Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Diëtetiek


Richtlijnen voor een licht natriumbeperkt (zoutarm) dieet

Richtlijnen voor een licht natriumbeperkt (zoutarm) dieet


Inleiding
Uw arts heeft u een natriumbeperkt dieet voorgeschreven. In deze folder leest u alles over dit dieet.

Wat is natrium
Natrium is een mineraal dat zowel in het lichaam als in de voeding voorkomt. Het is een bestanddeel van keukenzout (NaCl). Samen met kalium, een ander mineraal, regelt natrium het vochtevenwicht in het lichaam. Natrium zit van nature in bijna alle voedingsmiddelen en wordt gebruikt om tijdens de bereiding het eten op smaak te maken. Onze voeding levert per dag ongeveer 9 gram zout (3.6 g natrium), terwijl ± 1 gram keukenzout (0.4 g natrium) voldoende is.

Een natriumbeperkt dieet wordt onder andere voorgeschreven bij:
Een natriumbeperking houdt in: het verlagen van de hoeveelheid natrium in de voeding. De voeding is nooit 'zoutloos', omdat natrium van nature in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt.

Een natriumbeperkt dieet in de praktijk betekent:
Producten
Op de volgende pagina’s leest u een overzicht van de toegestane producten en producten, die u beter kunt laten staan.

Op producten die zonder natrium bereid zijn, staat vermeld:

De verkrijgbaarheid van deze producten is beperkt. De grotere supermarkten hebben vaak wel een schap met dieetproducten, waaronder ook natriumarme voedingsmiddelen.

Toegestaan:

Brood
Alle soorten brood, roggebrood, beschuit, knäckebröd, toost, ontbijtkoek e.d.

Ongezouten halvarine en (dieet)margarine
Halvarine, (dieet)margarine en vloeibare bak en braad zijn zowel gezouten als ongezouten verkrijgbaar. Lees op de verpakking of er zout bij de ingrediënten vermeld staat.

Lichtgezouten vleeswaren
Lichtgezouten vleeswaren zijn fricandeau, rosbief, kipfilet, lichtgezouten rookvlees (met mate), lever. Als broodbeleg kan ook een restje vlees van de warme maaltijd gebruikt worden.

Kaas met minder zout
Kaas bevat van nature veel natrium. Kies liever voor een minder gezouten kaas (bijv. Maaslander) die te koop is bij de supermarkt, op de markt of bij de kaaswinkel. Vraag hiernaar in de winkel of bij de verkoper.

Overig broodbeleg
(Appel)stroop, jam, marmelade, alle soorten hagelslag, honing, chocolade- of hazelnootpasta, rauwkost en pindakaas (natriumarm)

Ei:
zonder zout bereiden.

Melkproducten
Alle soorten melk en melkproducten, ijs

Soep
Zonder zout is soep moeilijk op smaak te maken.
Gebruik voor de bereiding van de soep:
Toegestane smaakmakers worden verderop in deze richtlijnen besproken.

Vlees, wild en gevogelte
Deze producten bevatten van nature niet veel natrium. U kunt gebruik maken van zowel vers als diepvriesvlees/vis, mits ongepaneerd en zonder zout bereid. Kant en klare producten zoals: hamburgers, gehaktballen, saucijzen, slavinken, rollade, alle soorten worst e.d. bevatten veel zout. Er zijn slagerijen die deze producten ook zonder zout verkopen. Informeer hierover bij uw slagerij.

Vis, schaal- en schelpdieren
Verse vis en vis uit de diepvries zijn geschikt, mits ze niet gepaneerd zijn. Haring, gestoomde of gerookte vis (makreel, zalm) en vis in blik of glas bevatten veel zout. Niet gebruiken dus.

Wel kunt u gebruik maken van vis in blik of glas waarop een aanduiding staat, waaruit blijkt dat het een product is, dat zonder zout bereid is. In schaal- en schelpdieren (kreeft, krab, mosselen, garnalen, oesters) zit van nature veel zout en ze zijn daarom niet toegestaan.

Jus
Wanneer u vlees e.d. bereidt in een ongezouten margarine, bak- en braadvet of olie dan bevat ook de jus geen zout. Met meegebakken ui, knoflook, paprika, tomaat of door toevoeging van de smaakmakers die in deze richtlijnen staan vermeld, kan de jus op smaak worden gebracht.

Groenten

Aardappelen en aardappelvervangingen
N.B. Kant en klare aardappelproducten (o.a. rösti, aardappelkroketten) en kant en klare maaltijden van de supermarkt/ chinees/ pizzeria/ snackbar e.d. bevatten erg veel zout en zijn daarom niet toegestaan.

Snacks en versnaperingen

Alle soorten kant en klare snacks en hartige versnaperingen bevatten veel natrium. Alleen in de natriumarme vorm zijn ze toegestaan. Voorbeelden zijn:
Zoete versnaperingen (snoep, koek, gebak, zoete popcorn) leveren meestal weinig natrium. U kunt ze met mate extra gebruiken. Alle soorten drop (dus ook zoete!) bevatten glycyrrhizine, dat bloeddrukverhogend werkt. Eet dus liever geen drop.

Fruit
Alle soorten vers, gedroogd, geperst of gepureerd fruit.

Dranken
Smaakmakers
Veel van bovenstaande producten zijn ook te bestellen bij www.dieetook.nl

N.B. Zee-, aroma-, kruiden-, knoflook-, selderij-, uienzout en markensalz bevatten evenveel natrium als keukenzout en zijn dus niet toegestaan. Mineraalzout en halvazout bevatten iets minder natrium maar ze zijn niet geschikt bij het licht natriumbeperkte dieet. Dieetzout alleen gebruiken na overleg met uw diëtist en/of arts.

Als u twijfelt over de geschiktheid van een product, lees dan altijd de ingrediënten-declaratie op de verpakking. Als het product veel natrium bevat is het niet geschikt binnen het natriumarme dieet.

Medicijnen
Bij het gebruik van bepaalde medicijnen (ACE-remmers) dient u voorzichtig te zijn met producten die veel Kalium bevatten. Overleg in dit geval met uw arts of verpleegkundige of aanvullende informatie gewenst is.

Tot slot
Mocht u problemen hebben bij de uitvoering van dit dieet, vraag dan uw arts om een verwijzing naar een diëtist. Gedurende de opname in het ziekenhuis kunt u terecht bij de diëtisten verbonden aan het ziekenhuis.

Als u onder behandeling valt van de hartrevalidatie of hartfalenpolikliniek van het SKB, dan kunt u doorverwezen worden naar de polikliniek Diëtetiek van het SKB. In alle andere gevallen kunt u een afspraak maken bij een diëtist van de thuiszorg (Sensire: 0900 343 84 35) , of een zelfstandig gevestigde diëtist.

Voor meer informatie kunt u terecht bij
Websites met veel geschikte recepten:
Brochure/boekjes te bestellen bij het voedingscentrum:
Naast deze brochure is veel overige informatie te vinden op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl

Het adres van het Voedingscentrum is: Postbus 85700, 2508 CK Den Haag. Tel: 070-3068888, fax: 070-3504259.

Brochures van de Nederlandse Hartstichting, onder andere:
Deze kunt u verkrijgen bij de Patiënteninformatie in de centrale hal van het SKB.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Diëtetiek. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens ons telefonisch spreekuur van 13.30 tot 14.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0543 54 42 47.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: die336 versie jan 18

PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®