U krijgt binnenkort een onderzoek van uw slokdarm en maag. Bij dit onderzoek maken wij deze organen zichtbaar met behulp van een contrastmiddel (bariumpap) en röntgenstralen. Ook kunnen we op de beelden zien of u goed kunt slikken. Dit noemen wij het slikmechanisme. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.
Zwangerschap en borstvoeding
In verband met röntgenstralen is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Mocht u zwanger zijn of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met uw behandelend arts of de afdeling Radiologie. Zij adviseren u of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding, dan is dit geen probleem. Het onderzoek kan gewoon doorgaan.
VerhinderdBent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.
MedicijnenUw medicijnen kunt u met een beetje water innemen. Het is echter beter om uw medicijnen pas na het onderzoek in te nemen.
Let op:Hebt u suikerziekte of glaucoom (verhoogde oogboldruk), vertelt u dit dan vóór het onderzoek aan de laborant of de radioloog.
VoorbereidingVoor dit onderzoek moet u vanaf 24.00 uur ’s nachts nuchter blijven. Dat wil zeggen: niet meer eten of drinken, roken of kauwgom kauwen.
Wat neemt u mee?Een geldig legitimatiebewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.
PatiëntveiligheidTen behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.
Het onderzoekOp de afdeling Radiologie meldt u zich bij de receptie. U neemt plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer. Hier kleedt u zich uit. Uw onderbroek en sokken kunt u aanhouden. Terwijl we röntgenfoto’s maken van uw maag, slokdarm of het slikmechanisme, krijgt u contrastmiddel te drinken. De radioloog geeft u hier aanwijzingen voor. Soms is het nodig om de bewegingen van de maag wat te verminderen. De radioloog geeft u dan een injectie in de arm. Tijdens het onderzoek vertelt de radioloog u hoe u moet gaan staan of liggen voor de röntgenfoto’s. Ook kan u gevraagd worden heen en weer te draaien, zodat het contrastmiddel zich goed verdeelt.
Duur van het onderzoekHet onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.
NazorgDoor de injectie kunt u wat wazig zien. Dit duurt tot ongeveer 15 minuten na het onderzoek. Wij adviseren u om in onze wachtkamer te wachten tot dit over is. Na het onderzoek kan uw ontlasting wit van kleur zijn door het contrastmiddel. Dit is na enkele dagen over. Veel drinken helpt. Heeft u na het onderzoek last van ernstige verstopping, neemt u dan contact op met de aanvragend arts.
UitslagDe aanvragend arts ontvangt na uiterlijk vijf werkdagen de uitslag van het onderzoek. Hij of zij bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak.
VragenHebt u nog vragen, neemt u dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur op telefoonnummer: 0543 54 46 20.
Geheimhouding en recht op privacyAlle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op:
www.skbwinterswijk.nl