Logo Streekziekenhuis Koningin Beatrix.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Röntgenonderzoek van de slikfunctie/slikvideo

Röntgenonderzoek van de slikfunctie/slikvideo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U krijgt binnenkort een onderzoek van de slikfunctie. Bij dit onderzoek maken wij met behulp van een contrastmiddel (bariumpap) en röntgenstralen het slikmechanisme zichtbaar waardoor we kunnen zien hoe het slikken verloopt. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding
In verband met röntgenstralen is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Mocht u zwanger zijn of denkt u dit te zijn, neemt u dan contact op met uw behandelend arts of de afdeling Radiologie. Zij adviseren u of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan is dit geen probleem. Het onderzoek kan gewoon doorgaan.

Verhinderd
Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 46 20.

Medicijnen
U kunt uw medicijnen op de gebruikelijke wijze innemen, dit is niet van invloed op het onderzoek.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig. U hoeft ook niet nuchter te blijven.

Wat neemt u mee?
Een geldig legitimatiebewijs. Dit is een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bent u nog niet ingeschreven of
zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan eerst bij de receptie in de centrale hal, voordat u naar uw afspraak gaat.

Patiëntveiligheid
Ten behoeve van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig, ter controle, naar uw naam en geboortedatum.

Het onderzoek
Als direct voorafgaand aan het röntgenonderzoek een intake bij een van de logopedisten plaatsvindt, meldt u zich bij het secretariaat van Logopedie. De logopedist zal later ook bij het röntgenonderzoek aanwezig zijn. Na deze intake gaat u naar de afdeling Radiologie. Als de intake door de logopedist al eerder heeft plaatsgevonden kunt u direct naar de afdeling Radiologie gaan. Bij de afdeling meldt u zich bij de receptie en neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u naar de kleedkamer en vertelt u welke kleding u moet uittrekken. Tijdens het onderzoek zit of staat u op een onderzoekstafel. Om het slikmechanisme te beoordelen krijgt u contrastmiddel te drinken en eventueel in contrastmiddel gedrenkt brood te eten. De radioloog vertelt u hoe u moet gaan staan of zitten. Ook krijgt u aanwijzingen wanneer u het contrastmiddel moet doorslikken.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Nazorg
Na het onderzoek kan uw ontlasting wit van kleur zijn door het contrastmiddel. Dit is na enkele dagen over. Veel drinken helpt. Hebt u na het onderzoek last van ernstige verstopping, neemt u dan contact op met de aanvragend arts.

Uitslag
De aanvragend arts ontvangt na uiterlijk twee weken de uitslag van het onderzoek. Hij of zij bespreekt de uitslag met u tijdens uw eerstvolgende afspraak. De logopedist belt u indien nodig op om aanvullende adviezen omtrent het eten en drinken met u door te nemen.

Vragen
Heeft u nog vragen, neemt u dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer: 0543 - 54 46 20.

Geheimhouding en recht op privacy
Alle medewerkers van ons ziekenhuis hebben een geheimhoudingsplicht. Verder heeft u als patiënt recht op privacy. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden in de folder De rechten en plichten van de patiënt’. Deze is verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënteninformatie in de centrale hal. Daarnaast is deze folder te vinden op: www.skbwinterswijk.nl


Foldernummer: rad663 versie mei 22


PIMS™ folderportaal door 4CLOUD®
  |