Uw kind krijgt binnenkort een onderzoek of ingreep onder een roesje (lichte sedatie) met dexmedetomidine (dexmed). Dit medicijn wordt toegediend als neusspray en zorgt ervoor dat uw kind ontspannen is en rustig slaapt.
De sedatie gebeurt op de kind- en jongerenafdeling van het SKB en wordt gegeven door een verpleegkundige. In overleg met de kinderarts kan dexmed neusspray voor verschillende ingrepen worden gebruikt. Denk hierbij aan een bloedafname, ruggenprik of röntgenonderzoek waarbij uw kind stil moet liggen.
VoorbereidingHet is belangrijk om uw kind goed voor te bereiden op het roesje. Een goede voorbereiding thuis helpt uw kind te begrijpen wat er gaat gebeuren. Dit geeft uw kind een gevoel van controle, waardoor de behandeling of het onderzoek beter verloopt.
- Uw kind mag tot 2 uur voor het toedienen van het roesje gewoon eten en drinken. Daarna mag hij of zij alleen nog helder vloeibaar drinken zoals ranja of appelsap. Omdat het lang kan duren voordat uw kind weer helemaal wakker is, is het aan te raden suikerhoudende heldere dranken te geven om een lage bloedsuiker te voorkomen
- Leg uit dat uw kind een neusspray krijgt om te slapen
- Vertel dat uw kind tijdens het onderzoek of de ingreep slaapt en dat u de hele tijd bij hem of haar blijft
- Neem een knuffel, een boekje of rustige muziek mee om uw kind te helpen in slaap te vallen
- Trek makkelijk zittende kleding aan die past bij het onderzoek. Bijvoorbeeld, een shirt met korte mouwen bij bloedafname.
- Scan de QR-code om de folder helpend taalgebruik te downloaden. De folder geeft praktische tips over hoe u uw kind het beste kunt helpen en begeleiden.
https://www.prosanetwork.com/kennisbank/folder-helpend-taalgebruik/ De behandelingHieronder leggen we stap voor stap uit wat er gaat gebeuren:
- U komt met uw kind op de kind- en jongerenafdeling (route 6.4).
- De medisch pedagogisch zorgverlener bespreekt samen met u welke begeleiding uw kind nodig heeft.
- Uw kind gaat op een bed zitten of liggen.
- De verpleegkundige geeft uw kind de neusspray.
- Uw kind krijgt een saturatiemeter om. Dit is een zacht knijpertje of een pleister met een rood lampje dat om de teen of vinger gaat.Hiermee meten we de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed.
- Na 15-30 minuten kijkt de verpleegkundige of uw kind diep genoeg slaapt. Als het nodig is, krijgt uw kind de neusspray nog een keer.
- Het licht in de kamer wordt gedimd. Het is belangrijk dat iedereen rustig is. Zet ook het geluid van uw telefoon uit.
- U mag de hele tijd bij uw kind blijven.
- Uw kind kan tijdens de procedure diep slapen, maar ook lichte bewegingen maken, zoals de ogen openen. Als dit gebeurt, kunt u uw kind geruststellen en rustig verder laten slapen.
- Na de procedure laat u uw kind rustig liggen om zelf wakker te worden.
- De ademhaling en de hartslag van uw kind kunnen wat trager worden, net als bij een normale slaap.
Na de behandeling- Uw kind mag rustig uitslapen op de afdeling. Dit kan enkele uren duren.
- Als uw kind eenmaal wakker en alert is, wordt de saturatiemeter verwijderd.
- Uw kind mag wat eten en drinken.
- Daarna mag uw kind naar huis.
VragenHeeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u hiervoor contact opnemen met de kind- en jongerenafdeling op telefoonnummer: 0543-54 44 95.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy.
Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘de rechten en plichten van de patiënt’.
Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patienteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl