Mictiecystogram
Mictiecystogram
Een mictiecystogram is een röntgenfoto van de blaas en de urinebuis. Op de foto’s ziet de radioloog of de blaas goed werkt. Ook kan de radioloog zien of de plasbuis misschien te nauw is. Urine is niet goed te zien op röntgenfoto’s. Daarom krijgt u contrastvloeistof in uw blaas. Deze vloeistof maakt de urine goed zichtbaar op de foto’s. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.
Zwangerschap en borstvoeding
In verband met röntgenstralen is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Mocht u zwanger zijn of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met uw behandelend arts of de afdeling Radiologie. Zij adviseren u of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan is dit geen probleem. Het onderzoek kan gewoon doorgaan.
Afspraak
Het onderzoek vindt plaats op _____________________________
om___________________uur.
Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie. Wij maken een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.
Medicijnen
Uw medicijnen kunt u op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.
Voorbereiding
Wij adviseren u om op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan te trekken. Wilt u 1 uur voor het onderzoek niet meer plassen. Wij maken namelijk foto’s terwijl u plast, daarom moet uw blaas vol zijn.
Wat neemt u mee?
Een geldig legitimatiebewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of
zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
Patiëntveiligheid
Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.
Het onderzoek
Op de afdeling Radiologie meldt u zich bij de receptie. U neemt plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer. Hier kleedt u zich uit. Uw hemd, t-shirt en/of beha kunt u aanhouden.
Bent u ongesteld, gebruikt u dan een tampon. Wij raden het gebruik van maandverband af, omdat dit tijdens het onderzoek hinderlijk is.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De radioloog brengt een slangetje (katheter) via de plasbuis in uw blaas. Voordat dit gebeurt, desinfecteert de radioloog de omgeving van uw plasbuis met een vloeistof. Dit voelt koud aan. Via het slangetje laat de radioloog de contrastvloeistof in uw blaas lopen. Zo worden de blaas en de urine zichtbaar op de foto’s. Als de blaas voldoende vol is, maken wij voor, tijdens en na het plassen foto’s.
Na het onderzoek verwijdert de radioloog het slangetje. U kunt zich wassen, aankleden en de afdeling Radiologie verlaten.
Nazorg
Het plassen kan de eerste paar keer na het onderzoek wat gevoelig zijn.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Uitslag
De radioloog beoordeelt het onderzoek en stuurt de uitslag naar de aanvragend arts. Dit duurt uiterlijk vijf werkdagen. Uw arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.
Vragen
Heeft u nog vragen, neemt u dan telefonisch contact met ons op.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl