Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Bij dit onderzoek maken wij door contrastmiddel en röntgenfoto’s de dikke darm zichtbaar. Uw kind krijgt contrastmiddel toegediend via een slangetje in de anus. Dit contrastmiddel noemen wij bariumpap. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.

Begeleiding
Bij dit onderzoek maken wij gebruik van röntgenstralen. De stralingsdosis is minimaal. Toch raden wij het af om als begeleider tijdens het onderzoek in de röntgenkamer te zijn. Natuurlijk kunt u wel in de wachtkamer in de buurt van uw kind blijven. Durft uw kind het onderzoek niet alleen aan, dan kunt u bij uw kind in de röntgenkamer blijven. U krijgt dan een loodschort aan om u tegen de röntgenstralen te beschermen.

Zwangerschap en borstvoeding
In verband met röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Als u zwanger bent, kunt u tijdens het onderzoek niet bij uw kind blijven. Wij adviseren u om iemand anders met uw kind mee te laten gaan naar het onderzoek. Geeft u borstvoeding, dan kunt u wel bij uw kind blijven.

Afspraak
Het onderzoek vindt plaats op

……….…..dag …….……-…..……-….…… om ………uur.

Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak voor uw kind. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer 0543 54 46 20.

Medicijnen
Eventuele medicijnen kan uw kind op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek.

Let op:
Voorbereiding
De 2 dagen vóór het onderzoek
Onderstaand dieet is bestemd voor 2 dagen. Uw kind volgt dus de 1e en de 2e dag hetzelfde dieet.

Aandachtspunten
Wilt u uw kind onderstaand dieet strikt laten volgen. Het is van groot belang dat uw kind veel drinkt. Volgens dit dieet krijgt uw kind in ieder geval 2,5 liter vocht binnen. Dit is 2500 ml. Maar uw kind mag meer vocht drinken (1 kopje = 125 ml, 1 beker/glas = 150 ml).

Vóór het ontbijt (uiterlijk om 8.00 uur) neemt uw kind:
Als ontbijt (tussen 8.00 en 9.00 uur) neemt uw kind:
Tussendoor (tussen 9.00 en 12.00 uur) neemt uw kind:
Als warme maaltijd (tussen 12.00 en 14.00 uur) neemt uw kind:
Tussendoor (tussen 14.00 en 17.00 uur) neemt uw kind:
Als avondeten (tussen 17.00 en 19.00 uur) neemt uw kind:
‘s Avonds (2 uur na het avondeten) neemt uw kind:
Later op de avond neemt uw kind:
De tweede dag volgt uw kind hetzelfde dieet!

De dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek mag uw kind vanaf 24.00 uur ’s nachts niets eten of drinken.

Wat neemt u voor uw kind mee naar het ziekenhuis
Wij adviseren u het volgende mee te nemen naar het ziekenhuis:
Patiëntveiligheid
Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar de naam en geboortedatum van uw kind.

Het onderzoek

Wanneer u met uw kind op de afdeling Radiologie komt, meldt u zich bij de receptie. U neemt plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u samen naar de kleedruimte. Hier kleedt uw kind zich uit, hemd / t-shirt mag aanblijven. De laborant haalt u op. Vanuit de kleedkamer gaat u samen met uw kind naar de röntgenkamer. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoektafel.
De radioloog brengt bij uw kind een slangetje in de anus in. Door dit slangetje loopt de bariumpap in de dikke darm. Halverwege het onderzoek wordt nog wat lucht ingeblazen. Uw kind krijgt een vol gevoel in de buik. Uw kind moet proberen dit alles zo goed mogelijk in te houden door de billen samen te knijpen.
Tijdens het inlopen van de bariumpap en het inblazen van de lucht maakt de radioloog foto’s van de dikke darm. Soms is het nodig dat uw kind moet draaien op de tafel. De radioloog vertelt uw kind precies wat het moet doen. Na afloop van het onderzoek gaat uw kind naar het toilet om een groot gedeelte van de pap en de lucht weer kwijt te raken via de anus. Indien u als begeleider niet bij uw kind was, kunt u nu weer naar hem of haar toe. Uw kind kan zich daarna aankleden.
Het is mogelijk dat uw kind last heeft van buikkrampen of diarree. Wij adviseren u uw kind bij het bezoekersrestaurant nogmaals naar toilet te laten gaan, voordat u het ziekenhuis verlaat. Dit voorkomt ongemak op weg naar huis.

Duur: Het onderzoek duurt tussen de 30 en 45 minuten.

Nazorg
De eerste uren na het onderzoek moet uw kind misschien wat vaker naar het toilet. Ook kan het zich wat slap voelen. Neemt u daarom een boterham of iets anders te eten mee naar het ziekenhuis, zodat uw kind na het onderzoek alvast iets kan eten. Het is belangrijk dat uw kind de eerste dagen na het onderzoek extra drinkt, zodat de ontlasting weer goed op gang komt.

De ontlasting kan wit van kleur zijn door de bariumpap. Dit is na enkele dagen over. Heeft uw kind na het onderzoek last van ernstige verstopping, neemt u dan contact op met de aanvragend arts.

Uitslag
De aanvragend arts ontvangt na uiterlijk vijf dagen de uitslag van het onderzoek. Hij of zij bespreekt de uitslag met u en uw kind tijdens uw eerstvolgende afspraak.

Vragen
Hebt u nog vragen, neemt u dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.
Toestemming voor een behandeling door kind en/of ouders
Volgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Om toestemming te kunnen geven moet een kind of jongere en zijn/haar ouders de informatie van de behandelaar krijgen. Deze bespreekt in begrijpelijke taal:
Kinderen jonger dan twaalf jaar
Jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar
Jongeren van zestien en zeventien jaar
Vanaf 16 jaar is de beslissing aan jou:
Als je dat fijn vindt, mogen je ouders ook geïnformeerd worden en meebeslissen.
Meer over toestemming en informeren
Naast rechten, heb je als patiënt ook plichten. Je moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vind je op:
Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft uw kind recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder ‘De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad012 versie jan 23


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |