Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Uw behandelend specialist heeft in overleg met u een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd. Een radioloog voert het onderzoek uit. Bij dit onderzoek maken we met een contrastmiddel (bariumpap) en röntgenstralen de dikke darm zichtbaar. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
In verband met röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Mocht u zwanger zijn of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met uw behandelend arts of met de afdeling Radiologie. Zij adviseren u of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, is dit geen probleem. Het onderzoek kan doorgaan.

Afspraak
Het onderzoek vindt plaats op:

_____________________________ om___________________uur.

Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie. Wij maken een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer 0543 54 46 20.

Medicijnen
Uw medicijnen kunt u op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Let op:
Als u de anticonceptiepil slikt, dient u rekening te houden met een verminderde betrouwbaarheid omdat u vóór het onderzoek gelaxeerd wordt. Ook de werking van andere medicijnen kan hierdoor veranderen. Hebt u suikerziekte of glaucoom (verhoogde oogboldruk), vertelt u dit dan vóór het onderzoek aan de laborant of de radioloog.Voorbereiding
Wij adviseren u om op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan te trekken.

De voorbereiding op het onderzoek duurt 2 dagen. Uw darmen moeten goed schoon zijn. U krijgt van de specialist een recept mee met de medicijnen die u ter voorbereiding op het onderzoek moet innemen. Hebt u zelf de afspraak gemaakt met de medewerker van de afdeling Radiologie, dan geeft de medewerker u dit recept mee. Met dit recept kunt u bij uw eigen apotheek terecht.

De 2 dagen vóór het onderzoek
Onderstaand dieet is bestemd voor 2 dagen. U volgt dus gedurende 2 dagen hetzelfde dieet.

Aandachtspunten
Wij vragen u dringend onderstaand dieet strikt te volgen. Het is van groot belang dat u veel drinkt. Volgens onderstaand dieet krijgt u in ieder geval 2,5 liter vocht binnen. Dit is 2500 ml. Maar u mag meer vocht nemen (1 kopje = 125 ml, 1 beker/glas = 150 ml).

Vóór het ontbijt (uiterlijk om 8.00 uur) neemt u
Als ontbijt (tussen 8.00 en 9.00 uur) neemt u
Tussendoor (tussen 9.00 en 12.00 uur) neemt u
Als warme maaltijd (tussen 12.00 en 14.00 uur) neemt u
Tussendoor (tussen 14.00 en 17.00 uur) neemt uAls avondeten (tussen 17.00 en 19.00 uur) neemt u
‘s Avonds (2 uur na het avondeten) neemt u
Later op de avond neemt u
De tweede dag volgt u hetzelfde dieet!De dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u na 24.00 uur niet meer mag eten, drinken, roken of kauwgom kauwen.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis
Wij adviseren u het volgende mee te nemen:
Patiëntveiligheid
Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.
Het onderzoek
Op de afdeling Radiologie meldt u zich bij de receptie. U neemt plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer. Hier kleedt u zich uit. Uw hemd, t-shirt en/of beha kunt u aanhouden. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De radioloog brengt een slangetje via de anus bij u naar binnen. Via dit slangetje loopt de contrastvloeistof in de dikke darm.
Halverwege het onderzoek wordt nog wat lucht in de dikke darm geblazen. Dit geeft een vol gevoel in uw buik. Probeert u dit alles zo goed mogelijk in te houden door uw billen samen te knijpen. Zo nodig krijgt u een injectie in uw arm om de darmen wat te ontspannen. Tijdens het inlopen van de contrastvloeistof en het inblazen van de lucht maakt de radioloog foto’s van uw dikke darm. Soms is het nodig dat u moet draaien op de tafel. De radioloog vertelt u precies op welke zijde u moet gaan liggen en hoe ver u moet draaien. Na afloop van het onderzoek kunt u naar het toilet zodat u een groot deel van de contrastvloeistof en de lucht weer kwijt raakt. U kunt zich daarna aankleden.
Het is mogelijk dat u last hebt van buikkrampen of diarree. Wij adviseren u de afdeling Radiologie niet te verlaten, voordat uw darmen tot rust zijn gekomen, om ongemak op weg naar huis te voorkomen. U kunt wachten in de wachtkamer.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Nazorg
Indien u een injectie heeft gehad, kan het zijn, dat u na het onderzoek wat wazig ziet. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Wij adviseren u om in de wachtkamer te wachten tot het wazig zien over is. De eerste uren na het onderzoek moet u misschien wat vaker naar het toilet. Ook kunt u zich wat slap voelen. Neemt u daarom een boterham of iets anders te eten mee naar het ziekenhuis, zodat u na het onderzoek alvast iets kunt eten. Het is belangrijk om de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken, zodat de ontlasting weer goed op gang komt. De ontlasting kan wit van kleur zijn door de contrastvloeistof. Dit is na enkele dagen over. Hebt u na het onderzoek last van ernstige verstopping, neemt u dan contact op met de aanvragend arts.
Uitslag
De aanvragend arts ontvangt na uiterlijk vijf dagen de uitslag van het onderzoek. Hij of zij bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.

Vragen
Hebt u nog vragen, neemt u dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad011 versie dec 19


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |