Uw behandelend specialist heeft in overleg met u een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd. Een radioloog voert het onderzoek uit. Bij dit onderzoek maken we met een contrastmiddel (bariumpap) en röntgenstralen de dikke darm zichtbaar. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.
Zwangerschap en borstvoedingIn verband met röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Mocht u zwanger zijn of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met uw behandelend arts of met de afdeling Radiologie. Zij adviseren u of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, is dit geen probleem. Het onderzoek kan doorgaan.
AfspraakHet onderzoek vindt plaats op:
_____________________________ om___________________uur.
VerhinderdBent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie. Wij maken een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer 0543 54 46 20.
MedicijnenUw medicijnen kunt u op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.
Let op:Als u de anticonceptiepil slikt, dient u rekening te houden met een verminderde betrouwbaarheid omdat u vóór het onderzoek gelaxeerd wordt. Ook de werking van andere medicijnen kan hierdoor veranderen. Hebt u suikerziekte of glaucoom (verhoogde oogboldruk), vertelt u dit dan vóór het onderzoek aan de laborant of de radioloog.
VoorbereidingWij adviseren u om op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan te trekken.
De voorbereiding op het onderzoek duurt 2 dagen. Uw darmen moeten goed schoon zijn. U krijgt van de specialist een recept mee met de medicijnen die u ter voorbereiding op het onderzoek moet innemen. Hebt u zelf de afspraak gemaakt met de medewerker van de afdeling Radiologie, dan geeft de medewerker u dit recept mee. Met dit recept kunt u bij uw eigen apotheek terecht.
De 2 dagen vóór het onderzoekOnderstaand dieet is bestemd voor 2 dagen. U volgt dus gedurende 2 dagen hetzelfde dieet.
Aandachtspunten- Heldere dranken zijn water, mineraalwater, thee, koffie, limonade van siroop, gezeefd sap of frisdrank, geen melk.
- In thee en koffie is suiker toegestaan, melk niet.
- Als u zich erg slap voelt, kunt u eventueel bij de warme maaltijd en de avondmaaltijd één pakje Nutridrink nemen. Nutridrink is een volwaardige drank die veel energie bevat. Het geeft een verzadigingsgevoel en het wordt geleverd in pakjes van 200 ml. Patiënten die het onderzoek poliklinisch krijgen, kunnen Nutridrink naar eigen keuze gebruiken. U kunt het kopen bij de apotheek.
- Volgt u een dieet, neemt u dan zo nodig contact op met uw diëtist.
Wij vragen u dringend onderstaand dieet strikt te volgen. Het is van groot belang dat u veel drinkt. Volgens onderstaand dieet krijgt u in ieder geval 2,5 liter vocht binnen. Dit is 2500 ml. Maar u mag meer vocht nemen (1 kopje = 125 ml, 1 beker/glas = 150 ml).
Vóór het ontbijt (uiterlijk om 8.00 uur) neemt u- 25 ml magnesiumsulfaatoplossing (= 15 gram). Dit voegt u toe aan een glas water of limonade van siroop, aangelengd met water.
- 2 tabletten bisacodyl.
Als ontbijt (tussen 8.00 en 9.00 uur) neemt u- 2 sneden witbrood met als beleg 1 plak kaas (zonder korst of pitjes), jam zonder pitjes of schilletjes.
- 1 gekookt ei.
- 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken.
Tussendoor (tussen 9.00 en 12.00 uur) neemt u- 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken.
- 1 glas appelsap, gezeefd sinaasappelsap of limonade van siroop.
- Verder niet meer eten tot 12.00 uur.
Als warme maaltijd (tussen 12.00 en 14.00 uur) neemt u- 2 koppen soep gemaakt van heldere ontvette bouillon met stukjes gekookte kip (zonder vel) gebonden met bloem of vermicelli.
- 1 glas appelsap, gezeefd sinaasappelsap of limonade van siroop.
- Geen aardappelen, groente en fruit gebruiken.
Tussendoor (tussen 14.00 en 17.00 uur) neemt u- 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken.
- 1 glas appelsap, gezeefd sinaasappelsap of limonade van siroop.
- Verder niet meer eten tot 17.00 uur.
Als avondeten (tussen 17.00 en 19.00 uur) neemt u- 1 kop heldere ontvette bouillon.
- 2 sneden witbrood met beleg (zie ontbijt).
- 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken.
- Hierna niets meer eten, alleen drinken
‘s Avonds (2 uur na het avondeten) neemt u- 25 ml. magnesiumsulfaatoplossing (= 15 gram). Dit voegt u toe aan een glas water of limonade van siroop, aangelengd met water.
- 2 tabletten bisacodyl.
Later op de avond neemt u- 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken.
- 1 glas appelsap, gezeefd sinaasappelsap of limonade van siroop.
De tweede dag volgt u hetzelfde dieet!De dag van het onderzoekOp de dag van het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u na 24.00 uur niet meer mag eten, drinken, roken of kauwgom kauwen.
Wat neemt u mee naar het ziekenhuisWij adviseren u het volgende mee te nemen:
- Extra verschoning. Het is mogelijk dat u na het onderzoek last hebt van buikkrampen of diarree.
- Een boterham of iets anders te eten. Na het onderzoek kunt u zich wat slap voelen. U kunt dan alvast een boterham eten.
- Een geldig legitimatiebewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
Patiëntveiligheid
Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.
Het onderzoekOp de afdeling Radiologie meldt u zich bij de receptie. U neemt plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer. Hier kleedt u zich uit. Uw hemd, t-shirt en/of beha kunt u aanhouden. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De radioloog brengt een slangetje via de anus bij u naar binnen. Via dit slangetje loopt de contrastvloeistof in de dikke darm.
Halverwege het onderzoek wordt nog wat lucht in de dikke darm geblazen. Dit geeft een vol gevoel in uw buik. Probeert u dit alles zo goed mogelijk in te houden door uw billen samen te knijpen. Zo nodig krijgt u een injectie in uw arm om de darmen wat te ontspannen. Tijdens het inlopen van de contrastvloeistof en het inblazen van de lucht maakt de radioloog foto’s van uw dikke darm. Soms is het nodig dat u moet draaien op de tafel. De radioloog vertelt u precies op welke zijde u moet gaan liggen en hoe ver u moet draaien. Na afloop van het onderzoek kunt u naar het toilet zodat u een groot deel van de contrastvloeistof en de lucht weer kwijt raakt. U kunt zich daarna aankleden.
Het is mogelijk dat u last hebt van buikkrampen of diarree. Wij adviseren u de afdeling Radiologie niet te verlaten, voordat uw darmen tot rust zijn gekomen, om ongemak op weg naar huis te voorkomen. U kunt wachten in de wachtkamer.
Duur van het onderzoekHet onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.
NazorgIndien u een injectie heeft gehad, kan het zijn, dat u na het onderzoek wat wazig ziet. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Wij adviseren u om in de wachtkamer te wachten tot het wazig zien over is. De eerste uren na het onderzoek moet u misschien wat vaker naar het toilet. Ook kunt u zich wat slap voelen. Neemt u daarom een boterham of iets anders te eten mee naar het ziekenhuis, zodat u na het onderzoek alvast iets kunt eten. Het is belangrijk om de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken, zodat de ontlasting weer goed op gang komt. De ontlasting kan wit van kleur zijn door de contrastvloeistof. Dit is na enkele dagen over. Hebt u na het onderzoek last van ernstige verstopping, neemt u dan contact op met de aanvragend arts.
UitslagDe aanvragend arts ontvangt na uiterlijk vijf dagen de uitslag van het onderzoek. Hij of zij bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.
VragenHebt u nog vragen, neemt u dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl