing controleert de verpleegkundige bovenstaande punten tijdens de eerst controle.
Voor de verzorging in de eerste week zijn de volgende punten van belang:
- Doorspuiten: Spuit de PEG-sonde elke keer vóór en na het toedienen van voeding en/of medicijnen door met twintig tot dertig ml kraanwater. Wanneer u de sonde niet gebruikt spuit deze dan wel drie tot viermaal daags door met twintig tot dertig ml kraanwater. Hiermee voorkomt u verstopping van de PEG-sonde.
- Schoonmaken: Maak de huid rond de insteekopening en het fixatieschijfje op de PEG-sonde tweemaal daags schoon met chloorhexidinedigluconaat 0.5 % in alcohol 70 % (verkrijgbaar bij drogist of apotheek). Doe daarna zo nodig een steriel splitgaas tussen de buikhuid en het fixatieschijfje.
- Beweeg de PEG-sonde verder zo weinig mogelijk. De PEG-sonde mag nog niet gedraaid en gedompeld worden.
- U kunt gerust wassen met uw PEG-sonde. Ga de eerste week nog niet in bad of douchen.
Verzorging vanaf een week na plaatsing PEG-sonde- Doorspuiten: Spuit de PEG-sonde elke keer vóór en na het toedienen van voeding en/of medicijnen door met twintig tot dertig ml kraanwater. Wanneer u de sonde niet gebruikt spuit deze dan wel drie- tot viermaal daags door met twintig tot dertig ml kraanwater.
- Schoonmaken: Maak de huid rond de insteekopening en de PEG-sonde schoon met water en zeep. Dit kan bijvoorbeeld onder de douche of in bad. Droog de huid goed. Eventueel kunt u een splitgaas tussen de fixatieschijf en de buikhuid doen. Als er geen vocht uit het fistelkanaal lekt, is dit niet nodig.
- Ronddraaien: Draai eenmaal daags de PEG-sonde een keer helemaal rond in het fistelkanaal. Zo voorkomt u dat de PEG-sonde vastgroeit in de maagwand.
- ‘Dompelen’: Schuif eenmaal daags het schijfje op de PEG-sonde van de buikhuid af en beweeg de PEG-sonde op en neer ( ± 10cm ) in het fistelkanaal (‘dompelen’). Zo nodig zal de fixatieschijf tegen de buikhuid losser worden gezet. Na 2 weken dan is 1x per week dompelen voldoende. Hierdoor voorkomt u dat de PEG vastgroeit.
MondverzorgingWanneer u sondevoeding gebruikt mag (of kunt) u meestal niet eten en of drinken. Een goede gebitsreiniging is belangrijk (2x per dag poetsen) om tandplak te voorkomen. Een droge mond kan -mits toegestaan- worden voorkomen door te drinken/spoelen.
Gegevens over uw PEG-sondeDe verpleegkundige vult hier de gegevens in.
Veel gestelde vragen:- Kan de PEG-sonde eruit vallen?
Een PEG-sonde kan er niet gemakkelijk uitvallen, deze heeft een schijfje aan de binnenkant van de maag, waardoor deze stevig gefixeerd zit. Alleen als er hard aan getrokken wordt kan deze er uit vallen.
Een ballonsonde kan er makkelijker uitvallen als de ballon defect is. In dat geval moet u zo snel mogelijk de uitgevallen sonde terugplaatsen, of een nieuwe sonde uit uw voorraad terugplaatsen. Handel snel, de insteekopening sluit zich al na een á twee uur. - Hoe kom ik aan een reservesonde?
De eerst geplaatste PEG-sonde kan tussen de zes maanden en drie jaar blijven zitten, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Hierna kan de PEG-sonde worden gewisseld voor een PEG-sonde met een ballon of een button. (bijvoorbeeld een Gastrostomiedrain of MicKey). De eerste wisseling vindt via een dag-opname plaats onder een licht roesje. - Wat doe ik als uitwendige koppelingen van de PEG lekken?
U kunt via uw apotheek een nieuwe koppeling bestellen, dit wordt meestal vergoed door uw zorgverzekeraar.
Bestelcode – Freka PEG support kit CH15: 7750402
Wat moet ik doen bij de volgende complicaties?De insteekopening is rood en pijnlijkWanneer de huid rond de insteekopening rood en pijnlijk is, is er sprake van een (beginnende) ontsteking. Zorg ervoor dat de huid schoon en droog blijft, als de klachten niet na enkel dagen verdwijnen, neem dan contact op met de specialist.
De PEG-sonde lektLekkage kan ontstaan door een defect in de PEG-sonde zelf, deze zal dan gewisseld moeten worden. Ook kan er vocht uit de maag langs de insteekplaats lekken, de insteekopening is dan te ruim. Dan zou wisseling van de sonde noodzakelijk kunnen zijn.
De PEG-sonde kan niet gedraaid en gedompeld wordenWanneer de PEG-sonde niet meer gedraaid en gedompeld kan worden betekent dit dat de sonde gaat vastzitten in het fistelkanaal. Dan is het noodzakelijk om de PEG-sonde te wisselen. Neem zo snel mogelijk contact op met de specialist.
Ik heb last van buikpijn, braken, zuurbranden of diarreeDe oorzaak kan zijn dat het maagslijmvlies ontstoken is. De specialist of verpleegkundige kan beoordelen wat er aan de hand is.
Neem contact met hen op.
De sondevoeding loopt te snel
Indien de sondevoeding te snel loopt neem dan contact op met uw diëtiste.
Vragen
Bij vragen kunt u contact opnemen met de endoscopieverpleegkundige. De verpleegkundige is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 11.30 – 12.15 uur, op telefoonnummer: 0543 54 48 04. Ook kunt u bellen naar de polikliniek van uw specialist.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl